PREGOVARANJE OKO TRGOVINE

TRUMP KAŽE DA JE SAD BLIZU POSTIZANJA TRGOVINSKOG SPORAZUMA S KINOM Ako ne postignu dogovor, Kini prijete carine na uvoz

 
Donald Trump s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom
 Kevin Lamarque / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da je SAD "vrlo blizu" postizanju trgovinskog sporazuma s Kinom, dok je kineska strana potvrdila da se pregovara o postizanju trgovinskog sporazuma.

"VRLO blizu smo VELIKOG SPORAZUMA s Kinom", napisao je Trump na Twitteru.

"Oni ga žele i mi ga želimo", objavio je.

Gao Feng, glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine rekao je novinarima da "ekonomski i trgovinski timovi obje strane održavaju blisku komunikaciju".

Pregovarači SAD-a ponudili su smanjenje do 50 posto postojećih carina, na kineski uvoz, vrijedan 360 milijardi dolara, te suspendiranje carina koje su trebale stupiti na snagu 15. prosinca, prenio je Wall Street Jorunal u četvrtak.

Gao je odbio komentirati moguće protumjere ako Washington nametne nove carine ovog vikenda.

SAD će nametnuti carine 15. prosinca, ako se ne postigne dogovor, na gotovo 160 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz koji uključuje igraće konzole, računalne monitore i igračke.

Trump bi se trebao sastati s glavnim savjetnicima za trgovinu u četvrtak navečer kako bi raspravio o tom potezu, rekli su prethodno izvori za Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:48