EGZODUS, A NE ODLJEV

Tko će mu živjeti u ‘Velikoj Rusiji‘? Uspio je regrutirati 300.000 ljudi, ali samo da pobjegnu iz zemlje

Plan Kremlja da regrutira vojne obveznike doveo je do stvaranja ‘vojske‘ muškaraca koji masovno bježe iz zemlje

Vladimir Putin/ privođenje prosvjednika u Rusiji

 /Afp/Afp/Profimedia Attila Kisbenedek/Afp

Prema procjeni ministarstva obrane Velike Britanije, vjerojatno je više ruskih muškaraca pobjeglo iz zemlje otkako je predsjednik Vladimir Putin prošle srijede objavio planove za mobilizaciju nego što je Kremlj nagomilao vojnih snaga za invaziju na Ukrajinu prije sedam mjeseci.

"U sedam dana otkako je predsjednik Putin objavio ‘djelomičnu mobilizaciju‘, došlo je do značajnog egzodusa Rusa koji su odlučili izbjeći poziv", navelo je ministarstvo u svojoj posljednjoj obavještajnoj procjeni rata u Ukrajini. "Iako točne brojke nisu poznate, vjerojatno premašuju veličinu cjelokupnih invazijskih snaga koje je Rusija poslala u veljači 2022. godine", prenosi specijalizirani portal The War Zone.

Procjene ukupnih ruskih vojnih snaga prije invazije kreću se od 130.000 do 190.000 vojnika. Ruski pripadnici srednje klase, oni bolje obrazovani i većinom etnički Rusi jednako su zastupljeni u masama koje bježe iz Rusije, dok je istovremeno dojam da su etničke manjine te koje su bile glavna meta regrutacije. Egzodus, u kombinaciji s brojem vojno sposobnih ruskih državljana koji su mobilizirani, doprinosi i ubrzanom ‘odljevu mozgova‘ iz ruskog društva, navodi britansko ministarstvo.

Putinova ‘djelomična mobilizacija‘ pokušaj je da se zakrpaju rupe u njegovim prvim redovima u Ukrajini s najmanje 300.000 regruta. Problemi s pozivanjem mase neobučenih i slabo opremljenih ročnika odmah su postali očiti kad su se nove trupe počele pojavljivati ​​na prvim položajima s opremom koja se sastoji od tek nešto više od pušaka i svega nekoliko dana obuke, ako i to.

Slučajna mobilizacija

Mnoštvo vojno sposobnih muškaraca navalilo je u zračne luke u Moskvi, St. Peterburgu i drugim gradovima pokušavajući rezervirati letove iz zemlje. Duž ruske granice s Europom i susjednim zemljama za koje ruskim građanima ne trebaju vize, nastale su dugačke kolone automobila s potencijalnim regrutima koji su odlučili izbjeći služenje vojske. U pravom smislu riječi, kako piše The War Zone, Putin jest mobilizirao potencijalne regrute, ali ne baš na način na koji je namjeravao.

Čini se da ruski predsjednik polako shvaća da mobilizacija nije univerzalni ‘lijek‘ kojem se nadao. U novom video obraćanju istaknuo je da se regrutira krive osobe. "Moramo ispraviti greške i ne dopustiti da se šalje te ljude", rekao je Putin.

Najnovija anketa Levada centra, neovisne ruske nevladine tvrtke za društvena istraživanja, pokazuje da je 56 posto Rusa zabrinuto zbog rata. To je porast u odnosu na oko 36 posto prije samo mjesec dana. Mobilizacija je također izazvala prosvjede diljem Rusije.

Ukrajinske snage u međuvremenu iskorištavaju, kako se čini, duboko potonuli moral u ruskim redovima. Uveli su politiku dopuštanja ruskim ratnim zarobljenicima da povremeno nazovu kući kako bi poboljšali svoje mentalno zdravlje dok su u zarobljeništvu. Također, omogućuje se pojedinim ruskim vojnicima da iskreno razgovaraju s najbližima o realnosti rata, pri čemu oni zaobilaze propagandu Kremlja prema kojoj stvar dobro napreduje i koja maskira uvjete i okolnosti pod kojima ruski vojnici služe.

U pokušaju da ojača svoju gubitničku situaciju u Ukrajini, Moskva je prerasporedila većinu snaga koje je imala duž svoje sjeverozapadne granice.

Ukrajinska zabrinutost

Taktička stvarnost dviju vojski koje se sada bore u istočnoj Ukrajini ne može biti različitija nego što je sada. Ruske snage su u stanju obrane duž gotovo cjelokupne, dugačke bojišnice od Hersona na jugu do Harkiva na sjeveru. Trpe velike logističke probleme i nedostatne opskrbe još od početka invazije, cijelo vrijeme na udaru precizne ukrajinske topničke paljbe. Njihovi su se redovi prorijedili, a većina najbolje opreme je oštećena i uništena ili u različitim oblicima zapuštenosti. Dopremljene zamjene opreme obično su još lošije kvalitete i potencijala, ukoliko uopće stignu.

Nasuprot ruskim snagama stoji dobro obučena, disciplinirana i dobro opremljena vojska koja iza sebe ima veliku podršku Sjedinjenih Država i njezinih NATO saveznika. Te se snage bore za svoj teritorij i slobodu te su preuzele taktičku inicijativu. Ukrajinska informacijska djelovanja također su u jakoj ofenzivi.

Može se samo nagađati kakav će biti Putinov idući potez sada kada se čini da njegov plan mobilizacije neće spasiti ratne napore Moskve. Međutim, ukrajinski dužnosnici zabrinuti su procjenama kako je vjerojatnost da će Rusija upotrijebiti taktičko nuklearno oružje kako bi ponovno preuzela inicijativu i kaznila Kijev "vrlo velika", barem prema Vadimu Skibitskom, zamjeniku šefa ukrajinske vojne obavještajne službe.

"Vjerojatno će gađati mjesta duž prve linije bojišnice s mnogo ljudi i opreme", rekao je Skibitski za The Guardian, kako prenosi Kyiv Independent. "Da bismo ih zaustavili, trebamo ne samo više protuzračnih sustava, već i proturaketnih sustava", poručio je Skibitski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:51