INTERESI NA BALKANU

TRUMP I PUTIN SUKOBLJENI OKO CRNE GORE? Savjetnik američkog predsjednika predložit će proširenje NATO pakta najnovijom članicom

 Laszlo Bolgah / Carlos Barria / Reuters

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Michael Flynn predložit će predsjedniku Donaldu Trumpu da podrži primanje Crne Gore u NATO, unatoč protivljenju Rusije, doznaje Politico.

Druge članice NATO pakta i američki Senat podržava proširenje članstva na Crnu Goru. S druge strane, crnogorski čelnici optužili su ruskog predsjednika Vladimira Putina da je pokušao uzrokovati nestabilnost u toj zemlji kako bi smanjio podršku pridruživanju NATO-u među stanovnicima.

Prema neimenovanom višem članu Trumpove administracije, Flynn će predložiti Trumpu da podrži ulazak Crne Gore u NATO.

Crna Gora je u svibnju prošle godine završila pregovore o pristupanju u NATO, no samo pristupanje trebao bi još ratificirati i parlament.

Nakon što su sigurnosne službe Crne Gore poslije izbora u listopadu prošle godine uhitile 20 srpskih državljana, mediji su tvrdili kako se radilo o pokušaju napada na državne institucije. Brojni mediji zaključili su kako se radilo o ruskoj obavještajnoj akciji s ciljem sprečavanja ulaska Crne Gore u NATO.

Trump ima opciju ne primiti Crnu Goru u NATO pakt, jer je potreban pristanak svih zemalja članica za primanje nove članice. Ukoliko podrži ulazak Crne Gore, to bi značilo da se sukobio interesima Rusije, koja se protivi širenju NATO-a na Balkanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 08:35