I DRUGI NAPADAČ UHIĆEN

TERORIZAM U FRANCUSKOJ Džihadisti upali u tvornicu i odrubili glavu radniku, jedna osoba uhićena: 'Ja sam član Islamske države!'

 AFP

NOVO 14:40 >>> Lokalni francuski dnevnik Dauphine Libere javlja kako je drugi napadač također uhvaćen.

Osumnjičenik je uhićen u svome domu u Saint-Quentin-Fallavier, gradu u kojem se nalazi napadnuta tvornica.

Vlasti su priopćile kako se vjeruje da je muškarac vozio auto.

_____________________________________________

13:00 >>> Potvrđeno je kako su dvije osobe ozlijeđene u eksploziji plinskih spremnika do koje je došlo nakon što su islamisti automobilom udarili u njih.

Policijske snage trenutačno tragaju za drugim muškarcem povezanim za napad.

Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je svoj hitni povratak sa summita EU u Belgiji. Javljajući se iz Bruxellesa Hollande je napad okarakterizirao kao teroristički.

Foto: AFP PHOTO/ ALAIN JOCARD

- Predsjednik je prve fotografije napada vidio na vijestima dok je njemačka kancelarka Angela Merkel stajala pored njega. Bio je vrlo šokiran - navodi jedan od političkih dužnosnika.

Dvoje vođa nalazili su na razgovorima s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom.

12:00 >>> Odrubljena glava, postavljena uz dvije islamističke zastave, na sebi je imala poruku ispisanu arapskim pismom.

Uhićeni muškarac ima 30 godina i prema navodima izvora, poznat je međunarodnim tajnim službama.

- Čula sam vrlo glasnu buku. Došli su vatrogasci i policija. Mislila sam da je riječ o prometnoj nesreći - kazala je svjedokinja. Pretpostavlja se da su uzrok eksplozije spremnici plina.

Na lokaciju su poslani i pripadnici anti-terorističke jedinice.

Francuski premijer Manuel Valls kazao da je podignuta razina sigurnost na brojnim 'osjetljivim lokacijama'. Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve najavio je svoj dolazak na mjesto napada.

- Islamska je država koncentrirala svoje napore da dođu u kontakt sa svojim pristašama u Francuskoj te ih potekane da izvedu ovakvu vrstu napada - ispričao je Sam Kiley, reporter Sky Newsa.

_____________________________________________

GRENOBLE - Neimenovani muškarac ubijen je odsjecanjem glave nakon što je nepoznati napadač, noseći islamističku zastavu, upao u tvornicu u Saint-Quentin-Fallavieru, nedaleko od Grenoblea, javljaju strani mediji.

Prema prvim informacijama, u tvornici su se čule glasne eksplozije, a navodno ima više žrtava.

Izvori javljaju kako je policija uhitila najmanje jednu osobu, iako se govori od dvojci napadača koji su obojica nosili islamističke zastave.

Francuski dnevnik Le Parisien javlja kako je ispaljeno više hitaca te da je jedan od islamista ubijen. Drugi izvori navode da su se dvojica muškaraca automobilom zaletjela u tvornicu aktivirajući manje eksplozivne naprave.

- Prema prvim rezultatima istrage, jedan ili nekoliko osoba s vozilom je ušlo u tvornicu. U tome trenutku su se dogodile eksplozije - kazao je jedan od izvora.

Obezglavljeno tijelo muškarca pronađeno je nedaleko od tvornice, dodao je jedan izvor.

Novine Le Dauphine su priopćile kako je žrtvina glava pronađena nešto dalje, postavljena na ogradu, zajedno uz islamističku zastavu.

Zaposlenici tvornice Air Products, koja se bavi prodajom spremnika za plin, su u stanju 'znatnog šoka'.

Izvjestitelj za Daily Telegraph, Henry Samuel, za Sky News je kazao: 'Uhićena osoba navodno je nosila zastavu Islamske države i tvrdi da je pripadnik ISIL-a. Nekoliko osoba je ozlijeđeno u napadu.'









Podsjetimo, ovo je drugi napad u šest mjeseci nakon pohoda terorista na Pariz i pokolja u uredu satiričnog časopisa Charlie Hebdo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:35