VRIJEDNO OTKRIĆE

Tragovi ranog dinosaura, utisnuti prije više od 200 milijuna godina, pronađeni na plaži u Walesu

Spomenuti tragovi iz Penartha dokumentirani su za buduću studiju tehnikom 3D i ostat će na obali sve dok ih plima ne erodira
 Ilustracija/Chris Hellier/Sciencephoto/Profimedia

Stope pronađene na plaži u Južnom Walesu u Velikoj Britaniji vjerojatno je utisnuo rani predak dinosaura prije više od 200 milijuna godina, vjeruju stručnjaci iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

Paleontolozi iz te ustanove ocjenjuju da je riječ o tragovima koje je najvjerojatnije ostavio ili rani sauropod ili prosauropod, koji mu je prethodio.

Stope je otkrila paleontologinja amaterka Kerry Rees na plaži u mjestu Penarth u okrugu Vale of Glamorgan 2020. godine o čemu je izvijestila Prirodoslovni muzej.

Isprva skeptični dr. Susannah Maidment i profesor Paul Barrett proveli su istraživanje i danas vjeruju da su pronašli tragove rođaka dinosaura iz razdoblja ranog trijasa, prvog razdoblja mezozoika.

Dr. Maidment je objasnila da često dobivaju dojave o pronalascima tragova stopa izumrlih bića, no te tragove lako je pobrkati s geološkim formacijama.

U ovom slučaju posrećilo im se i ustanovili su da je doista riječ o tragovima životinja i čak s priličnom vjerojatnošću utvrdili o kojoj se vrsti radi. Vjeruju da je tragove ostavio eosauropus, a nije riječ o dinosauru, već o tipu traga koji je ostavio vrlo rani sauropod ili njegov bliski rođak.

"Znamo da su rani sauropodi živjeli u to doba u Britaniji, jer su kosti roda camelotije, vrlo ranog sauropoda, pronađene u stijenama u Somersetu i datiraju iz tog razdoblja", objašnjava.

Tragovi dinosaura mogu biti bogato vrelo informacija o ponašanju i mogu pokazati kretanje u krdima te dati podatke o načinu na koji je životinja hodala.

"Ovakvi tipovi tragova nisu baš česti u svijetu i zato vjerujemo da je to zanimljiv doprinos našem poznavanju trijasa u Velikoj Britaniji", kaže prof. Barrett.

Tragovi iz Penartha dokumentirani su za buduću studiju tehnikom 3D i ostat će na obali sve dok ih plima ne erodira.

Otkrića o nalazu u Penarthu u Južnom Walesu objavljena su u časopisu Geological Magazine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 22:43