PREPORUKE

Treba li cijepiti zdravu djecu od 5 do 11 godina? Njemački pedijatri: ‘Pričekajte proljeće, evo zašto‘

Stručnjaci preporučuju cijepljenje djece s kroničnim bolestima pluća, bronhijalnom astmom, tumorima, Downovim sindromom...

Cijepljenje djece protiv covida-19

 Olafur Steinar Gestsson

Udruga pedijatara u Njemačkoj roditeljima zdrave djece od pet do 11 godina savjetuje da pričekaju da novo cjepivo prilagođeno omikron varijanti koronavirusa bude dostupno na proljeće.

"Općenito ne preporučujemo cijepljenje zdravoj djeci između pet i jedanaest godina zbog rizika od još nepoznatih rijetkih nuspojava", rekao je glasnogovornik udruge Jakob Maske za novinsku agenciju dpa. No, za djecu stariju od 12 godina pedijatri preporučuju da se cijepe. "Ne bih čekao omikron cjepivo", rekao je Maske.

Od ovog tjedna u Njemačkoj se može koristiti cjepivo za djecu stariju od pet godina. Prije desetak dana, STIKO - Stalna komisija za cijepljenje pri Institutu Robert Koch - prvi put je objavio preporuku da se cijepe djeca od pet do 11 godina s prethodnim bolestima, s tim da se mogu cijepiti i zdrava djeca.

'Nema izravnih naznaka rizika'

Europska agencija za lijekove (EMA) 25. studenog je potvrdila cjepivo Comirnaty za djecu od pet do jedanaest godina. Manja djeca primaju trećinu doze za odrasle.

STIKO preporučuje cijepljenje djece s kroničnim bolestima pluća, teškom bronhijalnom astmom, tumorima, Downovim sindromom i s prekomjernom tjelesnom težinom. Šef STIKO-a Thomas Mertens također je rekao da nemaju dovoljno podataka o sigurnosti.

"Nema izravnih naznaka rizika od cijepljenja u ovoj dobnoj skupini, ali također ne postoji dovoljno pouzdana baza podataka da bi se konačno procijenila sigurnost".

image

Cijepljenje djece protiv covida-19

Andrej Ivanov/AFP

Odnos rizika i koristi razlikuje se kod djece od onog za odrasle, s obzirom da odrasli češće razvijaju teži oblik bolesti.

Neki stručnjaci zagovaraju cijepljenje djece zbog mogućih dugotrajnih posljedica covida-19, kao što je Long covid, ili pak zbog upalnog sindroma koji se može pojaviti kod djeteta nekoliko tjedana nakon zaraze koronom, zbog čega dijete mora biti hospitalizirano.

Nema podataka o ozbiljnim nuspojavama

U SAD-u je oko pet milijuna djece u dobi između pet i 11 godina primilo barem jednu dozu cjepiva. Kanada i Izrael također su cijepili desetke tisuća djece.

Do sada se ništa ne zna o ozbiljnim nuspojavama. Iz cijepljenja djece i adolescenata od dvanaeste godine poznato je da se nakon cijepljena mRNA cjepivom u rijetkim slučajevima može javiti upala srčanog mišića.

Prema preporuci STIKO-a, djeca s nekom od navedenih bolesti, koja su se oporavila od covida-19, trebala bi primiti dozu cjepiva oko šest mjeseci nakon zaraze. Ako nemaju drugih bolesti, nakon preboljenja korone nema potrebe da se cijepe.

Za mlađe od pet godina nema odobrenog cjepiva. U SAD-u se cijepljenje djece mlađe od pet godina očekuje 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 03:14