BLIŽE SE IZBORI

Tomislav Nikolić najpopularniji među biračima u Srbiji

Iako će parlamentarni izbori u Srbiji najvjerojatnije biti početkom svibnja, jasno je već sada da će rezultat biti neizvjestan do samog kraja.

Ako se ne dogodi neki nepredviđeni obrat pod utjecajem dobivanja statusa EU kandidata, izborni pobjednik bi, kažu ankete, trebao biti Tomislav Nikolić i njegova Srpska napredna stranka , nastala nakon raskola sa Šešeljevim radikalima.

Postizborne koalicije

Prema istraživanjima, ta radikalnodesna stranka ima prednost pred Demokratskom strankom predsjednika Borisa Tadića od 2 do 6 posto glasova. Prema nedavnom istraživanju beogradskog Centra za demokratiju i razvoj te agencije ISM, Naprednjaci dobivaju 29-32 posto, a Tadićevci 26-27 posto glasova. No, puno ovisi o tome kako će se razvijati predizborne i postizborne koalicije.

Koštunica ispod praga

Prema anketama, za sada izborni prag prelazi i Šešeljeva Srpska radikalna stranka (8 -10 posto) iako na sličnim pozicijama poput SNS-a, no oni su u svađi. Raste i Liberalnodemokratska stranka proeuropskog Čede Jovanovića sa samostalnih 7,5 do 10 posto u koaliciji Pokret Preokret s Draškovićevim SPO-om. Prag još sa stabilnih 7 posto prelazi Socijalistička stranka Malog Slobe Ivice Dačića. U zoni sumraka oko skupštinskih ulaza muvaju se Koštuničin DSS sa 4,5 posto koji će najvjerojatnije u izbornu koaliciju s Nikolićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 04:56