‘PLAĆAJTE OBAVEZE!‘

Tko ima novca, njegovo je dijete zaštićeno: Ovi detalji otkrivaju alarmantni sigurnosni problem u srpskim školama!

Zaštitari postoje tamo gdje roditelji mogu platiti dodatno privatno osiguranje i gdje se tako s ravnateljem dogovori vijeće roditelja

Škola u četvrti Vračar ima i školskog policajca i zaštitara, ali to, nažalost, nije spriječilo tragediju

 Cropix/Cropix

Školski policajci i zaštitari uobičajeni su u školama u Srbiji. Radno mjesto "školskog policajca" uvedeno je 2002. godine kako bi se, prema riječima nadležnih, unaprijedila sigurnost učenika i škola, spriječilo problematično ponašanje i smanjio broj kaznenih djela u blizini škola. Četrnaest godina nakon uvođenja beogradska je Politika pisala kako iz MUP-a kažu da je u "svih 27 policijskih uprava program postigao značajne rezultate", ali i da u novoj sistematizaciji policijskih poslova tog radnog mjesta više nema.

Vrijeme je pokazalo da je Srbija zadržala tu praksu koju su ravnatelji i roditelji u medijima isključivo hvalili i žalili se da bi ih trebalo biti više. No, tada se rasprava vrtjela oko toga hoće li i treba li videonadzor okončati potrebu za fizičkom prisutnošću policajca u školi. U tom se kontekstu govorilo o povezivanju školskih kamera s policijskim postajama koje bi uživo mogle pratiti događanja na školskim dvorištima i oko škola. Tada je, te 2016. godine, navedeno da je u Beogradu 85 posto škola opremljeno kamerama, a da na razini države kamere ima 40 posto školskih ustanova. Srbijanski MUP iznio je brojke prema kojima su 2016. godine u 681 školi na području Srbije radila 373 školska policajca, od kojih je 136 u Beogradu brinulo o sigurnosti 208 škola.

Škola u četvrti Vračar, u kojoj se dogodio masakr, nalazi se u dijelu gradu u kojem su smještena mnoga veleposlanstva i muzeji. Ima i školskog policajca i zaštitara, ali to, nažalost, nije spriječilo tragediju. Većina školskih policajaca, navodi se u tekstu Politike, ne osigurava jednu, nego istodobno obilazi dvije ili tri škole.

Međutim, iako škole uglavnom dijele jednog policajca, ponekad se odmori ne preklapaju pa on može pokrivati više mjesta u vrijeme kada je njegova prisutnost najpotrebnija kako bi se spriječilo vršnjačko nasilje, tučnjave ili potencijalna kaznena djela poput preprodaje droge.

Prema izjavama ravnatelja Politici, policajac u blizini ima psihološki učinak na potencijalne izazivače nevolja i zbog toga su škole vrlo zainteresirane za službene osobe u svojim prostorima.

Zaštitari postoje tamo gdje roditelji mogu platiti dodatno privatno osiguranje i gdje se tako s ravnateljem dogovori vijeće roditelja.

U tekstu iz lipnja prošle godine na jednom srbijanskom portalu govorilo se o problemima u jednoj novosadskoj školi u kojoj neki roditelji ne plaćaju zaštitarske usluge zbog čega je glavni privatni osiguravatelj škola na području Novog Sada objavio da će povući zaštitara. Uvjet koji je tvrtka iznijela bio je da se naplativost s tadašnjih 65 posto poveća na 85 posto. Privatna zaštitarska tvrtka apelirala je na roditelje da se ne igraju sigurnošću svoje djece, nego da plaćaju svoje obveze. U javnosti se povela rasprava o tome zašto uopće sigurnost djece treba ovisiti o platežnoj mogućnosti roditelja djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 17:42