ŽELE BITI KORISNI

Tinejdžeri u ukrajinskom selu nadomak fronte uče izgrađivati rovove i utvrđivati podrume protiv granatiranja

Dječaci tinejdžerske dobi tjednima su u strahu zbog prijetnje ruske invazije na Ukrajinu

Tinejdžere utvrđivanju podruma podučavaju mjesni pastori

 Aleksey Filippov/Afp/Profimedia

U selu Chervone, koje pripada Žitomirskoj oblasti u Ukrajini u tijeku su velike pripremne akcije. Vode ih dva pastora i nekolicina tinejdžera koji stanuju u nekima od sela nadomak ukrajinske fronte.

Pastori ih pripremaju na opasnosti rata i podučavaju mjerama civilne obrane, kao što su utvrđivanje podruma od granatiranja i čišćenje rovova za prolazak vojnika.

Pastor Gennady Mokhnenko (53) kaže kako se djeca čine nasmijana i opuštena, no i da je ispod te nasmješene površine gomila straha. Smatra da bi im bilo lakše kad bi se osjećali korisnima i kao da pripomažu obrnai zemlje. "Djeca žele poduprijeti branitelje na koji god način mogu, jer su iza njihovih leđa proveli cijelo djetinjstvo", objasnio je pastor.

Osim same praktične poduke, tijekom koje su djeca učila kako ograditi prozore te kako što bolje i brže ukopati rov, tinejdžeri gledaju filmove koji im pomažu da shvate situaciju.

No djeca rat promatraju svakodnevno, posljednjih osam godina, zbog čega su vrlo svjesni situacije, smatra pastor. "Frontu promatram kroz prozor dječje sobe u vlastitoj kući", kazao je Mokhnenko.

Jedan od tinejdžera rovača objašnjava situaciju. "U našem selu postoje tri podruma, a mi ih pripremamo protiv granatiranja, kako bi se u tom slučaju seljani imali gjde skloniti", kazao je 15-godišnji Mihajlo Anopa.

"Mi pomažemo vojsci osloboditi rovove i pozicije, kako bi oni mogli obraniti selo i Ukrajinu u slučaju napada", zaključio je dječak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:33