SUĐENJE U MIAMIJU

Trump otišao sa suda, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od 37 točaka optužnice

Trump optužuje demokratskog predsjednika Joe Bidena da je orkestrirao optužbe protiv njega kako bi naštetio njegovoj predizbornoj kampanji

Donald Trump

 Alon Skuy/Getty Images Via Afp

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjasnio se u utorak da nije kriv za optužbe da je neovlašteno zadržao dokumente o nacionalnoj sigurnosti kada je napustio ured i da je lagao dužnosnicima koji su ih željeli preuzeti.

"Bez ikakve sumnje izjašnjavamo se da nismo krivi", rekao je njegov odvjetnik Todd Blanche na saslušanju.

Trumpovo izjašnjavanje o krivnji pred američkim sucem Jonathanom Goodmanom na saveznom sudu u Miamiju temelj je pravne bitke koja će se odigrati u nadolazećim mjesecima u jeku Trumpove kampanje da na izborima 2024. godine osvoji novi predsjednički mandat.

Stručnjaci kažu da do suđenja može proći godina dana ili više.

image

Trumpovi pristaše u Miamiju

Yuki Iwamura/Afp

Kada se pojavio na sudu u Miamiju, Trump je nakratko bio uhićen ali je, kako javlja CNN, nakon što je završilo saslušanje pušten bez uvjeta na slobodu.

Saslušanje je bilo zatvoreno za kamere i prijenose uživo. Bivši Trumpov pomoćnik Walt Nauta, također optužen u slučaju, isto se pojavio pred sudom.

To je drugo suđenje za Trumpu u proteklih nekoliko mjeseci.

U travnju se izjasnio da nije kriv prema optužbama u saveznoj državi New York zbog toga što je porno zvijezdi isplatio novac kojim je kupio njezinu šutnju.

Trump je prvi bivši predsjednik koji je optužen za zločine na državnoj razini.

image
Octavio Jones/Getty Images Via Afp

Pristaše s MAGA šeširima i američkim zastavama uzvikivali su "Miami je uz Trumpa" i "Latinosi za Trumpa", dok se kolona vozila zaustavila ispred sudnice. Moglo se čuti kako jedan muškarac skandira "SAD! SAD!"

Vlasti su se pripremile za moguće nasilje, prisjećajući se 6. siječnja 2021. godine kad je napadnut američki Kapitol, no Francis Suarez, gradonačelnik Miamija, rekao je novinarima da nije bilo nikakvih sigurnosnih problema.

Trump je iznova ponavljao da je nevin i optuživao administraciju demokratskog predsjednika Joea Bidena za progon. Na društvenim medijima u utorak je prozvao specijalnog savjetnika Jacka Smitha, koji predvodi tužiteljstvo, "Trumpomrscem".

"JEDAN OD NAJTUŽNIJIH DANA U POVIJESTI NAŠE ZEMLJE. MI SMO NACIJA U PROPADANJU!!!", napisao je Trump na društvenoj mreži Truth Social kratko prije nego što je kolona krenula ispred hotela Trump Doral prema sudnici.

image

Alina Habba, Trumpova odvjetnica

Jim Watson/Afp

Smith optužuje Trumpa da je riskirao nacionalne tajne tako što je ponio sa sobom tisuće povjerljivih dokumenata kad je u siječnju 2021. godine napustio Bijelu kuću i uskladištio ove dokumente na nepropisan način na svome imanju Mar-a-Lagou na Floridi i u svome golf klubu u New Jerseyju, prema optužnici koja je objavljena prošli tjedan.

Na fotografijama priloženim uz optužnicu mogu se vidjeti kutije dokumenata poslagane na pozornici dvorane, u kupaonici i razbacani po podu skladišta.

U tim dokumentima su informacije o tajnom američkom nuklearnom programu i potencijalnim ranjivim točkama u slučaju napada, piše u optužnici od 37 točaka. U njima se navodi i da je Trump lagao dužnosnicima koji su pokušali uzeti dokumente.

image
Scott Olson/Getty Images Via Afp

Optužnica također navodi da je Trump bio usuglašen s Nautom da zadrži povjerljive dokumente i sakrije ih od velike savezne porote. Nauta je radio za Trumpa u Bijeloj kući i Mar-a-Lagu.

Nedavni događaji nisu raspršili Trumpove nade da će se vratiti u Bijelu kuću. Nakon pojavljivanja na sudu, trebao bi iz Miamija odletjeti u New Jersey gdje se očekuje da će održati govor.

Trumpu među republikanskom bazom birača nisu naštetili ovi pravni problemi.

Prema anketi Reutersa i Ipsosa objavljenoj u ponedjeljak, Trump i dalje stoji bolje od svojih konkurenata za republikansku nominaciju 2024., dok 81 posto republikanskih glasača gleda na optužbe kao na politički motivirane.

Većina Trumpovih republikanskih suparnika za nominaciju izrazila je podršku Trumpu i optužila FBI za političku pristranost, u oštrom okretu od tradicionalne stranačke podrške provođenju zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:18