‘NAJGORI SCENARIJ‘

Trump šokirao svijet svojim prijedlogom okončanja rata: ‘Ima dijelova Ukrajine gdje govore ruski, jel‘ da?

‘U najgorem slučaju, mogao sam sklopiti dogovor da uzmu nešto, ima dijelova Ukrajine u kojima govore ruski, jel‘ da? Međutim, mogli smo postići dogovor‘

Donald Trump

 Timothy A. Clary/Afp/Profimedia/Timothy A. Clary/afp/profimedia

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i zvijezda reality televizije Donald Trump dao je za naslutiti da bi on rat u Ukrajini okončao "dogovorom" koji bi uključivao predavanje dijelova Ukrajine Rusiji, piše The Telegraph.

Trump je rekao da bi to bio "najgori scenarij" na koji bi pristao, ali je rekao i da ruski predsjednik Vladimir Putin Ukrajinu ne bi napao da je on bio u Bijeloj kući.

- Gruziju su zauzeli tijekom mandata Georgea W. Busha, a Krim za vrijeme Baracka Obame. A sada za vrijeme Joea Bidena uzimaju sve. Izgleda kao da će zauzeti sve, cijelu enčiladu, idu po sve, tako mi se čini - rekao je Trump tijekom gostovanja u radijskoj emisiji američkog političkog komentatora Sean Hannityja, inače Trumpova pobornika koji je više puta uhvaćen kako širi teorije urota.

- A za vrijeme Trumpa? Znate što su uzeli? Ništa. Prvi puta nisu ništa uzeli. Putin je razumio. On to ne bi napravio - dodao je bivši američki predsjednik.

- To je sve bez ikakvog dogovora. Mogao sam pregovarati. U najgorem slučaju, mogao sam sklopiti dogovor da uzmu nešto, ima dijelova Ukrajine u kojima govore ruski, jel‘ da? Međutim, mogli smo postići dogovor. Ukrajinu se trenutno sravnjuje sa zemljom - ustvrdio je Trump.

Trump je više puta rekao da se ruska invazija na Ukrajinu ne bi dogodila da je on 2020. pobijedio na predsjedničkim izborima. Bivši je predsjednik rekao i da bi rat u Ukrajini okončao u maksimalno 24 sata.

Trumpovi komentari dolaze nakon što je predsjednik Zastupničkog doma SAD-a, član Republikanske stranke Kevin McCarthy, odbio poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da dođe u Kijev. Zelenski je rekao da je to putovanje možda moglo promijeniti McCarthyjeve stavove o vojnoj pomoći koju Amerika šalje Ukrajini.

- Ja ću nastaviti primati izvještaje. Ne moram ići u Kijev da bi znao kako je tamo. Moj je stav oduvijek bio takav da nikome za ništa neću dati bjanko ček - rekao je McCarthy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:19