JEDAN OD POZNATIJIH

Tko je Alexis Kougias, odvjetnik jednog od uhićenih? Branio je kriminalce i sotoniste, a jedna izjava koštala ga je istrage

Inače, on je jedan od najpoznatijih grčkih odvjetnika, bivši nogometaš i bivši predsjednik nekoliko nogometnih klubova

Izjava odvjetnika Alexsisa Kougiasa

 Ronald Gorsic/Cropix

Nakon što su Bad Blue Boysi uhićeni zbog smrti 29-godišnjeg navijača kluba AEK, Mikalisa Katsourisa, te je objavljena vijest da bi mogli biti optuženi za kriminalno organiziranje, odnosno sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, na terenu smo stupili u kontakt s Alexisom Kougiasom, odvjetnikom koji se u srijedu ujutro pojavio pred Gradskom sudnicom gdje su doveli hrvatske navijače.

Iako se mislilo da je on predstavnik svih uhićenih navijača, potvrdio je za Jutarnji da je ipak odvjetnik jednog od uhićenih Grka, navijača Panathinaikosa, skupine koja je ljuti protivnik AEK-a, a Dinamovim je navijačima pomogla u nasilnom incidentu.

Inače, on je jedan od najpoznatijih grčkih odvjetnika, bivši nogometaš i bivši predsjednik nekoliko nogometnih klubova.

Rekao je da je zločinačko udruživanje jedan od najtežih prekršaja u grčkom pravosudnom sustavu te da je za njega predviđena kazna zatvora od pet do 15 godina. Također je za Jutarnji potvrdio i da Boysi imaju svoga odvjetnika po službenoj dužnosti, ali da zasad nitko od uključenih odvjetnika nije dobio službenu dokumentaciju od tužiteljstva.

Što se tiče procedure, objasnio je kako grčka policija uhićene ima pravo držati svega pet dana u pritvoru, a nakon toga se mora znati hoće li ih se držati u pritvoru i pod kojom optužnicom.

image

Odvjetnik Alexsies Kougias

/Ronald Goršić/ Cropix

Tko je Alexis Kougias?

Alexis Kougias rođen je 24. siječnja 1951. u Petroupolisu u Ateni. Grčki je penolog, odvjetnik, bivši nogometaš i nogometni dužnosnik, stoji na Wikipediji. Pravo je studirao na na Sveučilištu u Solunu i na Sveučilištu u Ateni, gdje je i diplomirao.

U javnosti se prvi put pojavio 1978. godine kad je branio ozloglašenog kriminalca Vangelisa Rochamisa koji je čak deset puta uspješno pobjegao iz zatvora. Njegovi poznati slučajevi uključuju suđenje sotonistima, suđenje bivšem nogometnom treneru Olympiakosa Argyrisu Saliarelisu, suđenje posadi Express Samine, kao i suđenje terorističkim organizacijama.

Branio je i specijalnog policajca koji je tijekom nereda u Grčkoj 2008. godine ubio 15-godišnjeg grčkog studenta u centru Atene. Prema riječima odvjetnika, radio je na 17.500 slučajeva od čega je njih 5.000 bilo povezano s kaznenim djelima.

S osamnaest godina Kougais je počeo igrati za nogometnu momčad Aris Petroupolis u drugoj ligi. Također je igrao u Olympiakos Loutrakiju i Iraklis Thessalonikiju. Godine 1973. dobio je poziv za reprezentaciju, no ozljeda u prometnoj nesreći spriječila ga je da zaigra za svoju zemlju. Kasnije se vratio nogometu i igrao za Olympiakos Loutraki te kasnije za Pelops Kiato.

image

Alexsis Kougias

Ronald Gorsic/Cropix

Odvjetništvo i sport

Uz odvjetničku karijeru bavio se i sportom. Kratko vrijeme 1997. i 2004. bio je predsjednik atenskog AEK-a, a u nekom trenutku bio je i na čelu Korinthosa, Aris Petroupolisa, Verije, PAS Giannine, Lamije i Panahaikija.

Ranije ove godine, odvjetnička komora Atene pokrenula je istragu protiv Kougiasa zbog kontroverzne izjave u medijima. Naime, dok je zastupao 34-godišnju majku u slučaju Patras, obrušio se na osobe s invaliditetom, piše BNN.

- Što učiniti s djetetom koje ima kvadriplegiju, nema noge i ruke za život, i koje će trebati nekoga tijekom cijelog života? Nije bitan samo život, već i dobrobit djeteta. Ako dolazi iz obitelji s niskim primanjima i roditelji mu preminu, treba ga smjestiti u ustanovu, rekao je Kougais.

Odvjetnikova izjava naišla je na osudu javnosti jer su mnogi njegove komentare smatrali neprimjerenima i ponižavajućima za osobe s invaliditetom. Savez osoba s invaliditetom (ESAMeA) zahtijevao je da se odmah ispriča te su pozvali atensku odvjetničku komoru da intervenira i poduzme potrebne mjere ako se to ne dogodi. Disciplinska istraga Atenske odvjetničke komore je u tijeku, a potencijalne posljedice su opomena, suspenzija ili čak isključenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:39