IZDAO PRIOPĆENJE

Trump napao osvajačice bronce u Tokiju: Radikalne, manijakalne, ‘woke‘ ljevičarke, posebno ova ljubičasta

‘Biti "woke" znači da gubite, sve što je "woke" se pokvari, a naša se reprezentacija sigurno pokvarila‘, navodi Trump
Megan Rapinoe; Donald Trump
 Tiziana Fabi/Afp; Brandon Bell/getty Images/afp

Bivši predsjednik Sjedinjenih Država i zvijezda reality televizije Donald Trump (75) priopćio je da američka ženska nogometna reprezentacija na Olimpijskim igrama u Tokiju nije osvojila zlatnu medalju jer je vodi "radikalna grupa manijakalnih ljevičarki", piše The Telegraph.

Nakon što su Amerikanke u utakmici za brončanu medalju rezultatom 4:3 pobijedile Australke, Trump je izdao priopćenje u kojem je zatražio da se "osviještenice" (eng. wokesters) iz reprezentacije zamijene "patriotkinjama".

Izraz "woke" (budan, osviješten, slob. prev.) u suvremenim "kulturnim ratovima" često se u engleskom jeziku koristi za one koji vole signalizirati svoje vrline, tj. isticati svoju osjetljivost za teme poput rasne ili spolne nejednakosti, raznih percipiranih društvenih nepravdi i sl. Ovisno s koje strane društvene debate netko dolazi, izraz može biti shvaćen pohvalno ili pogrdno.

- Da naša nogometna reprezentacija, koju vodi radikalna grupa manijakalnih ljevičarki, nije "woke", osvojila bi zlatnu medalju umjesto brončane - stoji u Trumpovom priopćenju .

- Biti "woke" znači da gubite, sve što je "woke" se pokvari, a naša se reprezentacija sigurno pokvarila. Bilo je, međutim, nekoliko patriotkinja koje su ostale stajati. Nažalost, potrebno im je više od toga. Trebali bi zamijeniti te "osviještenice" s patriotkinjama i ponovno početi pobjeđivati - priopćio je Trump referirajući se na činjenicu da su nogometašice kleknule prilikom intonacije američke himne u znak podrške borbi protiv rasizma.

Trump se posebno okomio na 36-godišnju krilnu napadačicu Megan Rapinoe, koja je protiv Australije zabila dva pogotka, od kojih jedan direktno iz kornera.

- Žena s ljubičastom kosom igrala je grozno i previše vremena troši na razmišljanje o radikalno ljevičarskoj politici te ne radi svoj posao - tvrdi Trump.

Suprotno očekivanjima, Amerikanke su u polufinalu OI izgubile od Kanađanki 1:0, a Rapinoe je nakon te utakmice rekla da momčad nije igrala s veseljem.

- Za nogomet je uvijek potrebno veselje - rekla je krilna napadačica ljubičaste kose.

Mnogi konzervativci koji podržavaju Trumpa nogometašica su se odrekli kada su tijekom OI u Tokiju kleknule kako bi podržale borbu protiv rasizma u svijetu i sportu.

Rapinoe se nikad nije ustručavala izraziti svoje mišljenje o političkim pitanjima te se znala na društvenim mrežama sukobiti s Trumpom.

Krilna je napadačica svojevremeno na sebe navukla bijes Trumpa kada je, nakon što je ženska nogometna reprezentacija SAD-a 2019. godine osvojila Svjetsko prvenstvo u nogometu, tijekom slavljeničke parade s bocom šampanjca u jednoj ruci i peharom svjetskih prvakinja u drugoj urlala: "Ja ovo zaslužujem".

Trump je tada na Twitteru pohvalio reprezentaciju, a Rapinoe optužio za nepoštivanje SAD-a, Bijele kuće i američke zastave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:28