VELIKA POTRAGA

Totalni preokret u slučaju nestale Danke: Rumunjke su na policiji, ukinut će potragu za njima?

O nestaloj djevojčici Danki Ilić sve informacije koje imate možete dojaviti i hrvatskom MUP-u
 Ranko Suvar/Cropix

NOVO 23:14 Austrijski internetski portal Kosmo tvrdi da je locirao jednu od dvije žene koje se pojavljuju na snimkama iz Beča na kojima se vide s djevojčicom koja liči na nestalu Danku Ilić. Ta žena, Rumunjka, tvrdi da na snimci nije Danka, već njezina kći, a Kosmo navodi da su ova najnovija saznanja dostavili austrijskoj policiji, prenosi beogradski Blic.

Rumunjka je i poslala fotografije Kosmu, koje, kako ona tvrdi, dokazuju da to nije Danka.

Portal Kurir je, pak, objavio kako doznaju da su obje žene koje je navodno locirao Kosmo trenutačno u policijskoj postaji i očekuje se da će nakon utvrđivanja svih činjenica biti ukinuta potraga za njima.


21:09 Oko tramvajske stanice u Beču, na kojoj je nastala snimka na kojoj je navodno nestala djevojčica Danka Ilić, koja je prošlog utorka nestala u Banjskom Polju, danas je prisutan veći broj policije, navodi Telegraf.

Novinarka Telegrafa, koja već nekoliko dana boravi u austrijskoj prijestolnici kaže da je interes za nestalom djevojčicom sve veći i među novinarima, ali i građanima koje je jako potresla vijest o maloj Danki.

Ona dodaje da je iznad stanice prelijetao helikopter.

Inače, ta tramvajska stanica nalazi se 150 metara od glavne policijske postaje u Beču.


18:57 Oko kuće u Banjskom Polju kod koje je prošlog utorka nestala djevojčica Danka Ilić policijski istražitelji su ponovo počeli kopati, javljaju srpske Novosti.

Policija je oko 18 sati blokirala još 100 metara prostora oko kuće kod koje je nestala Danka Ilić, navodi Blic.

U blizini kuće nalazi se veliki broj policijskih istražitelja. Kako Novosti neslužbeno doznaju, ondje su i forenzičari, međutim, ova informacija još uvijek nije potvrđena.

Što oni točno rade blizu kuće još uvijek nije poznato. Novinarima je strogo zabranjeno da se približavaju kući.


16:47 O nestaloj djevojčici Danki Ilić sve informacije koje imate možete dojaviti i hrvatskom MUP-u. Za tu svrhu, osim poznatog broja telefona 192, MUP je priopćio da se korisne informacije o nestanu dvogodišnjakinje 26. ožujka u Banjskom Polju u Boru u Srbiji, mogu dojaviti i na broj 01/3788-754

- Djevojčica je visoka 85 cm. Ima smeđu kosu i oči. U trenutku nestanka na sebi je imala maslinastozelenu jaknu, ljubičaste hlače i crne tenisice. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske pruža potporu Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije u potrazi za nestalom dvogodišnjom djevojčicom aktiviranjem njenog profila u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba. Policija Republike Srbije je 26. ožujka prvi put aktivirala sustav PRONAĐI ME (Amber Alert), sustav namijenjen hitnom javnom informiranju u slučaju nestalih maloljetnika. Kako djevojčica još uvijek nije pronađena, policija Srbije je zamolila za pomoć sve koji znaju bilo što o njoj, njenom mogućem kretanju ili okolnostima nestanka - navode iz Ministarstva unutarnjih poslova RH podsjećajući i da su informacije o nestaloj Danki dostupne i na web stranici Interpola.


NOVO 15:06 Danka je vjerojatno uočena na tramvajskoj stanici u Beču, objavila je bečka policija. Dijete iz Srbije identificirano je na videu koji je snimio svjedok, objavila je policija u srijedu.

"Nakon što su rođaci nestale djevojčice pogledali slike, pretpostavlja se da je vrlo vjerojatno riječ o nestaloj djevojčici iz Srbije. Bečka policija traži objavljivanje snimaka po nalogu javnog tužitelja", priopćeno je.

Iz austrijske policije apeliraju na sve građane koji su vidjeli dijve žene koje su snimljene s djevojčicom da odmah kontaktiraju policiju.


11:54 - Psihologinja Radmila Vulić Bojović je za Blic rekla da bi i starije dijete trebalo biti uključeno u istragu.

- Ne smijemo zaboraviti da je tada bilo prisutno i starije dijete. Vjerujem da su istražni organi nekako i njemu posvetili pažnju. Vjerujem da istražni organi znaju što rade i imaju plan, ali mislim da bi i to starije dijete trebalo biti dio nekog ispitivanja što se stvarno dogodilo. Još uvijek su sve opcije otvorene, rekla je Radmila Vujović Bojović.


11:48 - Maja Jovanović iz Ureda za borbu protiv trgovine ljudima rekla je da se isključuje mogućnost da je malena Danka sama odšetala, kao i mogućnost da ju je netko fizički oteo s lica mjesta.

Jovanović je za Tanjug rekla da fokus mora biti na majci djevojčice jer ju je ona vidjela posljednji put vidjela djevojčicu.

Govorila je i o načinu organizacije kriminalnih skupina koje se bave otmicom djece. Kaže da je svaka otmica isplanirana, osim u velikim gradovima gdje postoje devijantni pojedinci nastranih sklonosti koji djeluju u trenutku.

- U ovom slučaju imamo agresivniju vrstu otmice, fizičku otmicu, i ako je dijete odvedeno na taj način, vjerujem da je to moralo biti isplanirano jer sam prostor, svi ti prilazni putevi, loša konfiguracija terena ne daju velike mogućnosti da to može biti obavljeno tako da to nitko ne primijeti, kaže Jovanović, prenosi Blic.


10:30 Na mjesto nestanka djevojčice jutros su stigli vatrogasci u Banjsko polje.

- Vatrogasci pretražuju okolno grmlje, a tu je i policija sa psima - kaže reporter Telegrafa.


Nastavlja se intenzivna potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja je nestala prošli utorak u Banjskom Polju kod Bora u Srbiji. Forenzičar Dušan Keckarević vjeruje da policija raspolaže velikim brojem informacija, ali ne pušta ih u javnost. Kako prenosi portal Blic, u ovom slučaju svatko je osumnjičenik.

- Zabrinjava to što je protok vremena velik i ne ide na ruku u pronalaženju djevojčice. Snimka iz Beča, koja prikazuje curicu koja podsjeća na nestalu Danku, samo je ‘zapalila‘ javnost i dala nadu da je ona živa - kaže.

I austrijska policija uključila se u čitav slučaj - tragaju za Rumunjkama koje se vide na snimci, a forenzičar Keckarević tvrdi kako postoje razne metode kojima se može doći do relevantnih podataka o identitetu.

- Iz naših zapažanja da curica sliči Danki i da ima sličan hod, možemo samo zaključiti da odgovara identitetu... Identitet se može utvrditi i preko DNK analize, ali za to nam treba da se djevojčica pronađe... Očigledno je da to traje, a to što traje, vjerojatno upućuje na to da - to nije to, ali da ne trčimo pred rudu - izjavio je Keckarević.

U trenutku kad je djevojčica nestala, s majkom Ivanom Ilić bio je i stariji sin, kojeg, kako kaže, od kobnog dana nije vidjela. Prema riječima forenzičara Keckarevića, postavlja se pitanje je li sin išta zapazio, s obzirom na to da je bio na licu mjesta.

- Pitanje je što brat možda zna i što je vidio. Ovdje nemate nikakvu indikaciju prisustva bilo koje druge osobe - rekao je Keckarević. Smatra i kako je u ovom slučaju neophodno koristiti poligraf.

- U startu su svi osumnjičeni, kad krenete s gomilom hipoteza pa isključujete jednu po jednu, to ima nekog smisla. U ovom slučaju, s i bez pritiska javnosti, policija radi u punom kapacitetu i skuplja većinu informacija koje ni ne dođu do medija. Ne treba javnost odmah osuditi roditelje, naslovi vezani za njih neizbrisivo ih targetiraju.

Iako je majka trudna, to ne znači da treba biti isključena iz istrage. Može se desiti da upravo njezini kontakti mogu dovesti do razrješenja zločina. Apsolutno treba koristiti poligraf, pogotovo za neke nejasnoće ili polutajne. Ne moraju roditelji biti uključeni u slučaj, ali možda neke veze mogu biti - zaključio je Keckarević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:18