KAZNENO DJELO

Tinejdžer uhićen nakon sječe poznatog stabla uz Hadrijanov zid: ‘Tužno, ovo je čisti vandalizam‘

Javor je postao međunarodno poznat kad je korišten za scenu u filmskom hitu iz 1991. ‘Robin Hood: Princ lopova‘

Stablo javora uz Hadrijanov zid

 Oli Scarff/AFP

Šesnaestogodišnji mladić uhićen je u četvrtak nakon što je jedno od najfotografiranijih stabala u Britaniji, koje se nalazi uz Hadrijanov zid u sjeveroistočnoj Engleskoj, pronađeno posječeno, što je izazvalo bijes i žalost.

Drvo javora, koje je stajalo više od 200 godina u Nacionalnom parku Northumberland, pronađeno je srušeno nakon oluje.

No stablo je imalo čisti rez, kao da ga je odsjekla motorna pila, a krošnja je dijelom ležala na starorimskom obrambenom zidu koji je dijelio britanski otok na pola, a trebao je zaštititi Englesku od napada plemenskog saveza sa sjevera.

Javor je postao međunarodno poznat kad je korišten za scenu u filmskom hitu iz 1991. "Robin Hood: Princ lopova", s Kevinom Costnerom u glavnoj ulozi.

Policija Northumbrije, koja istražuje incident, priopćila je da je tinejdžer uhićen pod sumnjom da je počinio kazneno djelo.

Načelnik Kevin Waring izjavio je da su "današnji događaji izazvali velik šok, tugu i bijes u cijeloj lokalnoj zajednici i šire", dodajući da je istraga još u ranoj fazi.

Javor, koji je 2016. osvojio nagradu za englesko drvo godine, ključna je atrakcija koju su tijekom godina fotografirali milijuni posjetitelja.

Tony Gates, glavni šef nacionalnog parka, rekao je da se čini da je drvo "namjerno srušeno".

"Doista je tužno da netko počini takav čin vandalizma", naglasio je.

Dodao je da i on i djelatnici nacionalnog parka imaju "pravi osjećaj gubitka" i da su mnogi bili u suzama, a na društvenim mrežama ljudi izražavaju šokiranost.

Hadrijanov zid međunarodna je znamenitost pod zaštitom UNESCO-a. Započet 122. godine za vrijeme vladavine cara Hadrijana, označio je granicu između rimske Britanije i nepokorenog područja na sjeveru.

Tisuće vojnika i mnoge njihove obitelji živjele su duž zida, ostavljajući za sobom građevine i predmete koji su arheolozima dali dubok uvid u rimski život na vjetrovitim sjevernim granicama njihova carstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:08