POVLAČENJE

TRUMP 'Pobijedili smo Islamsku državu u Siriji, američki vojnici vraćaju se kući. Više nema razloga da tamo ostanu'

 
 Danny Wild-USA TODAY Sports / USA TODAY Sports

SAD je počeo povlačiti svoje vojnike iz Sirije nakon što je predsjednik Donald Trump u srijedu slavodobitno objavio da je Islamska država (IS) u toj zemlji poražena.

"Pobijedili smo IS u Siriji, što je za mene bio jedini razlog da budemo tamo", napisao je Trump na Twitteru.

Jedan neimenovani američki dužnosnik je rekao da se "čim bude moguće, priprema potpuno povlačenje" i da je ta odluka donesena u utorak.

Na sjeveru Sirije trenutno je raspoređeno oko 2000 američkih vojnika.

"Pobjede nad IS-om u Siriji ne znače kraj globalne koalicije i naše kampanje. Počeli smo vraćati kući američke vojnike dok prelazimo u iduću fazu kampanje", priopćila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Trump je više puta rekao da želi povući američke vojnike iz te zemlje u ratu, ali nekoliko članova njegove administracije je izrazilo različita stajališta o tom osjetljivom pitanju.

U proljeće je administracija potvrdila da se planira povlačenje, ali nije odredila rok.

DARBASIYA, SYRIA - APRIL 29: An element of the internal security forces in the protection of the area where the coalition forces are stationed on April 29, 2017 in Darbasiya, Syria., Image: 331268455, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Barcroft Media
Profimedia, Barcroft Media

Još prošlog tjedna američki izaslanik za međunarodnu protudžihadističku koaliciju Brett McGurk jamčio je da će Amerikanci još neko vrijeme ostati u Siriji.

"Iako je kraj kalifata u smislu teritorija sada jasno na dohvat ruke, kraj IS-a će dugo potrajati", rekao je novinarima u Washingtonu i objasnio da "postoje tajne ćelije i da nitko nije naivan da će one nestati od danas do sutra".

"Nitko nije proglasio završetak misije", inzistirao je. "Naučili smo, kada je teritorij oslobođen, ne može se jednostavno spakirati kofere i otići".

Američki ministar obrane Jim Mattis više je puta upozorio protiv preuranjenog odlaska iz Sirije. "Moramo paziti da u Siriji ne ostavimo prazninu koju bi mogao iskoristiti Asadov režim ili njihovi saveznici", istaknuo je Mattis u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 15:46