UMIRAO OD BOLOVA

Tinejdžer kosilicom sređivao vrt, a onda je došao u kontakt s ovim čudom: ‘Koži će trebati godine da se oporavi!‘

Sok iz biljke sprječava kožu da se zaštiti od sunčevih zraka što dovodi do opeklina

opasna biljka

 Profimedia/

Irski tinejdžer vrtlario je u susjedovoj kući u Lisronaghu kad došao je u kontakt s gigantskom šapikom, biljkom poznatom i pod nazivom divovski svinjski korov. Nesvjestan opasnosti, Jayden Channon (14) pokosio je travu i ubrzo završio u bolnici gdje je primio morfij kako bi izdržao bolove, prenosi Daily Mail.

image

W. Woyke/Imagebroker/Profimedia/W. Woyke/imagebroker/profimedia

- Samo je malo sređivao vrt, čak je koristio i kosilicu. Očito nije shvaćao opasnost iako sam mu rekla da je trebao obući duge hlače i majicu. Kad je ustao sljedeće jutro, osip se proširio po rukama, nogama i vratu, a kasnije se pretvorio u ogromne mjehure, rekla je dječakova baka Annemarie Channon.

U Sveučilišnoj bolnici Tipperary u Clonmelu, liječnicima je pokazao slike trave koju je rezao te je saznao da se radi o divovskom svinjskom korovu. U bolnici je proveo tri dana.

- Imao je kombinaciju opeklina drugog i trećeg stupnja, kronične bolove, jedva je hodao zbog brojnih plikova, a jedan od dana koje je proveo u bolnici morali su ga staviti na morfij jer nije mogao izdržati bolove. Bila sam šokirana što je biljka prouzročila toliku štetu, kaže baka.

image

-/Swns/Profimedia/-/swns/profimedia

Sok iz biljke sprječava kožu da se zaštiti od sunčevih zraka što dovodi do opeklina. Da stvar bude gora, ne uzrokuje trenutnu bol zbog čega se žrtve nastavljaju izlagati suncu kao da ne postoji problem, a soku je potreban samo trenutak da odradi svoj posao.

Srećom, Jaydenove rane nisu se inficirale i sad je na putu oporavka, no postoji šansa da do vraćanja kože u normalu prođu godine.

image

Lorna Percival// Swns/Profimedia/Lorna Percival// Swns/profimedia

- Morat će se mazati izuzetno jakom kremom za sunčanje i mogao bi još dugo vremena biti osjetljiv na sunce, tvrdi Annemarie.

Ova biljka izvorno potječe s Kavkaza, u Britaniju i Irsku uvezena je 1800-ih kao ukrasna biljka, no njeno širenje je izmaklo kontroli. Mike Duddy, iz Mersey Basin Rivers Trusta, rekao je 2015. da je divovski svinjski korov bez imalo sumnje najopasnija biljka u Britaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:41