PROCURIO VIDEO

To ni Orwell nije smislio: Kinezi tvrde da imaju tehnologiju kojom čitaju misli i ocjenjuju lojalnost Partiji

Ubrzo nakon što su objavljeni na kineskim društvenim medijima, članci i video koji govore o novom AI programu nestali su sa svih mreža

Centar za umjetnu inteligenciju u kineskom Hefeiju

 Costfoto/Ddp Usa/Profimedia/Costfoto/Ddp Usa/Profimedia

Kina tvrdi da je razvila tehnologiju umjetne inteligencije kojom može čitati misli članovima Komunističke partije. Tako vjerojatno smatraju da će najučinkovitije testirati njihovu lojalnost i nastavno na to ih educirati, piše britanski Telegraph.

Umjetna inteligencija bi se u ovom slučaju iskoristila za čitanje izraza lica i moždanih valova kako bi "razlučila razinu prihvaćanja ideološkog i političkog obrazovanja", pokazuje video Instituta za umjetnu inteligenciju pri Nacionalnom znanstvenom centru u Hefeiju. Članovi Komunističke partije tada bi se mogli ocijeniti prema razini “odlučnosti da budu zahvalni Partiji, slušaju Partiju i slijede Partiju“, stoji u članku koji se pojavio uz video snimku.

Program umjetne inteligencije postavlja dodatna pitanja o razini nadzora u Kini, gdje je tehnologija prepoznavanja lica već postala svakodnevni dio života njenih građana. Ova najnovija vijest vjerojatno će pridonijeti rastućim strahovima Zapada da Komunistička partija intenzivira svoje napore da kontrolira kinesko stanovništvo.

Ubrzo uklonjen sadržaj

No, ubrzo nakon što su objavljeni na kineskim društvenim medijima, članci i video koji govore o novom AI programu nestali su sa svih mreža.

Telegraph opisuje kako obrisani video prikazuje čovjeka u kuti kako ulazi u staklenu kabinu i sjeda ispred monitora. Tim znanstvenika dotle u drugoj sobi promatra njegovu biometriju, uključujući prepoznavanje lica, galvanski odgovor kože i elektroencefalografski odgovor (bezbolna i sigurna dijagnostička pretraga koja se radi pomoću malih, površinskih pločica postavljenih na glavu kako bi se registrirala moždana aktivnost koja se tijekom snimanja prikazuje u obliku valovitih linija)

Rezultati za preporuku "dodatnog obrazovanja"

Ispitanik zatim gleda video sadržaj u kome se veliča Komunistička partiju Kine. Umjetna inteligencija mu potom na temelju biometrije dodjeljuje ocjenu za "pažljivost pri učenju" i "emocionalnu identifikaciju". Zatim se prema dobivenim rezultatima daju personalizirane preporuke za daljnje postupke edukacije.

“Ovako se može procijeniti razina prihvaćanja ideološkog i političkog obrazovanja pojedinog člana stranke. Isto tako možemo pružiti stvarne podatke kojima ćemo kontinuirano unaprijediti naš obrazovni sadržaj. Ova nova inovacija će "kvantificirati misaono obrazovanje" i stvoriti "nove puteve za izgradnju stranke“, stajalo je u članku.

Institut je ustvrdio da je uređaj je učinkovit, fleksibilan i djelotvoran.

“Koristeći snagu umjetne inteligencije možemo potaknuti naše članove da i dalje osjećaju zahvalnost za stranku, slušaju stranku i učvrste svoju odlučnost da slijede stranku“, zaključuje se u članku kineskog instituta koji su vidjeli novinari Telegrapha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:48