DEZINFORMACIJE

TRI BESRAMNE LAŽI O IZBJEGLICAMAKOJE OBILAZE SVIJET Prikazuju izbjeglice kao teroriste ili kukavice, a istina je nešto sasvim drugo

 Foto: Facebook

Sigurno ste već vidjeli ove fotografije na društvenim mrežama. Dijele se kao lude. Dijele se kao da su istinite.

U stvari, dijele se kako bi povećale histeriju nastalu oko izbjeglica koje se pokušava pokazati kao opasne zvijeri koje nisu vrijedne naše pomoći.

U redu, strah je donekle razumljiv: ljudi se boje da među izbjeglicama ima i terorista. Ali zapitajte se zašto bi moćna i bogata teroristička organizacija poput ISIS-a slala teroriste ovako nesigurnim i pogibeljnim kanalom, u gumenom čamcu preko Mediterana, kad ih mogu smjestiti u avion i poslati u koji god kutak svijeta žele?

Drugo, u Hrvatsku je ove godine ušlo 8 milijuna turista. Možda su teroristi i među njima. Da im svima zabranimo ulazak u zemlju?

I treće, možda i najvažnije – ako uskratimo pomoć onima koji pomoć mole i kojima je doista potrebna, ne bi li to značilo da je ISIS već pobijedio i pretvorio nas u iste takve bezdušne zvijeri kao što su sami? Ako prestanemo biti ljudi, uzalud nam svaka borba.

Pomoći onima kojima je pomoć doista potrebna, a istovremeno biti oprezan i učiniti sve što je u našoj moći kako bi se zaštitili, nisu međusobno isključive stvari. No, ključno je za početak razaznati što je istina, a što nije. Ove fotografije koje se bjesomučno dijele na društvenim mrežama i njihova pojašnjenja to nikako nisu.

1. 'Ovaj čovjek je borac ISIS-a'

Ova fotografija podijeljena je više od 100.000 puta. Tekst uz sliku tvrdi da je čovjek na slici bivši ISIS-ov borac koji se sad pretvara da je izbjeglica. No nije.





Isis promised months ago to flood Europe with immigrants.

Posted by (EDL) English Defence League on 4. rujan 2015




Zahvaljujući istraživanju koje su proveli novinari BBC-ja , otkriveno je da se čovjek zove Laith al-Saleh i bivši je zapovjednik FSA (Free Syrian Army) o kojemu je pisala i agencija Associated Press prije nekih mjesec dana. FSA se sastoji od bivših pripadnika sirijske vojske koji se više nisu željeli boriti na Asadovoj strani, a istovremeno su protiv ISIS-a.

Da bude potpuno jasno, FSA se bore PROTIV ISIS-a, a čovjek na slici nije džihadist.

2. 'Izbjeglice su kukavice koje su iza sebe ostavili slabe i nemoćne'

Tu je toliko pogrešnih zaključaka da je teško uopće odlučiti odakle početi. Slično kao i u slučaju nacističke propagande koja je pokušavala Židove prikazati kao štakore, i ova fotografije želi dehumanizirati izbjeglice prikazujući ih kao kukavičke muškarce koji su ostavili svoje žene i djecu da umru u Siriji.









No, srećom, internet je opremljen nečim što se zove reverse image search, alatom koji nam omogućuje pronalaženje svih kopija točno određene slike, umjesto da se pouzdajemo u pretraživanje teksta.

Ovakvim istraživanjem pozabavio se Philip Kleinfeld u svojem detaljnom članku o antiizbjegličkim memovima objavljenom na portalu Vice.com . Otkrio je da je ova slika originalno iz CBC-jevog priloga koji prikazuje poseban vlak koji dovozi izbjeglice u München. No, Philip je gledajući video s kojeg je slika skinuta, vidio da je u vlaku također bio i velik broj žena i djece, samo što je autor ovog konkretnog mema odlučio tu informaciju ne prikazati.

3. 'Ogroman broj ISIS-ovih boraca stigao je u Njemačku zajedno s izbjeglicama'

Ova slika je pravi hit u posljednja 24 sata, a objavio ju je portal News360 . Slika, navodno, prikazuje ljude koju mašu zastavom ISIS-a i sukobljuju se s policijom.





And so It begins…ISIS Flag Among Refugees in Germany Fighting the Police [Pictures] (2)http://news360.com/article/311820821

Posted by English Defence League North London on 13. rujan 2015




Osim prilično neuvjerljive ideje da bi navodni prikriveni borci ISIS-a ovako javno mahali zastavom, još jednom se pokazalo da tvrdnja objavljena uz sliku nije istinita.

Slika je zapravo stara 3 godine i snimljena je tijekom nemira koji su se dogodili u Njemačkoj nakon antiislamskog protesta desničarske grupe 'Pro NRW' koja je mahala plakatom s crtežom proroka Muhameda. Na slici se vide muslimani koji su održali anti prosvjed. Zastava koja se vidi na slici najvjerojatnije nije zastava ISIS-a već koristi simbole česte u Islamu: Šehadet i prorokov pečat.

Razmisite prije nego nešto podijelite!

Na internetu postoji još ovakvih primjera, no prije nego ih podijelite, provjerite njihovu istinitost. Ovakve se dezinformacije šire u cilju stvaranja atmosfere straha zbog koje će mnogi koji su u vrlo teškoj situaciji ostati bez prijeko potrebne pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:04