LET O KOJEM SVI BRUJE

Trump poletio u New York, imao je sitnu ‘neugodnost‘: ‘Da je predsjednik, to se ne bi dogodilo...‘

Treba naglasiti da je Trumpov stožer ovaj vikend oduševljeno primijetio nagli porast medijske pompe oko njihova kandidata

Privatni avion Donalda Trumpa

 Chandan Khanna/Afp

Trump poletio za New York

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump, ujedno i kandidat za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine, poletio je u svojem privatnom avionu iz Međunarodne zračne luke Palm Beach.

Trump se do zračne luke vozio u povorci vozila, ali pritom baš nije uživao u svim povlasticama koje je mogao očekivati kada je bio u Bijeloj kući, piše Guardian.

Naime, povorka je u jednom trenutku morala stati na crvenom svjetlu na semaforu, što mu se kao predsjedniku nikada ne bi dogodilo, napominje Richard Luscombe za Guardian.

Nadalje, ni njegov zrakoplov, poznat po nadimku "Trump Force One", morao je čekati u redu za polijetanje iza čak četiri aviona.


Grad koji nikad ne spava ovaj tjedan očekuje potpunu paralizu zbog najavljene dobrovoljne predaje prvog predsjednika u povijesti SAD-a protiv kojeg je podignuta optužnica za kazneno djelo - Donalda Trumpa.

Američki FBI, njujorška policija i agenti Tajne službe ovaj su vikend dogovarali sigurnosne detalje kojima bi se trebali prevenirati eventualni ekscesi tijekom Trumpova dvodnevnog boravka u New Yorku. Naime, već su, osim prosvjeda podrške bivšem predsjedniku, čija je glavna organizatorica republikanska zastupnica iz Georgije Marjorie Taylor Greene, najavljeni i protuprosvjedi, a očekuje se i rekordan interes svjetskih medija.

Blokirana Peta avenija

Prema dostupnim informacijama, bivši američki predsjednik bi se iz svoje floridske rezidencije Mar-a-Lago za New York trebao zaputiti u ponedjeljak navečer te se očekuje da prenoći u svom tornju na Petoj aveniji koja je trenutačno iz sigurnosnih razloga zaštićena barikadama. Prema njujorškom Okružnom sudu Trump bi se sa svojim odvjetničkim timom trebao zaputiti u utorak oko 11 sati po lokalnom vremenu, nakon čega će mu biti uzeti otisci prstiju te će ga fotografirati kao optuženika. Nakon što se oko 14.15 sati pojavi pred sucem Juanom Merchanom, koji će voditi njegov slučaj, gotovo sigurno će se izjasniti da je nevin, kao što je i najavio. Potom bi se bivši predsjednik trebao zaputiti na Floridu i u večernjim satima održati govor pred mnoštvom svojih simpatizera.

Unatoč tome što je optužnica još uvijek zapečaćena te se ne zna po kojim je točkama 45. stanar Bijele kuće kazneno gonjen, poznato je da je njujorško tužiteljstvo češljalo isplatu 130.000 dolara koju je bivši osobni odvjetnik Donalda Trumpa, Michael Cohen, tijekom predsjedničke kampanje 2016. uplatio pornodivi Stormy Daniels u zamjenu za njezinu šutnju o navodnoj aferi s tadašnjim kandidatom Republikanske stranke, zbog čega se sumnja da je prekršen Zakon o izbornom financiranju.

Iako je brzina kojom je njujorški tužitelj Alvin Bragg podigao optužnicu iznenadila i samog Donalda Trumpa - koji je, prema navodima dobro upućenih izvora, cijeli vikend procesuirao informaciju da je i službeno kazneno gonjen - bivši je predsjednik najavio da se "neće predati bez borbe". Time je dao naslutiti da njegov odvjetnički tim ne razmatra mogućnost nagodbe sa sudom. Trumpa će pred njujorškim sudom zastupati odvjetnički tandem Joe Tacopina i Susan Necheles. I dok je Tacopina na američkoj pravosudnoj sceni poznat kao stručnjak u medijskim nastupima, uvijek sjajno pripremljena Necheles voli operirati "ispod radara". Oboje odvjetnika su vrsni stručnjaci u unakrsnom ispitivanju, a Tacopina je već najavio da se "raduje ispitivanju svog prethodnika Michaela Cohena kao malo čemu u životu". Njih dvoje bi bivšeg republikanskog predsjednika u onome što mediji najavljuju kao proces stoljeća trebali zastupati u samom jeku kampanje za reizbor 2024. godine i to ni manje, ni više nego u samom srcu tabora Demokratske stranke - New Yorku.

Medijska pompa

Treba naglasiti da je Trumpov stožer ovaj vikend oduševljeno primijetio nagli porast medijske pompe oko njihova kandidata koji je zbog odabira sve opskurnijih društvenih mreža i naglog pada u podršci Republikanske stranke proteklih mjeseci počeo padati u zaborav. "Politički motiviran lov na vještice" ujedinio je cijelu američku desnicu koja je Trumpu zbog dva uzastopna izborna poraza počela okretati leđa, zbog čega bivši američki predsjednik bilježi velik skok u anketama. Prema dostupnim podacima, Trumpa podržava čak 57 posto simpatizera Republikanske stranke, a Rona DeSantisa, guvernera Floride koji još službeno nije objavio kandidaturu, ali se svejedno smatra najozbiljnijim Trumpovim protukandidatom za nominaciju, preferira tek 31 posto birača.

Vodstvo Republikanske stranke ni samo ne zna kojim putem trenutačno krenuti zato što su se nadali da je vrijeme "neobuzdanog" Donalda Trumpa prošlo te da će ga zamijeniti nekim trumpistom nad kojim mašinerija ipak ima kakvu-takvu kontrolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:04