JACK SMITH

Tko je čovjek koji je optužio Trumpa? Zanat je brusio u Haagu i radio na slučaju koji se posebno pratio na Kosovu

Riječ je o 54-godišnjem pravniku, diplomantu prestižnog Sveučilišta Harvard, koji je u javnoj službi više od dva desetljeća

Jack Smith

 Drew Angerer/Getty Images Via Afp

Tko je Jack Smith, američki tužitelj koji trenutačno paralelno nadgleda čak dva slučaja protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa?

Riječ je o 54-godišnjem pravniku, diplomantu prestižnog Sveučilišta Harvard, koji je u javnoj službi više od dva desetljeća. Karijeru je započeo kao pomoćnik okružnog tužitelja na Manhattanu, nakon čega se uspeo do pozicije okružnog tužitelja u Brooklynu, gdje je procesuirao slučajeve korupcije, nasilja lokalnih bandi, ali i zločine čiji počinitelji dolaze iz menadžerske klase. AP je objavio da je u tom razdoblju bio toliko predan svome poslu, da je u jednoj prilici prenoćio na hodniku zgrade žene koju je želio nagovoriti da svjedoči protiv svog muža zlostavljača "jer će joj on osobno pomoći da ga potjera u zatvor".

Godine 2008., Smith privremeno obustavlja tužiteljsku karijeru, te odlazi u Haag kako bi na tamošnjem Međunarodnom sudu nadgledao istragu ratnih zločina. U ministarstvo pravosuđa vraća se dvije godine kasnije, kao šef odsjeka za javni integritet, što znači da je bio zadužen za procesuiranje federalnih zločina, poput izbornih prevara i primanja mita.

Smith 2015. prihvaća poziciju federalnog tužitelja u gradu Nashvilleu, u saveznoj državi Tennessee, kako bi bio bliže svojoj obitelji, no 2017. odlazi u privatni sektor, nakon što je na njegovo mjesto bio trajno postavljen jedan od dužnosnika Trumpove administracije.

Već sljedeće godine, 2018., ponovno odlazi u Haag na poziciju glavnog tužitelja ratnih zločina počinjenih tijekom sukoba na Kosovu 1990-tih. Kada mu je ministar Garland ponudio poziciju u Washingtonu, njegov je tim pripremao suđenje bivšem predsjedniku Kosova Hashimu Thaçiju.

Iskusni tužitelj operirao je ispod radara američke javnosti, sve dok ga posebno vijeće Garlandova ministarstva pravosuđa nije odabralo za nadzor istraga koje su pokrenuli protiv Donalda Trumpa.

- Smith je dobar izbor za izvršavanje osjetljivih zadataka po hitnom postupku - objasnio je Garland svoj odabir tijekom konferencije za novinare.

Trump Smitha naziva "poremećenim vođom suludog lova na vještice".

Podsjetimo, Smithovo je posebno vijeće bivšeg predsjednika optužilo po čak 40 točaka zbog Trumpova ophođenja s povjerljivim dokumentima, a jučer su ga optužili i za pokušaj sabotiranja izbornog procesa 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 11:45