POLITIČKI KAOS

Težak poraz Janeza Janše, nije uspio smijeniti šefa parlamenta koji mu je okrenuo leđa! Na pomolu izbori?

Sada se otvara pitanje daljnjeg funkcioniranja slovenske vlade koja, očito je, nije u stanju ostvariti potrebnu većinu da provede svoje planove.
Janez Janša
 John Thys/AFP

Janez Janša je doživio novi poraz, ovaj put samo za jedan glas. Njegova Slovenska Demokratska Stranka (SDS) je pokrenula glasanje o povjerenju Igoru Zorčiču, predsjedniku Državnog Zbora (parlament, DZ). Zorčič je bio član stranke SMC, koja je prije godinu iz koalicije s liberalnim i strankama lijevog centra prešla u koaliciju s desnim centrom. Prošlog tjedna je Zorčič, s još dvoje članova SMC i jednim iz Stranke umirovljenika (DeSUS) formirao neovisnu skupinu zastupnika nakon čega je vladina koalicija pala na samo 38 glasova.

SDS, ostaci SMC-a i Nova Slovenija (NSi) odlučili su pokrenuti glasanje o nepovjerenju Zorčiču i na njegovo mjesto postaviti Jožefa Horvata iz NSi. Svoje im je glasove bio obećao Zmago Jelinčič Plemeniti čija Slovenska Nacionalna Stranka (SNS) ima tri zastupnika. Ključno je pitanje bilo kako će glasati ostali zastupnici DeSUS-a, njih četiri i dvoje zastupnika nacionalnih manjina (Talijani i Mađari).

Nakon poslijepodnevne rasprave stranke lijevog centra LMŠ (Lista Marjana Šarca, bivšeg premijera), Socijaldemokrati (SD), Stranka Alenke Bratušek i Levica nisu sudjelovale u glasanju kao ni novi klub neovisnih. Iako je Zdravko Počivalšek, ministar gospodarstva i čelnik SMC-a bio najavio ugovor o velikim ulaganjima za potrebe mađarske manjine, čini se da to nije bilo dovoljno.

Protiv Zorčiča je glasalo 45 zastupnika dok su dva glasačka listića bila nevaljana. Za razrješenje predsjednika DZ trebalo je 46 glasova (ukupno je 90 zastupnika). Zorčič tako ostaje predsjednikom DZ-a, a vlada Janeza Janše je potvrđeno manjinska. U prvoj reakciji nakon tajnog glasanja, Zorčič je rekao: "Drago mi je da je razum pobijedio."

Sada se otvara pitanje daljnjeg funkcioniranja slovenske vlade koja, očito je, nije u stanju ostvariti potrebnu većinu da provede svoje planove. Osim toga, na čelu parlamenta je zastupnik koji nije dio vladine koalicije.

Opozicija je prije glasanja bila najavila da će, u slučaju da Zorčič ne bude smijenjen, tražiti da se raspišu prijevremeni izbori. Čemu će se Janša silno opirati navodeći kao razloge epidemijsku sliku te predstojeće slovensko predsjedanje Europskim Vijećem koje počinje 1. srpnja. No, on može računati samo na 38 sigurnih glasova ili ukupno 45 (uz SNS i ostatke DeSUS-a). Manjinski zastupnici su se očito držali svoje političke premise da ne budu jezičac na vagi koji definira političke događaje.

Da SDS ne smatra da je ovime zaključena jedna politička etapa, potvrdio je zastupnik Danijel Krivec koji je rekao da će oni opet pokušati srušiti predsjednika DZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 15:13