PRORUSKI IGRAČ

Tko je Robert Fico, slovački premijer koji je danas s više hitaca pogođen u atentatu?

U listopadu 2023. godine Fico je sa strankom Smer izabran za premijera Slovačke

Robert Fico 

 Kenzo Tribouillard/Afp

Slovački premijer Robert Fico danas je teško ranjen u atentatu koji se dogodio u gradu Handlova. Počinitelji su zasad nepoznati.

U listopadu 2023. godine populistički političar Fico je sa svojom strankom Smer izabran za premijera Slovačke. Predizbornu kampanju vodio je obećavajući ukidanje vojne pomoći Ukrajini. Napadao NATO i američku politiku, protivio se sankcijama Rusiji. Iako formalno ljevičar, privukao je glasove s krajnje desnice.

Bio je meta brojnih kritičara kada je u predizbornoj kampanji najavio da više neće poslati "ni jedan metak" kako bi pomogao Ukrajini u obrani od ruske invazije, što je predstavljalo dramatičan pomak od izrazito proukrajinskog stava vlade na odlasku.

Prije nekoliko tjedana tisuće ljudi izašlo je na prosvjede protiv vlade premijera Fica. Prosvjedi su bili usmjereni protiv vladinih planova da preustroji javni servis RTVS i pretvori ga u novu medijsku instituciju na koju će imati snažniji utjecaj.

image

Robert Fico

Kenzo Tribouillard/Afp

Plan su žestoko kritizirali oporbeni političari, novinari, medijske organizacije, a Europska radiodifuzna unija (EBU), kojoj pripada RTVS, također je kritizirala planove kao prijetnju neovisnosti medija.

Naime, Ficov kabinet je odobrio prijedlog zakona koji predviđa raspuštanje javne radiotelevizijske postaje RTVS i njezino pretvaranje u novu medijsku ustanovu, što je izazvalo zabrinutost među oporbenim političarima i novinarima. Kritičari tvrde da je zakon najnoviji korak u pokušaju Ficove vlade da pojača kontrolu nad institucijama u zemlji.

Robertu Ficu ovo je treći mandat na čelu slovačke Vlade. Bio je premijer u razdoblju između 2006. i 2010., te između 2012 i 2018. godine.

Podsjetimo, Fico je bio prisiljen napustiti dužnost 2018. zbog masovnih prosvjeda nakon ubojstva istraživačkog novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove. U mandatu iduće vlade sudovi su osudili više od 40 osoba povezanih s koalicijom Roberta Fica, uglavnom zbog zloporabe položaja i korupcije, što je uključivalo suce, visoke policijske i obavještajne službenike, poduzetnike, odvjetnike i javne službenike.

image

Robert Fico

Kay Nietfeld/Dpa Picture-alliance Via Afp

U vladu Roberta Fica ušli su političari koji su ranije optuživani za zločine, uključujući samog Fica i bivšeg ministra unutarnjih poslova Roberta Kaliňáka, koji sada vodi resor obrane. Prethodno je optužen i zamjenik ministra pravosuđa Pavol Gašpar. Slučajevi protiv sve trojice kasnije su odbačeni. No, otac Pavola Gašpara, parlamentarni zastupnik Ficove stranke Smer Tibor Gašpar, i dalje se nalazi pod optužbom kao navodni šef kriminalne skupine koja je djelovala unutar policije, kao i guverner središnje banke Peter Kažimir, bivši ministar financija kojeg je imenovao Smer.

U međuvremenu, slovački sudovi nastavljaju procese u devet opsežnih slučajeva organiziranog kriminala proizašlih iz Smerovog turbulentnog mandata od 2016. do 2020. godine, u koje su uključena najmanje četiri oligarha za koje se tvrdi da su profitirali od državnih ugovora - tu su bivši policijski čelnici i visoki vojni obavještajni časnici te zastupnici sve tri stranke u novoj vladi.

image

Prosvjedi u Slovačkoj protiv Fica (ožujak 2024.)

Robert Nemeti/Anadolu Via Afp

Podsjetimo, ugledni Politico je u ožujku u opsežnoj reportaži pisao da se Fico počinje ponašati poput Orbána. Nakon što je proveo rigoroznu "čistku" u redovima policije, ukinuo specijalno tužiteljstvo za borbu protiv korupcije i smanjio kazne za financijske prijevare, pokušao se okomiti i na medije predlažući zakon koji predviđa restrukturiranje javne radiotelevizije RTVS. Cilj je slovačke vlade pretvoriti javni servis u Ficov propagandni kabinet.

Politički analitičar Michal Vašečkas komentirao je tada da ‘Fico pokušava stvoriti mafijašku državu‘.

Fico je od dolaska na vlasti ipak znatno ublažio antiukrajinsku retoriku, svjestan činjenice da bi Bruxelles, nastupi li "pretvrdo", mogao zamrznuti sredstva iz fondova EU. S gospodarstvom od 115 milijardi eura (BDP u 2022.), Slovačka je prilično ovisna o europskom novcu i ne može toliko utjecati na politike EU poput Mađarske.

image

Viktor Orban i Robert Fico

Dursun Aydemir/Anadolu Via Afp

No, to ga nije zaustavilo da na domaćem terenu prepiše Orbánove poteze kršenja vladavine prava i temeljnih europskih vrijednosti. Od 2004. godine istrage specijalnog tužiteljstva Slovačke dovele su do brojnih presuda u slučajevima korupcije visokog profila, od kojih su mnoge bile povezane s članovima vladajuće stranke Smer i Ficovim poslovnim suradnicima. Nakon što je ponovno došao na vlast, Fico je požurio reformirati kazneni zakon kako bi smanjio kazne za korupciju i skratio zastaru za teška kaznena djela kao što je silovanje.

Razvoj događaja uživo pratite OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:33