RASKOLNIK IZ LIVORNA

Toskanski svećenik Papu na misi opisao kao uzurpatora, masona i mrtvaca. Brzo su se s njim obračunali

Neki njegovi istomišljenici čak su mu i pljeskali na kraju govora

Papa Franjo

 Filippo Monteforte/Afp

Talijanski svećenik izbačen je iz službe nakon što je papu Franju u novogodišnjoj homiliji nazvao "antipapinskim uzurpatorom", prenosi The Guardian. Svećenik Ramon Guidetti održao je govor u čast prve godišnjice smrti Franjina prethodnika Benedikta XVI. Cijeli događaj odvio se u selu Guasticceu, koje se nalazi u toskanskoj pokrajini Livorno.

Na snimci homilije koja traje dvadesetak minuta Guidetti je argentinskog papu nazvao gospodinom Bergogliom (po njegovom bivšem imenu koje glasi Jorge Mario Bergoglio), a zatim ga je opisao kao "jezuitskog masona povezanog sa svjetskim silama, uzurpatorima protiv pape".

Nadalje je poručio kako papa Franjo ima mrtvački pogled u ništavilo, za razliku od dobrog Benedikta. Neki njegovi istomišljenici čak su mu i pljeskali na kraju govora. Međutim, njegovo izopćenje je vrlo brzo stiglo. Simone Giusti, livornski biskup, izdao je dekret u kojem stoji kako je Guidetti "javno počinio čin raskolničke prirode" te je naredio da ga se ukloni iz službe.

Guidetti, koji je i ranije govorio protiv Franje, poručio je kako je ponosan što je ekskomuniciran iz ove crkve koja je tiranija. Slično je komentirao još jedan svećenik koji je ekskomuniciran nakon napada na papu Franju u radijskoj emisiji Radija Domina Nostra.

- Miran sam. Uokvirit ću dekret i objesiti ga na zid, to će biti nešto čim ću se hvaliti, rekao je tad svećenik.

Papa Franjo na mjesto pape došao je u ožujku 2013. nakon što je Benedikt podnio ostavku. Njegovu su papinsku dužnost dobro prihvatili progresivci, dok s konzervativcima vodi bitke jer nisu zadovoljni pozornošću koju pridaje pitanjima poput društvene nejednakosti, klimatskom krizom i izbjeglicama.

U prosincu je papa odobrio odluku koja svećenicima dopušta blagoslivljanje nevjenčanih i istospolnih parova čime se značajno promijenio stav Katoličke crkve o toj tematici. Papu Franju je prošlih godina pratilo loše zdravlje i često je aludirao na vlastitu ostavku u budućnosti, a kad su ga u rujnu upitali o zdravstvenom stanju našalio se kako je još uvijek živ, iako ga neki žele mrtvog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:34