VELIKA OČEKIVANJA

Trump bi uskoro mogao postati bogatiji za više od tri milijarde dolara. Ali, postoji veliki problem

Ovako nešto Trumpu bi došlo kao spas u trenutku kad mora iznaći 464 milijuna dolara za jamčevinu

Donald Trump

 Giorgio Viera/Afp

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump uskoro bi, u teoriji, mogao postati bogatiji za više od 3 milijarde dolara, piše CNN. U trenutku kad mora uplatiti jamčevinu od 464 milijuna dolara iz presude za prevaru u saveznoj državi New York, a koju ne može skupiti, ovako nešto Trumpu bi došlo kao spas.

O čemu se radi? Tvrtka Trump Media & Technology Group, u čijem je vlasništvu društvena mreža Truth Social uskoro će biti izlistana na burzi. Naime, njezini bi dioničari mogli u petak su odobrili spajanje s kompanijom Digital World Acquisition Corp, a u novoj, na burzi izlistanoj tvrtki, bivši predsjednik imao bi većinski udio (oko 58 posto) u vlasništvu.

No, financijski stručnjaci za CNN tvrde kako postoji niz praktičnih, financijskih i pravnih razloga zašto ovaj posao neće odmah riješiti financijske probleme republikanskog kandidata za predsjednika.

- Trump neće moći odmah monetizirati svoj udio, kaže Matthew Kennedy, marketinški strateg Renaissance Capitala.

U trenutku kad bi mu mogli početi plijeniti nekretnine u New Yorku ili na Floridi zato što nije u stanju platiti gore spomenutu jamčevinu, za Trumpa je nužno da se čim prije dočepa gotovine.

Ipak, za bivšeg predsjednika ima nekoliko dobrih vijesti. Prvo, Trump bi u novoj kompaniji imao oko 79 milijuna dionica, a možda i osjetno više od toga. Budući da dionica Digital Worlda trenutno na burzama vrijedi 43 dolara, Trump bi na papiru bio bogatiji za 3,4 milijarde dolara. Naravno, ako vrijednost dionice ostane ista.

Drugo, očekuje se da bi se nova tvrtka na burzi mogla naći već idućeg tjedna.

I tu, nažalost po Trumpa, kreće niz peripetija i potencijalnih problema.

Naime, sve eventualne dobitke na burzi Trump bi teško mogao pretvoriti u konkretni novac. Štoviše, profesor Charles Whitehead s Cornell Lawe Schoola smatra da bi nove dionice Trump mogao teže unovčiti nego svoje nekretnine. Nekoliko je razloga za to. Prvo, kompanija Trump Media vrlo je vjerojatno precijenjena.

- Ni jedan racionalni ulagač ne bi kupio dionicu nove tvrtke po njenoj izlistanoj cijeni, pogotovo ako bi bili obvezni držati je duže vremena, kaže Jonathan Macey sa Sveučilišta Yale.

U prilog tome idu i financijski pokazatelji Trump Media grupe koja je u trećem kvartalu prošle godine imala prihod od jedva 1,1 milijun dolara. Istovremeno su prijavili minus od 26 milijuna dolara isti kvartal. Nadalje, broj korisnika na društvenoj mreži Truth Social se smanjuje. Broj aktivnih korisnika pao je na iOS i Android platformama za 39 posto u odnosu na lani. Ukratko, cijenu dionice od 43 dolara po kojoj ide Digital World bit će gotovo nemoguće ostvariti, smatraju stručnjaci.

Sve i da Trump nađe kupce za dionice po zadovoljavajućoj cijeni, javlja se novi problem. Stručnjaci kažu da nije vjerojatno da će moći odmah prodavati svoje dionice. U poslovima kao što je ovo predloženo spajanje, određeni dioničari obvezni su držati dionice na neko vrijeme kako razni insajderi ne bi odmah počeli s mahnitom prodajom.

- Nitko ne želi kupovati dionice u kompaniji u kojoj najveći dioničar, i zapravo njeno lice, traži kako da proda svoje dionice čim prije, kažu stručnjaci.

U ovom slučaju ključni dioničari Trump Medije, uključujući njen menadžment, obvezali su se da neće prodavati dionice barem 6 mjeseci nakon spajanja. Osim toga, ne mogu njome raspolagati ni neki drugi način.

Konačno, Trump svoje dionice neće moći ponuditi bankama kao zalog za zajam kojim bi mogao otplatiti jamčevinu. A sve i da uspije riješiti sve pravne prepreke da to učini, pitanje je koja bi banka uopće bila voljna uzeti te dionice kao garanciju da će zajam otplatiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:04