Aleksandar Lapin

Tko je smijenjeni general kojeg Kadirov ne podnosi: ‘Pred našim je očima razbijao radioaparate na glavama sirijskih vojskovođa‘

To je već peti ruski zapovjednik koji je doživio smjenu zbog poraza u tamošnjem ratu

Aleksandar Lapin

 Yegor Aleyev/Tass/Profimedia/Yegor Aleyev/tass/profimedia

General pukovnik Aleksandar Lapin smijenjen je s dužnosti zapovjednika Grupacije ruskih snaga Centar u Ukrajini, i to je već peti ruski zapovjednik koji je doživio smjenu zbog poraza u tamošnjem ratu. Još u srpnju, Putin mu je dodijelio odlikovanje "Heroj Rusije", kada su njegove trupe osvojile Lisičank, ali ni to mu sada nije pomoglo.

Sve je počelo kada je čečenski vođa Ramzan Kadirov 27. listopada oštro kritizirao Lapina, za kojega je rekao da je odgovoran za obranu područja na sjeveru Donjecke oblasti, gdje su se Oružane snage Ukrajine nedavno probile. Snage raspoređene u pomoć navodno "cijeli dan nisu mogle pronaći Lapinove borce", koji su, kao rezultat toga, "još uvijek uhvaćeni" u području Rubižne i Kreminne - "demoralizirani, bez komunikacija, hrane i streljiva", bjesnio je Kadirov.

On je još 1. listopada, nedugo nakon što je ruska vojska napustila Liman, Lapina javno prozvao "mediokritetom" i izjavio da general, zadužen za ovaj sektor obrane, nije opskrbio mobilizirane borce iz Luhanske regije potrebnim sredstvima.

Međutim, pojedini proruski mediji branili su generala. Tako je telegram-kanal Rybar s 1,1 milijun pretplatnika, opisujući Lapina, naveo da se on "definitivno ne ističe ni po čemu lošem" te da nije odgovoran za neuspjeh u Limanu, nego je problem bio u nedovoljno borbeno spremnim jedinicama Zapadnog vojnog okruga.

Kanal Voyenkor, koji vodi vojni komentator Jurij Kotenok, objavio je da njegovi kolege "nemaju problema u komunikaciji" s generalom uz snimku na kojoj se vidi kako Lapin u rovu razgovara s mobiliziranim vojnicima.

Aleksandar Lapin (rođen 1964.) zapovijeda Središnjim vojnim okrugom (TsVO) od 2017. godine. Lapin je od 2012. do 8. srpnja 2014. bio zapovjednik 20. gardijske kombinirane oružane vojske, u čijem je sastavu 53. raketna protuzračna brigada. Prema međunarodnoj istrazi, iz baze ove postrojbe kod Kurska u istočnu Ukrajinu dopremljen je protuavionski Buk iz kojeg je 17. srpnja 2014. oboren malezijski Boeing.

Istražitelji Bellingcata spomenuli su Lapina u svojem izvješću o ruskoj vojsci koja bi mogla biti odgovorna za nesreću, ističući da je Buk napustio bazu već krajem lipnja. Prije nego što je imenovan u Središnju vojnu oblast, Lapin je bio na čelu stožera ruske skupine u Siriji. Rybar je u to vrijeme pisao kako su njihovi novinari gledali dok je "general Lapin pred našim očima za ovratnik vukao sirijske karikaturalne vojskovođe na prvu crtu bojišta, razbijajući im radioaparate po glavama kad nisu mogli javiti gdje su im odbjegle trupe".

Nakon uspješnog napredovanja ukrajinskih trupa u regiji Harkov Lapin je, prema ukrajinskim obavještajnim podacima sredinom rujna, dodijeljen da kontrolira snage Zapadnog vojnog okruga, koje se nisu uspjele nositi s obranom ovog područja. Čak i kada je preuzeo zapovjedništvo, ruska je vojska izgubila Liman i selo Kupjansk-Uzlovoj jer, očito, nije imao dovoljno snaga na raspolaganju da ih obrani.

Svi smijenjeni zapovjednici

Početkom listopada smijenjen je Aleksandr Čajko, zapovjednik Istočnog vojnog okruga. Istočni vojni okrug pokriva postrojbe na ruskom Dalekom istoku, premda je trenutačno većina njih raspoređena u Ukrajini.

Prije toga je smijenjen i zapovjednik zapadnog vojnog okruga, general-pukovnik Aleksandar Žuravljov, nedugo nakon dramatičnih ruskih gubitaka prošli mjesec i gubitaka na istoku Ukrajine.

U rujnu, zamjenik ministra obrane za logistiku, general Dmitrij Bulgakov zamijenjen je general-pukovnikom Mihajlom Mizincevim, a u kolovozu je, nakon što je potonula krstarica Moskva, odletio i zapovjednik crnomorske flote, Igor Osipov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:14