ISPRAĆAJ VELIKANA

Tisuće Rusa oprostilo se od Gorbačova: Na pogreb stigli Medvedev i Orban, a Putin je bio - zauzet

Njegovu ispraćaju neće nazočiti ruski predsjednik Vladimir Putin, koji se ispričao da je previše zauzet.

Pogreb Mihaila Gorbačova

 Afp/

Tisuće Rusa ispratilo je u subotu posljednjeg vođu Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova na pogrebu bez državnih obilježja, a osobito uočljiv bio je nedolazak predsjednika Vladimira Putina, koji se nedolazak objasnio zauzetošću obvezama.

Mihail Gorbačov, koji je umro u 92. godini, pokopan je uz zvuke ruske nacionalne himne na moskovskom groblju Novodevičje gdje počiva njegova supruga Raisa, umrla 1999., javlja agencija AFP.

Ranije u subotu ožalošćeni Moskovljani strpljivo su čekali u redovima ispred Dvorane stupova u moskovskome Domu sindikata da bi odali počast posljednjemu sovjetskom vođi koji je hladni rat priveo mirnome kraju. Na istome mjestu 1953. bilo je izloženo tijelo Josifa V. Staljina, a prije njega Vladimira I. Lenjina te Leonida Brežnjeva.

image

Irina Virganskaja

Alexander Zemlianichenko/Afp
image

Irina Virganskaja, Gorbačovljeva kći, njezin suprug Andrej Truhačev i Gorbačovljeva unuka Anastasia.

Alexander Zemlianichenko/Afp
image

Lijes na groblju Novodevičje

Alexander Zemlianichenko/Afp

U Moskvu je doputovao i mađarski premijer Viktor Orban, jedini inozemni državnik na pogrebu. Gorbačov je jedan od faktora koji je omogućio središnjoj Europi da se "oslobodi komunizma mirnim putem, bez ljudskih gubitaka i prolijevanja krvi", objavio je Orban na Facebooku.

Mnogi zapadni šefovi država i vlada u normalnim okolnostima bi bili prisutni, ali sada se drže podalje zbog urušavanja odnosa između istoka i zapada nakon Putinove invazije na Ukrajinu. Kremlj je objavio da nije predviđen sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina s Orbanom.

Lijes je bio prekriven ruskom zastavom, postavljen u centru dvorane, a u pozadini se čula tiha, melankolična muzika iz filma "Šindlerova lista".

image

Viktor Orban

Alexander Zemlianichenko/Afp
image

Američki veleposlanik John Joseph Sullivan

Alexander Nemenov/Afp

Britanskom premijeru Borisu Johnsonu na odlasku i njegovim potencijalnim nasljednicima zabranjen je ulazak u Rusiju. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da nije dobio pozivnicu, a njegova prethodnica Angela Merkel neće doći zbog ozljede koljena. Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona predstavljat će Pierre Levy, francuski veleposlanik u Rusiji. Njemački veleposlanik Geza Andreas von Geyr pozitivan je na koronavirus pa će doći njegov zamjenik. Američki veleposlanik u Rusiji John Sullivan stigao je na pogreb.

Od visokih ruskih dužnosnika, na komemoraciji se pojavio i Dmitrij Medvedev, nekadašnji premijer i predsjednik Rusije te aktualni dopredsjednik ruskog Sigurnosnog vijeća.

Među ožalošćenima je i političar Grigorij Javlinski, liberalne političke orijentacije koji je Reutersu kazao: "Ovi su ljudi došli Gorbačovu reći ‘Hvala gospodine Gorbačov. Dali ste nam priliku, ali mi smo je prokockali."

image
Alexander Nemenov/Afp
image

Otkriveni lijes Mihaila Gorbačova

Alexander Nemenov/Afp
image

Irina Virganskaya, Gorbačovljeva kći i Boris Aljošin, ruski znanstvenik i državnik

Evgenia Novozhenina/Afp

Među nazočnima u Dvorani stupova i na groblju bila je i Gorbačovljeva kći Irina koja je ranije najavila da će pogreb biti skroman. Gorbačov je imao počasnu vojnu stražu - jedan "element" državne počasti kako je naveo Kremlj.

image
Natalia Kolesnikova/Afp
image
Evgenia Novozhenina/Afp

U današnjem kontekstu ponovnog gušenja sloboda i u vrijeme ruske vojne invazije na Ukrajinu, neki se Rusi s nostalgijom prisjećaju liberalnog otvaranja koje je inicirao Gorbačov.

"Okusili smo slobodu, dao nam je transparentnost i pluralizam", naglasila je Natalija Leleko, 60-godišnja nastavnica.

Ksenija Županova, prevoditeljica (41), ističe kao blagodat "odsutnost straha" u vrijeme Gorbačova". "Protivim se težnji da se odcijepimo od ostatka svijeta, ja sam za otvaranje, za dijalog", rekla je.

Iako je hvaljen na Zapadu i poštovan u dijelu Rusije kao čovjek mira i slobode, mnogi Rusi smatraju ga odgovornim za gubitak geopolitičkog ugleda Moskve i za krizne godine koje su nastupile nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Jasan znak ambivalentnog pristupa prema ostavštini posljednjeg sovjetskog vođe su činjenica da za njega nije organiziran državni pogreb niti je proglašen dan žalosti. Upečatljiv je posebno nedolazak predsjednika Vladimira Putina na pogreb uz obrazloženje Kremlja da je šefu države "pretrpan raspored".

Među istaknutim Rusima koji su bili na pogrebu je i novinar Dmitrij Muratov, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2021.

image

Dmitrij Muratov

Alexander Zemlianichenko/Afp

Za razliku od Putina koji je diskretno posjetio moskovsku bolnicu u kojoj je Gorbačov preminuo u dobi od 91 godine dva dana ranije, i položio crvene ruže pored lijesa pokojnog političara, prijestolnice zapadnih zemalja toplim su se riječima oprostile od "oca Perestrojke".

Zapadne zemlje hvalile su Gorbačovljev doprinos približavanju Istoka i Zapada i smanjenju nuklearnog naoružanja, zbog čega je i dobio Nobelovu nagradu za mir 1990.

Njemačka, koja ne zaboravlja da je Gorbačov pridonio padu Berlinskog zida i njezinu ponovnom ujedinjenju, u subotu je naredila spuštanje zastava na pola koplja.

image
Evgenia Novozhenina/Afp
image

Dmitrij Medvedev

Yekaterina Shtukina/Afp
image
Natalia Kolesnikova/Afp
image
Natalia Kolesnikova/Afp
image
Natalia Kolesnikova/Afp
image

Brojni Moskovljani čekau u redu kako bi odali počast Gorbačovu

Natalia Kolesnikova/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2023 18:39