USTANAK PROTIV MJERA

Tisuće kamiondžija slilo se u Ottawu, Trudeau s obitelji utekao na tajnu lokaciju: ‘Dosta mjera, želimo biti slobodni!‘

Policija ističe da su spremni na probleme s obzirom na to da je prosvjed, tvrde, privukao neke ekstremno desničarske skupine
 AFP

Nakon tjedan dana duge vožnje po Kanadi, takozvani ‘Konvoj slobode‘ koji čine tisuće kamiona, stigao je u glavni grad i preplavio ulice kraj zgrade parlamenta u znak prosvjeda protiv nametanja obveznog cijepljenja i restriktivnih mjera koje je nametnula tamošnja vlada uslijed pandemije koronavirusa.

Organizatori inzistiraju da će prosvjed biti miran, no policija ističe da su spremni na probleme s obzirom na to da je, kako u policiji tvrde, "konvoj privukao neke ekstremno desničarske skupine" koje također najavljuju posjet Ottawi i priključenje prosvjedu.

image
Lars Hagberg/AFP
image
Dave Chan/AFP
image
Dave Chan/AFP

Pokret o kojem priča cijela zemlja, a i svijet, potaknut je novim mjerama vezanim uz cijepljenje kamiondžija koji prelaze američko-kanadsku granicu, koje je ranije ovog mjeseca uvela vlada premijera Justina Trudeaua, koji sebe smatra liberalnim političarem.

Zabrinut za svoju sigurnost Trudeau i njegova obitelj napustili su svoj dom u Ottawi i otišli na tajnu lokaciju, izvijetio je CBC. Ured premijera priopćio je da neće objaviti lokaciju na kojoj se nalazi premijer "iz sigurnosnih razloga".

Neki strahuju da bi se prosvjednici mogli pojaviti i ispred kuća dužnosnika, a s time je Trudeau dobro upoznat. Naime, 2020. jedan se pripadnik kanadske vojske naoružan pištoljem vozilom zaletio u dvorišna vrata službene rezidencije ‘Rideau Hall‘ (Vladina kuća) gdje živi obitelj Trudeau.

image
Dave Chan/AFP
image
Dave Chan/AFP
image
Lars Hagberg/AFP

Frustrirani mjerama

Mnogi prosvjednici od ranije se već suprotstavljaju premijeru i njegovoj politici frustrirani rigoroznim mjerama vezanim uz pandemiju koje smatraju pretjeranima.

Uznemireni novom mjerom koja zahtijeva da necijepljeni kanadski kamiondžije koji prijeđu granicu idu u karantenu na 14 dana nakon što se vrate kući potaknula je vozače kao i neke konzervativne skupine na prosvjednu vožnju koja je započela na zapadu Kanade.

Snimke s društvenih mreža i televizijskih vijesti prikazuju kamione kako vijugaju autocestama dok ih kraj cesta i na nadvožnjacima bodre brojni koji mašu kanadskim zastavama i drže transparente protiv Trudeaua.

GoFundMe kampanja je do danas prikupila više od milijun kanadskih dolara od više od 99.000 donatora.

image
Lars Hagberg/AFP
image
Lars Hagberg/AFP
image
Lars Hagberg/AFP

Ovaj neobičan prosvjed na kojem se, kako tvrdi BBC, očekuje oko 10.000 ljudi privukao je pozornost nekih i izvan kanadskih granica, a podršku su među mnogima dali i podcaster Joe Rogan, multimilijarder Elon Musk, Donald Trump Jr. - sin bivšeg američkog predsjednika - i britanski komičar Russell Brand.

Prosvjednici planiraju ostati u centru Ottawe u blizini zgrade parlamenta tijekom vikenda, a od vlade traže poništavanje mjere o obveznom cijepljenju.

- Želimo biti slobodni, želimo moći odlučivati i želimo nadu - a vlada nam je to oduzela - rekao je Harold Jonker, vozač kamiona i vlasnik autoprijevozničke tvrtke za BBC.

Spremni na eskalaciju

Šef policije u Ottawi Peter Sloly ističe da je prosvjed "polarizirajuće prirode" i kako se policija priprema za demonstracije te da je zabrinut zbog nekih koji na društvenim mrežama u Kanadi i inozemstvu "potiču na mržnju, nasilje, ali i na kriminal".

U Kanadi je cijepljeno više od 80 posto populacije, a Trudeau ističe kako su ovaj konvoj i njegovi pristaše tek "mala marginalna manjina" zbog koje je, ipak, pobjegao iz vlastite rezidencije.

image

‘Vax me Trudaddy‘ ispisano je u snijeg

Handout/AFP
image
Dave Chan/AFP
image
Lars Hagberg/AFP

No, konvoj je dobio određenu podršku konzervativnih političara koji kažu da je postao ‘simbol umora i podjela‘ koji se u Kanadi osjećaju dvije godine nakon pandemije.

Nove mjere ograničenja koje je nametnuo Trudeau izazvale su zabrinutost i iz drugih razloga. Poput mnogih zemalja, Kanada se suočava s rastućom inflacijom i poremećajima u lancima opskrbe koji su već ionako prekinuti radi pandemije, nedostatka radne snage i lošeg vremena.

Cijene su u porastu, uključujući hranu i benzin. Sve je teže pronaći neke proizvode na policama trgovina mješovitom robom, a kanadsko gospodarstvo uvelike ovisi o robi koja se uvozi preko granice.

Vozači kamiona koji rade na prekograničnim rutama ranije su bili izuzeti od mjera ograničenja jer su smatrani ‘neophodnim radnicima‘.

Brojni sada smatraju da će nametnute mjere samo pogoršati postojeće probleme u lancu opskrbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:46