SMJENA U SVEMIRU

Troje američkih i japanski astronaut napustili Međunarodnu svemirsku stanicu u kapsuli SpaceX-a

Prva posada je napustila ISS kada je američka tvrtka prošlog tjedna dovezla drugu redovnu misiju
SpaceX-ova kapsula 
 Handout/AFP

Četvero astronauta, troje Amerikanaca i Japanac, napustili su u subotu Međunarodnu svemirsku stanicu u kapsuli tvrtke SpaceX, nakon više od 160 dana u svemiru i trebaju se tijekom noći spustiti u more blizu Floride.

Kapsula Crew Dragon odvojila se od ISS-a po planu (subota u 20.35 sati na američkoj istočnoj obali, nedjelja u 02.35 sati po srednjoeuropskom vremenu). Povratak na Zemlju trebao bi trajati oko 6 i po sati.

Četvero astronauta trebaju sletjeti u Meksički zaljev u nedjelju u 02.57 sati po mjesnom vremenu (08.57 sati po srednjoeuropskom). Predviđeno je da će kapsula pasti u more blizu grada Paname na Floridi, ali su moguće i druge lokacije, ovisno o situaciji.

"Uvježbani smo za izvlačenje posade po danu i po noći", istaknuo je Steve Stich, voditelj programa za komercijalne letove NASA-e, odgovarajući na upit uoči polaska kapsule. "Brodovi imaju dobru rasvjetu" a bit će i "mjesečine", rekao je, dodajući da su vremenski uvjeti zasad sjajni i more mirno.

Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker i Japanac Soichi Noguchi bili su u studenom 2020. prvi astronauti "operativne" misije koje je na ISS prevezla svemirska kompanija Elona Muska nametnuvši se kao NASA-in nezaobilazni partner.

Još je dvoje Amerikanaca 2020. u Dragonu stiglo na međunarodnu stanicu u dvomjesečnu pokusnu misiju. Bio je to prvi let na ISS iz Sjedinjenih Država od završetka programa Space Shuttle 2011. i prvi let s posadom koji je osigurala privatna tvrtka.

Ovaj put se SpaceX-om prva redovna misija vraća na Zemlju.

I za kraj, astronauti će biti na istom brodu Dragon nazvanom "Resilience" koji ih je lansirao u orbitu i kojim se SpaceX, nakon popravka, planira ponovo koristiti u drugim misijama.

Prva posada je napustila ISS kada je američka tvrtka prošlog tjedna dovezla drugu redovnu misiju u kojoj je astronaut Europske svemirske agencije Thomas Pesquet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 06:44