EKSTREMNI LJUDI

Trump se u drugom mandatu planira okružiti lojalistima koji imaju reputaciju monstruma

Osigura li pobjedu u studenome, Trump bi u Bijelu kuću ušao s razinom potpore Kongresa na koju nije mogao računati prije četiri godine
 Pedro Ugarte/Afp

Odanost je iznimno bitna za Trumpa. U više se navrata požalio na neke ljude koji su činili njegovu administraciju tijekom prvog mandata. "Pogriješio sam s nekim ljudima koje sam postavio", priznao je Trump u jednom intervjuu za Newsmax.

Trumpov nedostatak stručnosti u načinu rada vlade i nedostatak iskustva u Washingtonu doveli su do toga da se 2016. okružio ljudima koji se nisu uvijek slagali s njegovom agendom, posebno po pitanju nacionalne sigurnosti, zbog čega je tijekom svog predsjedanja Trump promijenio čak četiri savjetnika za nacionalnu sigurnost. I drugi najviši američki dužnosnici su u jednom trenutku Trumpu okrenuli leđa, poput Mikea Pencea, glavnog državnog odvjetnika Williama Barra i glavnog državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa.

Takvih problema Trump u sljedećem mandatu ne bi trebao imati jer ako u studenom bude izabran za predsjednika, oko sebe će imati krug ljudi koji su proizašli iz jake "MAGA mašine".

image
Chip Somodevilla/Getty Images Via Afp

Teškaši i profesionalci

Trump uz sebe više neće imati političke teškaše ili vrhunske stručnjake u svojoj profesiji, poput generala Jamesa Mattisa, koji je dao ostavku na mjesto ministra obrane zbog odluke o povlačenju američke vojske iz Sirije. Otpor mu neće pružati ni bivši ministar mornarice Richard V. Spencer, bivši šef osoblja Bijele kuće John Kelly, nekadašnji savjetnik za domovinsku sigurnost Tom Bossert i bivši ministar obrane Mark Esper. Oni su otpušteni zato što su se usudili suprotstaviti Trumpu i reći mu ono što ne želi čuti ili su ga napustili nakon 6. siječnja 2021.

Umjesto kompetentnih, racionalnih i trezvenih ljudi, Trumpov uski krug sada čine osobe čiji su stavovi u najmanju ruku zabrinjavajući. Primjerice, bivši Trumpov savjetnik u Bijeloj kući Stephen Miller već slaže plan za borbu protiv navodnog "antibjelačkog rasizma" ako se Trump vrati na vlast.

Miller planira poništiti sve što je američki pokret za građanska prava postigao po pitanju ravnopravnosti i integracije crnaca u američko društvo.

Od njegovih bizarnijih prijedloga treba izdvojiti pokušaj dizanja migranata u zrak s pomoću bespilotnih letjelica i plan za odrubljivanje glave vođi ISIS-a, umakanje te glave u svinjsku krv i paradiranje naokolo da bi upozorio druge teroriste. "Recite mi zašto ne možemo upotrijebiti dron Predator da uništimo taj brod?" pitao je Miller pripadnike obalne straže o brodu s migrantima koji je 2018. išao prema SAD-u. "Admiral Paul Zukunft izgledao je zbunjeno dok mu je odgovarao: ‘Jer bi, Stephene, to bilo protiv međunarodnog prava‘", piše u knjizi bivši dužnosnik Trumpova ministarstva za domovinsku sigurnost Miles Taylor, koji je prisustvovao tom sastanku.

Corey Lewandowski bio je prvi Trumpov voditelj kampanje 2016., a otkaz je dobio nakon izvješća donatora o optužbama za seksualno uznemiravanje, što nije bio prvi put da je optužen za zlostavljanje žena. Unatoč tome, ostao je u Trumpovom najužem krugu do danas i radio kao vanjski konzultant za kampanju putem Nacionalnog odbora Republikanske stranke. Kao i Miller, Lewandowski je prikupio priličan broj kontroverzi, od izjave da se Amerikanci ne moraju nužno slagati s neonacistima, ali ih moraju poštovati, do ismijavanja djeteta s Downovim sindromom koje je odvojeno od roditelja na američkoj granici.

"Alternativne činjenice"

U Trumpov mali krug mogla bi se vratiti i zvijezda Fox Newsa koja je proslavila frazu "alternativne činjenice", Kellyanne Conway.

Zanimljivo je da se Ivanka Trump i njezin suprug Jared Kushner, koji su služili na višim funkcijama u Bijeloj kući i nisu slovili za tvrdokorne trumpovce, nemaju namjeru pridružiti novoj Trumpovoj administraciji. No zato bi se u njoj mogli naći Donald Trump mlađi, njegova zaručnica Kimberly Guilfoyle i Trumpova snaha Lara, koji su poznati po neutemeljenim tvrdnjama o opasnostima radikalne desnice, kao i po potkopavanju demokracije i vladavine prava.

Trump bi, osigura li drugi mandat, u Bijelu kuću ušao s razinom potpore republikanaca u Kongresu koja nije postojala u njegovu prvom mandatu. Mnogi od njegovih najoštrijih kritičara više nisu na bitnim pozicijama Republikanske stranke.

Poziv na jedinstvo

Bivši predsjednik jasno je dao do znanja da mu je odanost izuzetno bitna. Ovaj je put svim suradnicima napomenuo kako ne želi da mu se suprotstavljaju te da od njih očekuje slijepu odanost i bezupitno praćenje njegovih uputa.

Upravo bi zato, tvrde politolozi, njegov drugi mandat bio toliko opasan za američku demokraciju jer ne bi bilo "dobrih samaritanaca" koji bi mu skrivali dokumente, filtrirali informacije ili, u konačnici, obradili glasove elektora, tj. prihvatili njegov poraz na izborima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 02:29