KAOS U BRITANIJI

Torijevci u potpunom rasulu, vlada pred raspadom, stranački veteran na rubu suza: ‘Apsolutna sramota!‘

Nakon manevra laburista u parlamentu, došlo je do potpunog raskola među konzervativcima, uslijedile su prijetnje, ostavke, prisile

Liz Truss prilikom obraćanja u parlamentu

 Jessica Taylor/AFP

Britanska konzervativna stranka nalazi se u stanju potpunog rasula nakon kaotičnog glasanja u srijedu navečer, vjeruje većina njezinih zastupnika koji se to čak više ni ne ustručavaju izgovoriti javno. Do podneva u četvrtak još uvijek nije bilo jasno što se točno dogodilo niti koje će biti posljedice, osim što se šanse premijerke Liz Truss da ostane na vlasti smanjuju iz sata u sat.

Bilo koji od većih događaja u srijedu sam po sebi bi bio veliki politički potres za Truss i njezinu stranku, no oni su se od samog jutra krenuli nizati tolikom brzinom da je ne samo medijima, već i stranačkim zastupnicima bilo gotovo nemoguće pratiti vrtoglavi razvoj događaja.

Na rubu suza

Na pitanje može li se stranka oporaviti od fijaska u srijedu navečer, stranački veteran Sir Charles Walker kazao je, na rubu suza, kako ne vjeruje da je to moguće. "Ovo je bila apsolutna sramota", rekao je novinarki BBC-ja. "Mislim da je ovo potpuno užasavajuće. Izvan sebe sam od bijesa. Stvarno ovo ne bih trebao reći, ali nadam se da su svi ljudi koji su postavili Liz Truss... da im je bilo vrijedno toga. Da im je vrijedilo biti ministar u vladi, sjediti za stolom u vladi... jer je šteta koju su počinili našoj stranci izvanredna".

Kaotično glasanje u srijedu navečer bila je kulminacija kaotičnog dana. Oporbeni laburisti iskoristili su priliku za slanje vlastitog zakonskog prijedloga u Parlament i odabrali su zakon kojim bi se zabranilo frakturiranje - destruktivno drobljenje stijena u nalazištima nafte i plina koje često vodi do onečišćenja okoliša. Zabrana frakturiranja bilo je jedno od temeljnih obećanja konzervativne stranke pred izbore 2019. te je čelnik opozicije, Sir Keir Starmer, konzervativce postavio između čekića i nakovnja - ili će glasati za oporbeni prijedlog ili će glasati protiv obećanja zbog kojih su izabrani.

image

Liz Truss prilikom obraćanja u parlamentu

Jessica Taylor/AFP

Iz kabineta Liz Truss stigla je naredba da svi zastupnici imaju glasati protiv, da se radi o pitanju na kojem se iskazuje povjerenje vladi te da će oni koji ne glasaju prema stranačkom ključu biti isključeni iz stranke. Općem kaosu nije nimalo pomogla činjenica da su različiti glasovi iz kabineta svako malo iznosili različite tvrdnje - glasanje ipak nije pitanje povjerenja, potom ipak je, potom su stranački "bičevi" - dužnosnici zaduženi za glasačku disciplinu - najavili ostavke, potom su ih povukli... Čak i dan nakon glasanja još uvijek nije bilo jasno hoće li oni koji nisu glasali po stranačkom ključu snositi posljedice.

‘Ne zna provući ni karticu kroz čitač‘

Samo glasanje proteklo je uz neviđene incidente. Prema nekim svjedočanstvima, pojedine neodlučne zastupnike torijevci su na silu uvlačili u glasački lobi. U službenoj evidenciji na kraju je stajalo da je čak i Liz Truss bila suzdržana oko teme zbog koje je svim članovima zaprijetila izbacivanjem. Prema jednoj verziji događaja, bila je šokirana najavom ostavke Wendy Morton te ju je za vrijeme glasanja nagovarala da ostane glavni stranački bič, zbog čega je zaboravila glasati. Prema drugoj, koju je zastupniku laburista Chrisu Bryantu prenio kolega torijevac, "Truss ne zna ni provući karticu kroz čitač".

Ranije toga dana članovi vlade slali su oprečne poruke hoće li vlada zaštititi mirovine ili ne, a rani vrhunac došao je s ostavkom ministrice unutarnjih poslova Suelle Braverman, koja je navodno potjerana sa svojeg mjesta. Braverman tvrdi da daje ostavku jer je "tehnički prekršila pravila" slanjem nacrta izvještaja o imigraciji zastupniku izvan vlade. Truss ubrzo imenuje Granta Shappsa, koji je time postao treći ministar unutarnjih poslova u samo šest tjedana.

image

Suella Braverman

Adrian Dennis/AFP

U četvrtak ujutro zaredale su nove javne izjave zastupnika koji su otvoreno pozivali Truss na ostavku. Do podne ih je javno istupilo pet, čime je ukupan broj narastao na 14. No, pitanje je koliko je zastupnika već potiho poslalo pisma s istim zahtjevom Siru Grahamu Bradyju, čelniku stranačkog Odbora 1922. Neki zastupnici vjeruju da ih je već više od stotinu.

Odbor 1922 mora pokrenuti glasanje o opozivu čelnika vlade nakon što zaprimi pisma najmanje 54 zastupnika, no Statut Odbora brani glasanje unutar prvih 12 mjeseci od posljednjeg glasanja o povjerenju - u što se ubraja i izbor novog stranačkog čelnika. Odbor bi mogao promijeniti Statut - upravo je ta mogućnost iskorištena kao prijetnja kojom je potjeran prethodni premijer Boris Johnson - a sve veći broj članova neizravno prijeti i samom Bradyju. "Ako 1922 ne ukloni Truss, vrijeme je da uklonimo 1922", kazao je jedan od zastupnika britanskim novinarima.

Ključno glasanje

Iako se velika većina slaže da Truss mora otići, nema konsenzusa oko toga tko bi je trebao zamijeniti. Bivša ministrica Nadine Dorries, bliska saveznica Johnsona, izjavila je kako bi ga stranka morala vratiti na vlast ili održati nove izbore jer Johnson jedini ima mandat birača. Bivši je premijer, usput, u četvrtak također bio odsutan na "ključnom glasanju" jer je bio na Karibima.

Pojedinci javno podržavaju ministra financija Jeremyja Hunta za sljedećeg premijera. On je već počeo poduzimati prve korake ka smirivanju tržišta, no problem je što je Hunt na izborima za stranačkog čelnika ispao već u prvom krugu. Spominje se i ime bivše premijerke Therese May, koje se ovih dana sa sjetom svi sjećaju kao "dosadne i kompetentne" - a ti su atributi neočekivano postali vrlo traženi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:32