LJUBOMIR RADOSAVLJEVIĆ

Tko je neuhvatljivi Srbin, koji stoji iza pljački dostojnih Hollywooda? Kupa se u novcu i želi biti novi Danny Ocean

Radosavljević je dobio ime po svom djedu Ljubomiru, koji je obučavao lokalnu djecu kako krasti po kućama bogataša.

Ime na poštanskom sandučiću ispred privatnog, za javnost zatvorenog imanja na Via Manzoni na periferiji Milana kaže L. Alfredo - što je skraćeno od Alfredo Lindley.

Gospodin Lindley, vlasnik vile na četiri kata s bazenom, živi sa suprugom i četvero djece, a novac je zaradio, barem tako stoji na papiru, zahvaljujući vođenju brojnih automobilskih tvrtki i garažama u njegovu vlasništvu. Izložena kolekcija automobila ispred vile jedno je vrijeme uključivala Audi vrijedan 58 tisuća funti, Porsche Cayenne u vrijednosti 55 tisuća funti te BMW vrijedan 24 tisuće funti.

Dakle, gospodin Lindley se poprilično dobro snašao... Osim što njegovi susjedi nisu znali da mu to nije pravo ime. Niti je bio 'ugledni poslovni čovjek'.

Čovjek koji je ovdje živio, i čija je obitelj otišla prije tri tjedna, bio je kriminalac porijeklom iz Srbije koji je ukrao identitet vodećeg peruanskog odvjetnika Alfreda Lindleyja te je koristio njegovo ime i datum rođenja.

Tko je 'četvrti čovjek'?

'Alfredo Lindley' je zapravo Ljubomir Radosavljević, osumnjičeni organizator niza višemilijunskih pljački luksuznih kuća slavnih osoba u Londonu 2019. godine, piše Daily Mail. Među njegovim su žrtvama bogata nasljednica Formule 1, Tamara Ecclestone, nogometaš Frank Lampard i njegova supruga Christine, kao i obitelj pokojnog predsjednika Leicester Cityja Vichaija Srivaddhanaprabhe.

Provalom u vilu Tamare Ecclestone, Radosavljević je otuđio gotovinu i nakit u vrijednosti 25 milijuna funti. Ubrzo nakon toga, članovi bande uhvaćeni su kako slave uz ručak u vrijednosti 750 funti. Trojica muškaraca sada su osuđena zbog provale i danas će im biti izrečene kazne.

image

Tamara Ecclestone

Starstock/photoshot/Avalon/Profimedia

No, Radosavljević (40), takozvani 'četvrti čovjek', još je uvijek na slobodi i postao je predmetom međunarodne tjeralice. Čak se šuškalo da bi se njegova 'karijera' mogla pretvoriti u holivudski film, a to bi se svakako svidjelo njegovom egu.

Naime, na njegovom se zapešću često može vidjeti jedan od brojnih Rolexa koje posjeduje, a koji je optočen dijamantima. On je, prema riječima onih koji ga poznaju još iz razdoblja dok je živio u Srbiji, bio 'opsjednut' filmovima o Dannyju Oceanu te je želio biti što sličniji liku kojeg je utjelovio slavni George Clooney.

Tako je, primjerice, dragulje iz londonske pljačke, koji su uključivali i narukvicu Tamare Ecclestone, prokrijumčario tim prekrasnih mladih dama, koje su sve od reda bile Romkinje, a koje su od glave do pete bile odjevene u dizajnersku odjeću i letjele business klasom, otkrio je stari Radosavljevićev prijatelj. Dragulji su bili skriveni na prilično 'delikatnom' mjestu u njihovu tijelu.

Pljačkanje je način života obitelji Radosavljević

Radosavljevićeve metode i njegov napredak kroz kriminalno podzemlje, počevši od djetinjstva u siromašnom selu Obrenovac blizu Beograda pa sve do dolaska na Interpolovu listu 'najtraženijih' bjegunaca, nesumnjivo imaju filmsku kvalitetu, baš kao i talijanska mafija s kojom ima jake veze.

'Alfredo Lindley' bio je samo jedan od najmanje 19 pseudonima kojima se koristio pri svojim pokušajima izbjegavanja zakona tijekom posljednjih godina dok je pljačkao domove bogatih i slavnih diljem Europe. Mještani njegova rodnog Obrenovca šalili su se da 'mijenja ime često kao i čarape' te su govorili da je zaštićen zbog kontakata među srpskim političarima i policijom. Naime, njegov klan ima ozloglašenu reputaciju na cijelom području Balkana.

Radosavljević je dobio ime po svom djedu Ljubomiru, koji je obučavao lokalnu djecu kako krasti, a zatim bi ih slao u pljačkaške pohode po kućama bogataša. Njegov sin Dragan ipak ga je nadmašio, pa je tako proveo tri godine u grčkom zatvoru zbog krađe zlata tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća.

"Dragan bi se vratio iz inozemstva i rekao djeci - pogledajte što sve imam nakon što sam opljačkao nekoliko kuća. Pokazivao bi svojoj djeci gomilu novca i govorio im da, ako žele biti uspješni i imati novca poput njega, morali bi činiti isto što i on", rekao je bliski poznanik iz Beograda za Daily Mail.

Ako bi se mladi Ljubomir vratio iz pljački praznih ruku, otac bi ga nemilosrdno pretukao. Ljubomir mlađi prvi se put suočio sa zakonom nakon što se s roditeljima preselio u Italiju kada mu je bilo 10 godina. Uhvaćen je usred provale. Malo tko je, čak i unutar njegove obitelji, uopće mogao zamisliti da će jednog dana postati jedan od najtraženijih bjegunaca u Europi.

Povezao se i s talijanskom mafijom

U Italiji su Radosavljevići uspostavili kontakte s članovima organiziranog kriminala i s mafijom te su izgradili kriminalnu mrežu iza niza lažnih tvrtki, uključujući autokuće koje ne postoje.

"Uvijek je nosio odijelo te je izgledao kao ugledan, pametni poslovni čovjek", rekao je susjed koji ga je poznavao kao 'Alfreda'.

U stvarnosti je pak pljačkao domove poznatih osoba pa je tako njegova mreža osumnjičena za provalu u kuću tadašnjih nogometaša Sulleyja Muntarija i Patricka Vieire, prije nego što su ukrali dragulje vrijedne 2 milijuna funti od Marije Luise Gavazzeni, udovice talijanskog dizajnera Nicole Trussardija. Ukradene dragocjenosti nikada nisu pronađene, a moguće objašnjenje leži u jednoj od metoda koje su koristili za krijumčarenje plijena diljem Europe.

Mlade Romkinje njegovo su 'tajno oružje'

Mlade žene, koje bi uvijek bile Romkinje, bile su istrenirane da prokrijumčare njihov plijen diljem kontinenta, a na dogovorenim lokacijama čekao bi ih 'kontakt' koji bi ga prikupio.

"Tim su ženama plaćali nekoliko tisuća eura, uvijek su putovale sa stilom i uvijek bi bile same. Nosile bi dizajnersku odjeću i izgledale jako dobro. One nisu onaj tip žena koje bivaju zaustavljane i provjeravane na aerodromima. Kada bi sletjele, čekao bi ih čuvar, koji bi zatim preuzeo nakit i nakon toga mu više nikada niste mogli ući u trag", otkriva izvor za Daily Mail.

Vjeruje se da je velik dio njihova 'blaga' prošao kroz zloglasni romski kamp u sjevernom Milanu, a moguće je da je ukradeno zlato Tamare Ecclestone pretopljeno upravo na tome mjestu, tvrde policijski izvori u Italiji.

image

Lindley i Tamara Ecclestone (u krugu)

U tom su kampu pronađeni dragulji bivše prve dame Argentine, Eve Peron, 2011. godine i to točno dvije godine nakon što su ukradeni. Francesco Giustolisi, šef specijalne jedinice za oružane pljačke, priznao je da policija neće ući na taj prostor bez najmanje 40 ljudi na terenu nakon što je prije nekoliko godina jedan policajac pregažen i ubijen u romskom kampu.

"Ne možemo biti sigurni, no vrlo je vjerojatno da su dragulji prošli upravo kroz taj kamp. Međutim, mnogi od ukradenih komada su jedinstveni pa bi im njihovo otapanje naštetilo. Vjerujem da su prevezeni diljem Europe. Mislim da ćemo ih vidjeti kako se pojavljuju u nekom trenutku i ponovno ulaze na tržište preko nekoga tko ih je kupio, vjerujući da su legalni, a zatim će ih pokušati prodati na dražbi", rekao je Giustolisi.

Bilo kako bilo, Radosavljevićevo nezakonito stečeno bogatstvo bilo je nemoguće ne uočiti pri svakom njegovom povratku u rodni Obrenovac. "Jednom se pojavio u Ferrariju, a drugi put u Maseratiju. Ima Rolexe optočene dijamantima, kao i Patek Philippe satove. Ljudima u Obrenovcu bilo je to nevjerojatno za vidjeti. U odijelima i sa svime ostalim izgledao je poput Dannyja Oceana. On je pogledao sve filmove o Oceanu. Kada se vrati u Obrenovac, uvijek je u kockarnicama i priređuje velike zabave na kojima su prisutne brojne lijepe žene. I dok u Obrenovcu možete zaraditi oko 200 eura, on u restoranu potroši 10 tisuća eura bez razmišljanja. Mnogi Romi Ljubomira vide kao heroja, no drugi ga se boje. Znam ga i on nije dobar čovjek. On nije Robin Hood. On pljačka bogate i sve uzima sebi", objašnjava izvor.

Činilo se da je pravda konačno sustigla Radosavljevića 2017. godine. Njegova imovina, uključujući skupocjenu kolekciju automobila, bila je zaplijenjena, a kafić u njegovu vlasništvu zatvoren. No, ipak nije završio u zatvoru te je nastavio živjeti svoj luksuzni život.

Dvije godine kasnije, opljačkao je domove Ecclestoneovih, Lampardovih i Srivaddhanaprabhejevih, a pravi Alfredo Lindley kontaktirao je nadležne vlasti nakon što je u talijanskim medijima vidio da se njegovo ime povezuje s londonskim provalama. Tada je dobio informaciju da Srbin koristi njegove podatke u službenim dokumentima. "Ono što me najviše brine jest to da sam ja odvjetnik po struci te mi je moja reputacija od presudnog značaja", rekao je pravi Lindley, koji vjeruje da ga je Radosavljević hakirao i tako ukrao njegove podatke.

Vjeruje se da se skriva u Obrenovcu

Iako Radosavljević nije viđen u svojoj talijanskoj vili otkako su se dogodile spomenute krađe, njegova je obitelj ostala živjeti u vili sve do prije tri tjedna, kada je njegova supruga viđena kako utovaruje namještaj u kombi za selidbe. Vjeruje se da se i sam Radosavljević sada vratio u Obrenovac.

Njegov bivši suradnik smatra da Radosavljević nije tako glup da pokuša napustiti svoju domovinu, koja nema ugovor o izručenju s Ujedinjenim Kraljevstvom, dok je traženi bjegunac.

"U Srbiji može potkupiti političare, policiju, može ostati siguran. On nikada nije pravio probleme u Srbiji", rekao je bivši suradnik.

Radosavljevićev nećak Jugoslav Jovanović (24) danas će biti osuđen na engleskom sudu, zajedno s Talijanima Alessandrom Malteseom (45) i Alessandrom Donatijem (44). Trojac je priznao krivnju za sudjelovanje u provalama, a zatvorsku kaznu će odslužiti u Italiji u sklopu sporazuma o izručenju.

Kada su novinari Daily Maila pokucali na vrata Radosavljevićeve obiteljske kuće u Obrenovcu, nije bilo odgovora, ali je ispred kuće bio parkiran plavi Fiat s talijanskim tablicama. Automobil je od ranije poznat Francescu Giustolisiju, koji tvrdi da ga je Radosavljević već ranije koristio. No, neuhvatljivom Ljubomiru nije bilo ni traga...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:46