IZLOŽENA TERORU

Transrodni aktivisti na Twitteru žestoko napali J. K. Rowling, objavili njenu adresu: ‘Prijete mi smrću‘

"Možda je - a ja samo to iznosim - najbolji način da dokažete da vaš pokret nije prijetnja ženama, jest da nas prestanete uhoditi, uznemiravati i prijetiti", dodala je.

J.K. Rowling 

 Tolga Akmen/AFP

Autorica “Harryja Pottera” J.K. Rowling (56) je u ponedjeljak osudila transrodne aktiviste zbog objave njezine kućne adrese na Twitteru, prenosi NBC.

U petak navečer, uoči Dana sjećanja na transrodne osobe, komičarka Holly Stars, glumica Georgia Frost i drag king Richard Energy organizirali su demonstracije ispred njene kuće u blizini Edinburgha u Škotskoj, u znak prosvjeda protiv njezinih kontroverznih stavova o trans zajednici.

Rowling je na Twitteru osudila trojac zbog "doxxinga" kada su na društvenim mrežama objavili sada izbrisanu fotografiju s njezinom kućnom adresom vidljivom u pozadini. "Doxxing" inače označava objavu nečijih privatnih podataka na internetu bez njihovog pristanka.

"Moram pretpostaviti da su @IAmGeorgiaFrost, @hollywstars i @Richard_Energy_ mislili da će me doxxing zastrašiti da ne progovorim za prava žena koja se temelje na spolu", napisala je Rowling. "Trebali su razmisliti o činjenici da sam sada dobila toliko prijetnji smrću da bih mogla oblijepiti kuću s njima, a nisam prestala govoriti."

"Možda je - a ja samo to iznosim - najbolji način da dokažete da vaš pokret nije prijetnja ženama, jest da nas prestanete uhoditi, uznemiravati i prijetiti", dodala je.

Stars je branila objavljivanje fotografije i rekla da je izbrisala tweet nakon što je primila prijetnje na internetu. "Dok stojimo uz fotografiju, otkako smo je objavili dobili smo golemu količinu ozbiljnih i prijetećih transfobičnih poruka pa smo odlučili skinuti fotografiju", napisao je Stars. "Ljubav prema našoj trans braći i sestrama."

Neslaganje je posljednja bitka u ratu između Rowling i trans aktivista.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, Rowling je bila kritizirana zbog svojih kontroverznih pogleda na trans zajednicu, koje su neki nazvali transfobičnim. Razdor je eksplodirao 2019. godine kada je Rowling izrazila svoju podršku Mayi Forstater, britanskoj poreznoj stručnjakinji koja je otpuštena zbog tvitova za koje se smatralo da su anti-transrodni.

Rowling je tada izazvala kritike zbog niza tweetova za koje se naširoko smatralo da uključuju transfobične ideje. Prošle je godine svoje stavove iznijela u skoro 4000 riječi na svom blogu, postavljajući pitanje je li “zaraza” koju potiču društveni mediji dovela do porasta broja mladih ljudi koji se izjašnjavaju kao transrodni. U postu na blogu otkrila je i da je preživjela obiteljsko zlostavljanje i seksualni napad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:33