SLOVENCIMA PREKIPJELO

Tisuće života ovise o uskoj krpici zemlje dugoj 14 kilometara: ‘Hoće da nas tamo nema, a ja zato inzistiram da nas ima!‘

Philadelphi koridor je kodno izraelsko ime uskog pojasa dugog 14 kilometara koji se proteže cijelom granicom pojasa Gaze i Egipta

Cesta uz koridor Philadelphi

 /Profimedia

Slovenija kaže da je strpljenje pri kraju kad je riječ o prekidu sukoba u pojasu Gaze. Vijest koja je dobila globalnu snagu jer Slovenija ovog mjeseca predsjeda Vijećem Sigurnosti UN-a. Samuel Žbogar, jedan od najboljih diplomata koje Slovenija ima, ambasador pri UN-u koji predsjeda Vijećem, poručio je u utorak da "u Vijeću raste tjeskoba koja traži da se krene u jednom ili drugom smjeru - ili će doći do prekida vatre ili će Vijeće razmisliti o tome što još možemo učiniti kako bismo uspostavili prekid vatre". Malo, dragi Samuel, malo, gotovo ništa.

Rat u pojasu Gaze, koji je silinom izraelskog razaranja i civilnih žrtava palestinskog korpusa s pravom prozvan agresijom, 7. listopada će napuniti godinu dana. Kao i u slučaju rata u Ukrajini, agresori su vjerovali da će biti završen relativno brzo. Rat je, kao i svaki, razvio svoj vlastiti život ne prateći želje ijedne strane pa su palestinski militantni pokreti Hamas i Islamski džihad doživjeli težak udarac, a Izrael nikako da zaključi da je ostvario ciljeve koji bi jamčili prekid stalne prijetnje iz pojasa Gaze.

Hamas je prije nekoliko dana hladnokrvno likvidirao šest talaca prije nego što su izraelske snage došle do njih, a jedan je od njih američki državljanin. John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za sigurnosna pitanja, rekao je u utorak da se radi na "prijedlogu koji će osigurati oslobađanje preostalih talaca, uključivati ​​masovnu i trenutačnu pomoć za ljude u Gazi i rezultirati prekidom borbi". Lijepo je to Kirby definirao, ali da bi se provelo potrebno je suglasje Hamasa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji ne želi završetak rata. Yair Lapid, lider opozicije, rekao je da je završetak rata u izraelskom interesu, ali da sadašnja vlada - najdesnija u povijesti Izraela - preferira rat. "Ne znaju kako bi došli do mira i do njega ne žele doći", rekao je Lapid.

Netanyahu se otvoreno protivi povlačenju izraelskih vojnika iz pograničnog područja na jugu pojasa Gaze što je jedan od uvjeta dogovora o prekidu vatre. Ta se krpica zemlje naziva Philadelphi koridor, kodno izraelsko ime uskog pojasa dugog 14 kilometara koji se proteže cijelom granicom pojasa Gaze i Egipta. Reuters je aporiju zorno prenio: Hamas se protivi bilo kakvoj izraelskoj prisutnosti u tom području, a Netanyahu inzistira da ga Izrael neće napustiti. "Osovina zla treba Koridor zbog čega ga moramo kontrolirati. Hamas zato insistira da mi ondje ne budemo, a ja iz tog razloga inzistiram da budemo", rekao je Netanyahu. Na tom je prostoru postojao niz tunela kojima su palestinske militantne skupine krijumčarile sve što nije smjelo ići službeni prijelazima, prije svega oružje.

"Mediji su nasjeli na ovaj spin pa su zaokupljeni pitanjem da ili ne kad je riječ o Philadelphi koridoru, dok je pravo pitanje sudbina talaca nasuprot sudbini koalicije", rekao je ministar obrane Yoav Gallant. Ravit Hecht u Ha‘aretzu, govoreći o životima taoca, prenosi riječi svog izvora da osim Gallanta, "niti jedan ministar, uključujući one koji znaju da Netanyahu sabotira dogovor, neće učiniti ništa. Vezani su jedni za druge, njihov politički opstanak ovisi o opstanku vlade i stoga će se ova situacija nastaviti. Netanyahu će voditi beskrajni rat jer to je dobro za njega".

Američka je administracija još jednom odlučila uložiti napor kako bi se stvorili uvjeti prekida vatre, ali ozračje u Bijeloj kući je precizno oslikao odgovor predsjednika Joea Bidena na pitanje čini li Netanyahu dovoljno kako bi zajamčio dogovor o taocima: "Ne", rekao je demokratski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:42