RASTUĆA IZOLACIJA

Topi se podrška Putinovih slavnih zapadnih ljubimaca: Od ‘jako te volim‘ do ‘prestani, to je ratni zločin‘

Steven Seagal je izolirani glas koji i dalje podržava ruskog predsjednika dok Depardieu, Berlusconi i drugi osuđuju invaziju na Ukrajinu

Vladimir Putin u društvu Gérarda Depardieua, Stevena Seagala, Olivera Stonea i Silvija Berlusconija

 AFP

U jednom otmjenom restoranu u Moskvi, fina pjenušava pića su tekla dok su gosti u večernjim haljinama i skupim odijelima plesali cijelu noć. Okupili su se na proslavi 70. rođendana Stevena Seagala, američkog glumca najpoznatijeg po ulogama tvrdokornih policajaca i komandosa u akcijskim filmovima.

"Svatko od vas, vi ste moja obitelj i moji prijatelji. I volim vas sve", nazdravio je Seagal, noseći svoju prepoznatljivu preveliku crnu košulju. "Mi ostajemo zajedno i kroz vatru i kroz vodu", dodao je, prenosi The Guardian.

Za stolom su pored Seagala sjedili neki od vodećih ruskih pristaša Kremlja, uključujući glavnu urednicu državne informativne mreže RT Margaritu Simonjan i Vladimira Solovjeva, jednog od najozloglašenijih proputinovskih propagandista u Rusiji, koji je prevodio Seagalove govor na ruski.

Samo Seagal još pojačao podršku

Glumac, koji sebe smatra budistom, već dugo ima blizak odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a rusko državljanstvo dobio je 2016. godine. Prethodno je Putinovu aneksiju Krima nazvao "vrlo razboritom" i opisao ruskog predsjednika kao "jednog od najvećih živućih svjetskih čelnika".

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, on je čak pojačao svoju potporu Putinu, rekavši u nedavnom intervjuu da su "vanjski subjekti" krivi za sukob između dviju zemalja.

Kremlj i mediji pod njegovom kontrolom desetljećima tematiziraju i njeguju Putinova prijateljstva sa slavnim osobama sa Zapada, kao što je Seagal, u onome što su mnogi smatraju pokušajem da se poboljša njegov imidž u zemlji i inozemstvu.

"Glavni cilj svega je bio pokazati da je model društva u zemlji privlačan strancima", kaže Mark Galeotti, autor knjige "We Need to Talk About Putin" (Moramo govoriti o Putinu) i viši suradnik britanskog obrambenog i sigurnosnog 'think tanka' Royal United Services Institute.

Međutim, broj zapadnih zvijezda i političara koji su, poput Seagala, još uvijek voljni ići "kroz vatru i vodu" s Putinom, brzo se smanjio u posljednjih mjesec dana, a mnogi se željno distanciraju od zemlje koja je optužena da je počinila ratne zločine tijekom invazije. Jedan od prvih među Putinovim prijateljima koji je osudio ruske postupke bio je Gérard Depardieu, francuska superzvijezda, koji je osudio "lude, neprihvatljive ekscese njihovih vođa (misleći na Ruse) poput Vladimira Putina" u Ukrajini.

Depardieu i Berlusconi: Prestani, to su ratni zločini

Depardieu, koji je osvojio svjetska priznanja za svoje uloge u filmovima kao što su "The Last Metro" i "Jean de Florette", postao je ruski državljanin 2013. godine, nakon što je kritizirao francusku vladu zbog njezine porezne politike. U pismu poslanom ruskoj državnoj televiziji u to vrijeme, Depardieu je naglasio: "Jako volim vašeg predsjednika Vladimira Putina i to je obostran osjećaj." Putin je osobno dodijelio rusko državljanstvo Depardieuu te godine na svečanoj večeri na kojoj su njih dvojica uslikani u zagrljaju.

Međutim, govoreći za agenciju AFP u ožujku, Depardieu, koji se trenutačno suočava s optužbama za silovanje u Francuskoj, pozvao je Rusiju da "odbaci oružje i pregovara". Depardieuovi komentari naišli su na bijes u Rusiji, a Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov je rekao da glumac "nije u potpunosti razumio" situaciju u Ukrajini. Neki ruski dužnosnici pozvali su Putina da ukine Depardieuovo rusko državljanstvo.

Kritike na račun ruskih postupaka dodatno su se povećale nakon što su se pojavili medijski izvještaji koji pokazuju tijela muškaraca u civilu kako leže na ulicama Buče, u regiji Kijeva, koji svjedoče o punim razmjerima zločina za koje se vjeruje da su ruske snage počinile u Ukrajini. Tako je bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u subotu rekao da je "duboko razočaran i ožalošćen" ponašanjem ruskog čelnika.

Berlusconi, za kojeg se smatra da je obožavatelj Putinovog mačističkog stila vladanja, posjetio je vinograd na Krimu s ruskim čelnikom uz medijsku pompu nedugo nakon što je Moskva anektirala taj poluotok 2014. godine. Talijanski milijarder sada, pak, kaže da je Rusija odgovorna za "užasan masakr civila u Buči i drugim mjestima, prave ratne zločine". Putina je također kritizirao tzv. zapadni antiestablišmentski pokret - novinari i slavne osobe koje su ranije izrazile podršku Rusiji u kritici "američkog imperijalizma".

'To pokazuje sve veću izloaciju Rusije'

Ubrzo nakon što je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu, proslavljeni američki filmski redatelj Oliver Stone, koji je branio ruske akcije na Krimu u svojim dokumentarcima i 2017. godine napravio niz televizijskih intervjua s ruskim čelnikom, na Twitteru je objavio da je Putinova "agresija u Ukrajini" bila "pogreška". "Iako SAD imaju mnogo agresivnih ratova na svojoj savjesti, to ne opravdava agresiju gospodina Putina u Ukrajini. Deseci nepravdi ne čine to ispravnim. Rusija je pogriješila što je izvršila invaziju".

Dok Galeotti tvrdi da Putin vjerojatno uopće "nikada nije polagao puno povjerenja u strane prijatelje", ističe i da najnovije kritike nekada prokremaljski nastrojenih osoba u konačnici ukazuju na sve veću izolaciju u kojoj se Rusija našla. "Kada se pokaže da su oni koji žele biti pravi prijatelji ove velike sile Sirija, Venezuela i Nikaragva, morate se zapitati što je pošlo po zlu", zaključuje Galeotti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2022 02:27