SLUČAJ A. SALINASA

TIJELO CRKVI VAŽNIJE OD DUŠE? Vatikan presudio: 'Transseksualac ne smije biti ni kum ni kuma, to je suprotno moralu'

Pope Francis waves as he arrives at the Colosseum for the celebration of the Way of the Cross on Good Friday on March 29, 2013 in Rome. Pope Francis presided over his first Good Friday which will culminate in a torch-lit procession at Rome's Colosseum and prayers for peace in a Middle East "torn apart by injustice and conflicts". AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
 AFP

Antonio Salinas (21) 'ne smije biti ni krsni kum ni krsna kuma' djetetu svojih prijatelja, jer 'transseksualno ponašanje javno pokazuje stav suprotan moralnom zahtjevu rješavanja svoga spolnog identiteta u skladu s istinom o vlastitom spolu' – presudila je vatikanska kurijalna Kongregacija za nauk vjere koju vodi kardinal Gerhard Ludwig Müller.

U veljači 2014. Antoniji Salinas izmijenjena je osobna karta, postao je Antonio jer mu je španjolska država, umjesto prethodnoga ženskoga, priznala muški status, a sada je na popisu čekanja za kirurški zahvat koji će ga i izvana učiniti pripadnikom muškog roda. Župnik ga je prihvatio kao kuma, ali je tu odluku blokirao biskup Cádiza i Ceute Rafael Zornoza Boy, mjesni ordinarij. Poslije prosvjeda kojima se pridružila i Carla Antonelli, jedina transrodna članica španjolskog parlamenta, mons. Zornoza je zahtijevao uputu od Kongregacije za nauk vjere, objasnivši to na internetskom portalu biskupije „mogućim pastoralnim posljedicama“ bilo koje od tih odluka.

Roditelji su odlučili da dijete neće krstiti kad mu ne može kumovati koga su odabrali, nego će ga "odgajati u kršćanskom duhu izvan Crkve". U enciklici Laudato si' papa Frane zahtijeva od vjernikâ da prihvate svoje tijelo kao Božji dar. Ipak je primio diskriminiranu transrodnu osobu u Vatikanu. Katolička crkva tvrdi da spašava vječnu dušu unatoč smrti tijela, ali o rodnoj pripadnosti i dalje odlučuje na temelju tjelesnih atributa a ne stanja vjernikove duše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 01:39