LOGORI ZA HENDIKEPIRANE

TEŠKE OPTUŽBE PREBJEGA 'Sjeverna Koreja vrši eksperimente s kemijskim oružjem na invalidnoj djeci!'

 AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS

SEUL Bivši časnik sjevernokorejske vojske optužio je vlasti u toj državi za izvođenje pokusa s kemijskim oružjem na mentalno i fizički hendikepiranoj djeci.

Im Cheon-yong tvrdi da je osobno prisustvovao takvim eksperimentima koje provodi sjevernokorejska vojska te da je zbog toga odlučio pobjeći.

Im priznaje da je kao časnik u specijalnim postrojbama Sjeverne Koreje duže vrijeme sumnjao u društveno uređenje i vodstvo komunističke diktature, ali ga je 'posebni trening', kojem je bio podvrgnut u vojnoj akademiji za elitne trupe, uvjerio da je krajnje vrijeme da prebjegne.

'Želite li diplomirati na akademiji morate naučiti kako prevariti neprijatelja, kako izvršiti atentat, kako se služiti kemijskim oružjem i slično', ispričao je Im za Deutsche Welle .

'I onda imamo nešto što se zove 'terenska obuka'. Za takvu obuku u biološkom i kemijskom ratovanju, trebali smo 'objekte'', objašnjava Im.

'Prvo su nam pokazali kako kemijski agensi djeluju na miševe i kako umiru od njihovog djelovanja. Tada su naši instruktori iste testove ponovili na ljudima i mi smo gledali kako oni umiru. Vidio sam to svojim očima', tvrdi sjevernokorejski prebjeg.

Kaže kako ga je taj prizor zgrozio i da je zbog toga odlučio sredinom devedesetih godina prebjeći, prvo u Kinu, pa onda u Južnu Koreju. Danas ima 50 godina i gorljivi je borac za promjenu režima u Pyongyangu.

'Previše je ovakvih svjedočanstava da bi u pitanju bila laž', objašnjava Toshimitsu Shigemura, profesor na tokijskom Waseda sveučilištu i stručnjak za Sjevernu Koreju.

'Svi koji su bili u Pyongyangu, reći će vam kako nigdje nisu vidjeli niti jednu hendikepiranu osobu. Sad znamo da ih vlasti u najranijoj dobi oduzimaju roditeljima i zatvaraju u posebne logore. Sjevernokorejski režim radi ovo jer tvrde kako je njihova država raj na Zemlji, a u raju ne smije biti osoba s invaliditetom.'

Istovremeno, ima i onih koji tvrde kako su Imove tvrdnje čista besmislica. Među njima je i Kim Myong-chol, direktor Centra za sjevernokorejsko-američki mir.

'Stara je to besmislica', izjavio je Kim za DW. 'Taj tip, i mnogi drugi poput njega, samo traži izgovor kako bi zaradio novac privlačeći pozornost Amerikanaca i Južne Koreje. Iz tog razloga izmišljaju sve te laži. Ljudi poput njega ne znaju ništa o pravoj Sjevernoj Koreji i zanima ih samo zarada koju ostvaruju putem svojih laži.'

Laži ili ne, Im detaljno opisuje program eksperimentiranja na invalidima u Sjevernoj Koreji: 'Koriste bakteriju antraksa kao i 40 različitih vrsta kemijskog oružja koje je režim razvio'.

'Zahvaljujući tim eksperimentima, znaju efekte takvog oružja i količine koje treba koristiti.'

Im napominje da sjevernokorejske vlasti invalidnu djecu ne oduzimaju nasilnim putem iako građani ne mogu odbiti ponudu koja im se nudi.

'Žele to obaviti 'legalno' kako ne bi izgubili podršku u narodu pa pribjegavaju kupovini takve djece za par kilograma riže', tvrdi Im.

'Dužnosnici obećaju roditeljima kako će se brinuti o invalidnoj djeci nakon što ih preuzmu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 15:11