VOJNICI KARTELA

Trojica meksičkih generala radili su za narko-mafijaše

Tri meksička generala i jedan potpukovnik službeno su optuženi na meksičkom sudu za veze s krijumčarima droge u toj zemlji. General Roberto Dawe Gonzalez i umirovljeni časnici Tomas Angeles Dauahare, Ricardo Escorcia Vargas i Silvio Hernandez Soto uhićeni su u svibnju zbog sumnje da su surađivali s kartelom Beltran Leyva. Spomenuta četvorica bili su visokopozicionirani vojni dužnosnici, a njihovo je uhićenje veliki skandal za vojsku.

Nezabilježen slučaj

General Angeles bio je pomoćnik ministra obrane od 2006. do 2008., kada je umirovljen. General Escorcia bio je šef vojske u državi Morelos, koja se smatrala teritorijem bande Beltran Leyva. Napustio je položaj 2010. kako bi otišao u mirovinu. General Dawe zapovijedao je vojnom bazom u državi Colima, važnoj krijumčarskoj ruti. Potpukovnik Hernandez Soto napustio je vojsku 2002. i otada držao položaj višeg šefa policije u državi Sinaloa.

Ovako viskorangirani časnici nisu se našli pred sudom u Meksiku već 15 godina. Gonzales, Dauahare, Escorcia Vargas i Hernandez Sota protekla su dva mjeseca proveli u svojevrsnom kućnom pritvoru. Svi su negirali optužbe. No, tužitelji su zaključili kako imaju dovoljno materijala za pokretanje sudskog postupka i optužili četvorku za sudjelovanje u organiziranom kriminalu i krijumčarenju narkotika. Više detalja nije poznato, no vjeruje se kako su optuženici pomagali i štitili kartel.

Uhićen vođa kartela

Tužitelji su u sklopu iste tužbe optužili i Edgara Valdeza, poznatijeg po nadimku Barbie, za krijumčarenje droge i ubojstvo. Valdez, 39-godišnjak rođen u SAD-u, bio je navodni šef osiguranja vođe kartela, najstarijeg od braće u obitelji Beltran Leyva Artura. Ovaj obiteljski kartel nastao je 2008. u Sinaloi, poznatom gnijezdu narkokrijumčara, gdje je godinama vladao kartel Sinaloa, na čelu s jednim od najmoćnijih ljudi meksičkog svijeta droge, Joaquínom “El Chapo” Guzmánom.

Okršaj s marincima

Braća su radila za El Chapa, no kad su osjetila povoljan trenutak odvojili su se i osnovali vlastitu bandu. Kartel Beltran Leyva naglo je stekao moć, a bilo je poznato kako se infiltrirao u najviše razine vlasti. Rasipanje je počelo 2009., nakon što je Arturo ubijen u okršaju s marincima.

Uhićena su i druga dvojica braće, a Hector, koji je preuzeo upravljanje bandom, trenutno je u bijegu. Uhićeni su i glavni pobočnici ove obitelji, među njima i Valdez. Policija ga je okružila 2010. i natjerala ga da potpiše priznanje. Nakon toga je objavljeno kako se taj kartel može smatrati razbijenim.

Korupcija je izvor moći narkobandi

Razbijanje bande i skoro suđenje njenim visokopozicioniranim pomagačima smatra se velikom pobjedom meksičkih vlasti u ratu s narkobandama. Smatra se, naime, kako karteli u Meksiku funkcioniraju kao država u državi i prožimaju svaki segment društva. Kako pokazuje optužnica, to se odnosi i na najviše redove vojske. Udarac je tim veći jer upravo vojne snage vode borbu za ‘čišćenje’ ulica zagađenih narkobiznisom. Predsjednik Felipe Calderon poveo je kampanju za borbu protiv narkokartela prije šest godina i tada je poslao vojsku na meksičke ulice. No nasilje povezano s međusobnom borbom klanova za unosne rute i tržište nastavilo se i otada koštalo života više od 50.000 Meksikanaca. Otkidanja ‘glava’ bandi dovodila su do novih borbi za švercerske rute i preuzimanja ‘oslobođenih’ teritorija, što je značilo i nove, krvave obračune. Velikim kamenom spoticanja u rješavanju najvećeg meksičkog problema smatra se korupcija, odnosno zastrašivanje u svim sektorima društva - policiji, politici, medijima i vojsci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 10:21