‘NIJE BIO ODAN‘

Trump bijesan na nekadašnjeg saveznika: ‘Volim Bibija, ali je*** njega!‘ Prvi je čestitao Bidenu!‘

Donald Trump se u intervjuu izraelskom novinaru požalio što je Netanyahu prvi čestitao Joeu Bidenu ‘prije nego što se tinta osušila‘

Benjamin Netanyahu i Donald Trump

 Saul Loeb/AFP

Bivši američki predsjednik Donald Trump u nizu je intervjua oštro kritizirao svojeg nekadašnjeg saveznika i dugogodšnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koristeći psovke i optužujući Netanyahua da ga je izdao.

Novinar Barak Ravid napravio je nekoliko intervjua s Trumpom za svoju knjigu 'Trump's Peace: The Abraham Accords and the Reshaping of the Middle East', tijekom kojih je 45. američki predsjednik upotrijebio teške riječi za svog bivšeg saveznika.

Trumpove je komentare Ravid otkrio u Axiosu u četvrtak, kako prenosi RT.

"Sviđao mi se Bibi (Netanyahuov nadimak, op. a.). Još uvijek volim Bibija. Ali volim i odanost. Prva osoba koja je čestitala (Joeu) Bidenu bio je Bibi. I ne samo da mu je čestitao, već je to učinio i snimkom", rekao je Trump, napominjući da je Netanyahu ranije od ostalih svjetskih čelnika čestitao Bidenu na pobjedi u predsjedničkoj utrci 2020. godine, dok su rezultati izbora još bili osporavani.

Trump se požalio na to što je Netanyahu ne samo čestitao Bidenu "prije nego što se tinta i osušila", već se također na snimci pohvalio "velikim prijateljstvom" s Bidenom, tvrdnjom koju Trump osporava.

"Jako je uranio, više od većine. Od tada nisam razgovarao s njim. Je*** njega", rekao je Trump u intervjuu Ravidu.

'Naštetilo mu je'

"On i Biden nisu bili prijatelji, jer da jesu administracija Baracka Obame (u kojoj je Biden bio potpredsjednik, op.a.) ne bi postigla dogovor s Iranom", rekao je, uspoređujući Netanyahuov čestitarski govor s osobom koja "moli za ljubav".

"To mu je naštetilo u odnosu s izraelskim narodom. Kao što znate, vrlo sam popularan u Izraelu. Mislim da mu je to jako naštetilo".

Netanyahu je otišao s mjesta premijera samo nekoliko mjeseci nakon Trumpova poraza od Bidena, a zamijenio ga je Naftali Bennett. Netanyahu je sada vođa izraelske oporbe.

Kao predsjednik, Trump je omogućio mnoge političke uspjehe Izraelu i Netanyahuu, uključujući premještanje američkog veleposlanstva u Jeruzalem, povlačenje SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma i službeno priznavanje sirijskog teritorija Golanske visoravni kao dijela Izraela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:57