MEĐUNARODNI SPOR

Trump izazvao novi skandal, razbjesnio je Etiopiju: ‘Tu vašu branu će vam Egipat dići u zrak!‘

‘Etiopija neće popustiti pred agresijom bilo koje vrste. Etiopljani nisu nikada kleknuli pred neprijateljima‘, poručio je premijer
Velika renesansna brana u Etiopiji i Donald Trump
 AFP

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da bi Egipat mogao uništiti kontroverznu etiopsku branu na Nilu, premijer Etiopije rekao je da njegova zemlja neće popustiti ni pred kakvim agresijama. javlja BBC.

Etiopska "Velika renesansna brana", vrijedna više milijardi dolara i ključna za energetsku politiku te države, u središtu je dugotrajnog između spora Etiopije, Egipta i Sudana. Naime, Sudan i Egipat nalaze u donjem toku Nila te se boje da će brana poremetiti vodostaj rijeke ključne za život obje zemlje.

Kakve veze s tome branom ima američki predsjednik? Trump je u petak u Bijeloj kući pred novinarima održao telefonski razgovor s premijerom Sudana Abdallom Hamdokom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Kada je došlo do teme brane, Trump i Hamdok su izrazili nadu u mirno rješenje spora, no Trump je dodao i kako se radi o 'vrlo opasnoj situaciji jer Egipat neće moći na taj način živjeti.

'Oni će dići tu branu u zrak. Moraju nešto napraviti oko toga', rekao je Trump. Etiopija je to shvatila tako da SAD u tom sporu staje na stranu Egipta. Nadalje, iz SAD-a je u rujnu poručeno da će smanjiti pomoć Etiopiji nakon što je u srpnju počelo punjenje rezervoara iza te brane.

Jučer je etiopski ministar vanjskih poslova pozvao i američkog veleposlanika u toj zemlji kako bi pojasnio Trumpove komentare.

Naime, Egipat se uglavnom oslanja na rijeku Nil kada je riječ o potrebama za vodom, a kako Etiopija preuzima kontrolu nad protokom te najduže afričke rijeke, opskrba Egipta vodom bi mogla biti ugrožena.

Brzina kojom Etiopija puni branu odredit će koliko će teško Egipat biti pogođen, a očekuje se da bi to moglo trajati i nekoliko godina. Zbog mogućeg nedostatka vode je zabrinut i Sudan.

Pregovorima između triju zemalja predsjedao je SAD, no sada ih nadgleda Afrička unija.

'Etiopija neće popustiti pred agresijom bilo koje vrste. Etiopljani nisu nikada kleknuli pred neprijateljima, ali jesu iz poštovanja prema prijateljima. Tako je i danas, a tako će biti i ubuduće', rekao je etiopski premijer Abiy Ahmed i dodao da su prijetnje bilo kakve vrste neproduktivne te da krše međunarodna prava.

'Poticanje rata između Etiopije i Egipta od strane američkog predsjednika ne odražava dugogodišnje partnerstvo ni strateško savezništvo Etiopije i SAD-a, niti je prihvatljivo u međunarodnom pravu koje uređuje međudržavne odnose', dodaje se u izjavi Ministarstva vanjskih poslova Etiopije.

Premijer Etiopije smatra da su pregovori postigli veći napredak otkako je Afrička unija započela posredovanje. Ipak, postoji bojazan da bi odluka Etiopije da započne punjenje rezervoara mogla usporiti nade u rješenje ključnih pitanja oko sporne brane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:37