PROZIVANJE KRIVCA

TKO JE ODGOVORAN ZA NAJVIŠE SMRTI CIVILA U SIRIJI? Za svakog Sirijca kojeg ISIS ubije, Asadov režim ubije još sedam

A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on September 19, 2013 shows Syrian President Bashar al-Assad speaking during an interview with Fox News in the capital Damascus. Assad pledged to destroy his stockpile of chemical arms but warned it would take a year to do so. AFP PHOTO/HO/SANA --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SANA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---
 AFP

ISIS i svjetski odgovor na akcije islamista bile su glavna tema razgovora na Skupštini Ujedinjenih naroda održanoj ovaj tjedan. Svjetski se državnici ponovo nisu mogli dogovoriti oko koordinirane strategije protiv Islamske države. Sjedinjene Američke Države grade međunarodnu koaliciju, no Rusija i Iran podržavaju režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kao jedinu nadu za pobjedu nad ISIS-om.

Međutim, podaci s terena i brojke s bojišnice navode kako upravo režim sirijskog predsjednika, optuženog za nasumično bacanje improviziranih kasetnih bombi na civilna područja, ubija više svojih ljudi nego ISIS.

- Asad ne može biti dio sirijske budućnosti. Klao je svoj narod. Pomogao je stvoriti ovaj konflikt i izbjegličku krizu. Jedan je od razloga sve uspješnije ISIS-ove regrutacije vojnika - kazao je britanski premijer David Cameron obraćajući se pred UN-om.

Napad sirijskih vlasti u kolovozu na tržnicu u Doumi u kojem je poginulo najmanje 100 osoba, crn je podsjetnik na činjenicu da upravo Asad najviše ubija vlastite sugrađane.

Iako je fokus gotovo svih svjetskih medija na ISIS-u i drugim pobunjeničkim i terorističkim organizacijama, islamski su militanti zaslužni za mali dio smrti u Siriji.

Režim Bašara al Asada odgovoran je za gotovo tri četvrtine od 10,353 smrti civila ove godine, priopćila je Sirijska mreža za ljudska prava navodeći podatke iz kolovoza.

Samo za usporedbu, ISIS je ubio 1100 nedužnih osoba, iliti malo više od 10 posto. Kurdske snage, naoružane opozicijske grupe i koalicija predvođena SAD-om počinili su preostale smrti.

IRIN , humanitarna izvjestiteljska grupa, složila je nekoliko grafikona koji slikovito pokazuju podatke o civilnim smrtima u Siriji. Grupa javlja kako je od početka građanskog rata 2011. ubijeno 200 tisuća Sirijaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:12