PIŠE GOJKO DRLJAČA

Traži se istraga protiv gorljivog pobornika lockdowna jer je skrivao pravu istinu o domovima za starije

Donedavno slavljeni guverner New Yorka Andrew Cuomo pod žestokim je udarom kritika zbog krupnih epidemioloških grešaka
Andrew Cuomo
 Johannes Eisele/AFP

U većini sredina do sada nije bilo ozbiljnijeg propitivanja radikalnih epidemioloških politika koje najčešće nazivaju jednom riječju – lockdown. Bilo je normalno da zemlje poput Belgije ili Slovenije imaju vrlo veliki broj mrtvih na milijun stanovnika, ali nitko nije propitivao niti suspendiranje građanskih prava koje nije dalo epidemiološke rezultate, niti je tražio greške epidemiološkog radikalizma. Najčešće je političkim liderima čak rasla popularnost nakon što su svoje države, regije ili gradove odveli u lockdown. Međutim, sada se situacija počinje mijenjati.

Donedavno slavljeni guverner New Yorka Andrew Cuomo pod žestokim je udarom kritika zbog krupnih epidemioloških grešaka, iako se svojedobno proslavio zaključavanjem New Yorka i strastvenim javnim istupima kad je u pitanju zaustavljanje COVID-19 zaraze. Cuomo je čak dobio Emmy nagradu za svoju političarsku izvedbu tijekom pandemije, objavio je knjigu o liderstvu koja je postala bestseller, mnoge američke zvijezde su ga javno slavile, a čak su pojedini važni Demokrati svojedobno zazivali njegovu predsjedničku nominaciju.

No, kao Cuomov ključni problem pokazalo se to što se mrtvi stari građani New Yorka ipak ne mogu sakriti kao niti činjenica da je upravo on očigledni krivac za njihovu smrt jer je naložio smještanje otpuštenih iz bolnica u domove za skrb. Tako se zarazio veliki broj staraca među kojima je smrtnost nakon infekcija SARS-CoV-2 virusom daleko viša nego kod mlađeg dijela populacije.

Kod starijih od 70 smrtnost nakon infekcije je 5 posto, a kod mlađih se kreće oko 0,1 posto. Danas se Cuoma proziva i za pokušaj prikrivanja velikog broja smrti u domovima. Posebno mu se zamjera to što se odbija javno ispričati zbog velike greške s domovima za skrb. To što se odbio ispričati politički analitičari ocjenjuju kao najozbiljniju prijetnju njegovoj političkoj karijeri do sada. Skandal eskalira.

Izgubio je podršku dijela Demokrata, pojedini traže da mu se oduzmu izvanredne ovlasti te pokretanje istrage o odlukama guvernera tijekom pandemije. Dok je Trump poricao opasnosti pandemije, Cuomo se u istupima prometnuo u nacionalnog heroja te je u to vrijeme budio nadu uplašenih Amerikanaca obećavajući na dnevnim brifinzima „samo činjenice“. Iako je jasno kako je Cuomo 25. ožujka izdao zapovijed kojom je naložio domovima za skrb da prime tisuće zaraženih koji su otpuštani iz bolnica, pojedini stručnjaci ipak tvrde kako se njegova osobna odgovornost prenapuhuje. Cuomo se opravdava da su zaraženi u domovima inficirani virusom preko osoblja, a ne zbog prijema otpuštenih iz bolnica.

Za Cuoma je posebno osjetljivo to što je državna odvjetnica New Yorka Letitia James objavila izvještaj u kojem je zaključeno da je Cuomova administracija umanjila broj smrti u domovima za skrb za 50 posto. Umjesto 8500 mrtvih, bilo ih je 15000.

Zanimljivo je da su se švedske epidemiološke vlasti javno ispričale zbog prevelikog broja smrti u domovima, iako nisu slali zaražene u domove. Šveđane su u mnogim zapadnim medijima nazivali „ubojicama staraca“, a sada su pri sredini europske ljestvice po broju smrti na milijun stanovnika te imaju trend smanjivanja slučajeva i smrti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:06