TRAŽE OSUMNJIČENU BRAĆU

TERORISTI SE SKRIVAJU U ŠPILJI?! Specijalci češljaju napušteno rudarsko okno

Jedan od trojice osumnjičenih napadača na redakciju satiričkog tjednika Charlie Hebdo, 18-godišnji Hamyd Mourad predao se policiji u srijedu navečer u policijskoj postaji u gradiću Charleville-Mézieresu na granici s Belgijom
 AFP

>>> NOVO 21:41 Prema pisanju britanskog Daily Maila, francuska je policija u večernjim satima počela češljati i golemu špilju, duboku nekoliko stotina metara. Na području šume u koju su braća Kouachi navodno pobjegli nalazi se napušteno rudarsko okno i postoji mogućnost da su se upravo ondje sakrili od većeg broja specijalaca koji ih traže.

--------------------------------

20:58 Teško naoružani pripadnici antiterorističkih postrojbi francuske policije u četvrtak i dalje pročešljavaju šume i okolna sela sjeveroistočno od Pariza u potrazi za dvojicom braće koji su osumnjičeni za ubojstvo 12 ljudi u srijedu u sjedištu francuskog satiričkog tjednika Charlie Hebdo.

Uz helikoptersku pratnju, između 20 i 30 policajaca sudjeluje u pretresima kuća i imanja u Corcyju, selu udaljenom nekoliko kilometara od benzinske postaje na kojoj su primijećena maskirana braća.

Bjegunci su Francuzi alžirskog podrijetla Cherif i Said Kouashi, u dobi od 32 i 34 godine, naoružani i opasni, a Cherif je već poznat policiji jer je prije deset godina uhićen u pokušaju odlaska u Irak kako bi se borio na strani islamista, zbog čega je godinu i pol bio u zatvoru.

Pretražuju se i kuće u obližnjem selu Longpontu, smještenom usred guste šume oko 70 kilometara sjeverno od Pariza.

"Nije riječ o obruču, nismo ih našli. Postoje dojave svjedoka koje smo došli provjeriti", rekao je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova u Parizu.

U Parizu je ujutro ubijena policajka u pucnjavi s naoružanom osobom koja je nosila neprobojni prsluk. Policija zasad ne zna je li taj okršaj povezan s masakrom u redakciji tjednika, ali je otvorena još jedna istraga zbog terorizma. Policajka je s kolegom išla na mjesto prometne nezgode kad je napadač pucao na njih. Po iskazima očevidaca, napadač je pobjegao u Renaultu Cliju, a policijski izvori napominju da je imao zaštitni prsluk , pištolj i strojnicu.

Policajac koji je bio na mjestu događaja rekao je da napadač nije sličio osumnjičenima za pokolj u Charlie Hebdou.

U cijeloj Francuskoj mjere osiguranja podignute su na najvišu razinu, osobito u zračnim lukama i postajama autobusnog i željezničkog prometa, vjerskim objektima, sjedištima medijskih kuća i velikim trgovinama.

Ministarstvo obrane objavilo je da je uputilo još 200 pripadnika specijalnih snaga u Pariz, čijim ulicama sad patrolira ukupno 850 vojnika.

Diljem Francuske i Europe održana su bdjenja u spomen na poginule članove Charlie Hebdoa i u znak potpore slobodi govora i medija, a brojne europske tiskovine objavile su karikature francuskog satiričnog tjednika.

Britanski Daily Telegraph objavio je karikaturu na kojoj su prikazana dvojica maskiranih napadača koji se pred vratima Charlie Hebdoa međusobno upozoravaju - "Budi na oprezu, možda imaju olovke".

Odvjetnik tjednika Richard Malka najavio je da će Charlie Hebdo izaći sljedeće srijede u tiraži od milijun primjeraka, iako mu je uobičajena naklada 60 tisuća primjeraka.

--------------------------------

19:17 Francusko je ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo da je u vezi s masakrom u redakciji Charlie Hebdoa dosad privedeno devet osoba, ali potjera za dvojicom osumnjičenih napadača i dalje traje, piše BBC.

--------------------------------

18:04 Pariške su vlasti najavile da će večeras ugasiti svjetla na Eiffelovom tornju u znak sjećanja na žrtve masakra. U međuvremenu, ABC News doznaje da je na noge dignuto više od 80.000 policajaca i vojnika kako bi diljem države podignuli razinu sigurnosti.

--------------------------------

16:21 Direktor hotela i restorana u mjestu Longpont, koje se nalazi uz sam rub šume u kojoj su navodno viđeni bjegunci, za britanski je Telegraph izjavio da će policija imati jako težak posao. 'Šuma je golema i ako su braća uistinu u njoj, bit će to lov i pol', kazao je Benoit Verdun.

Šuma se, naime, proteže na površini od oko 13.000 hektara, što je teren veći od Pariza. 'Ali znate, i ja sam Charlie, moramo štiti našu slobodu izražavanja', rekao je.

Verdun kaže i da je čuo helikopter kako nadlijeće mjesto, u kojem živi tek oko 300 ljudi. Brat načelnika općine poslao mu je poruku i savjetovao da zatvori restoran iz sigurnosnih razloga.

--------------------------------

15:30 - Prema najnovijim informacijama naoružani napadači navodno su pobjegli u šumu nedaleko Villers-Cotteretsa, sjeveroistočno od Pariza.

Fotograf britanskog Telegrapha, koji se nalazi na terenu u Francuskoj, tvrdi da je razgovarao s čovjekom kojeg su upozorili da napusti restoran i da stiže policija. Vlasniku restorana su kazali da "dvojica naoružanih muškaraca bježe šumom".

--------------------------------

15:26 - Francusko ministarstvo obrane na ulice Pariza poslalo je dodatnih 200 vojnika, pripadnika padobranaca, te se broj vojnog osoblja na ulicama francuske metropole trenutno kreće oko 850.

--------------------------------

14:45 Mediji javljaju da se braća Kouachi nalaze u jednoj kući u gradiću Crépy-en-Valois te su okružena brojnim policijskim snagama.

--------------------------------

14:30 Braća Saïd i Cherif Kouachi navodno su opkoljeni u gradiću Crépy-en-Valois blizu Pariza.

Mobilne veze u tom gradu su prekinute dok traje opsežna policijska akcija.

Dva helikoptera nadlijeću to područje.

Džihadističke zastave i Molotovljevi kokteli pronađeni su u napuštenom automobilu kojeg su koristili napadači na redakciju lista Charlie Hebdo.









--------------------------------

14:15 Postrojbe specijalne policije opkolile su gradić Crepy in Valois sjeveroistočno od Pariza u potrazi za sumjivcima.

Kako javljaju mediji, sumnja se da su se tamo sakrili napadači, braća Saïd i Cherif Kouachi.

--------------------------------

14:00 AFP doznaje iz policijskih izvora da je u blizini Villers-Côttereta lociran automobil Renault Clio kojim su bježali braća Kouachi. Bio je napušten, a pronađen je nakon dojave svjedoka.

--------------------------------

13:40 Trenutačna lokacija dvojice napadača, koji navodno pripadaju Al Qaidi iz Jemena, nije poznata. U sivom automobilu Renault Clio opljačkali su i napustili benzinsku postaju te se zaputili prema Parizu. Registracijske su pločice sakrili. Sa sobom su poveli taoca, djelatnika benzinske postaje.

--------------------------------

13:30 >> Odvjetnik lista Charlie Hebdo Richard Malka izjavio je za AFP da će sljedeće izdanje tjednika izaći u srijedu te će biti printano u milijun primjeraka, te će imati upola manje stranica - osam. Uobičajena naklada Charlija je 60.000 primjeraka.

-------------------------------

12:50 Jedan od maskiranih napadača zarobio je zaposlenika benzinske postaje te se s njim i suučesnikom u jučerašnjim napadima zaputio prema Parizu.

Vjeruje se da su ukrali hranu i benzin.

Lokalna televizija BFMTV javlja da su glavni ulazi u Pariz blokirani. Sumnja se da se automobil sa sumnjivicima kreće prema zapadnom dijelu glavnog grada Francuske.









--------------------------------

12:45 - Pojačane su mjere sigurnosti na granici Velike Britanije sa Francuskom. Strože se kontroliraju putovnice u britanskim lukama i vlakovima Eurostar koji prometuju između Pariza i Londona.

Unatoč pojačanim mjerama sigurnosti, Britanija nije primila nikakvu terorističku prijetnju.

--------------------------------

12:20 - Kako prenose francuski mediji, na benzinskoj postaji gdje su uočeni muškarci osumnjičeni za jučerašnji krvavi napad na redakciju Charlie Hebda začuli su se pucnjevi.

Benzinska postaja nalazi se u blizini Villers-Cottereta na sjeveroistoku Francuske.

--------------------------------

12:16 Dan nakon krvavog napada na satirični tjednik Charlie Hebdo u kojem je u Parizu ubijeno 12 ljudi, širom svijeta i Europe, uključujući i Hrvatsku, održavaju se skupovi podrške tom pariškom listu čiji su novinari životom platili slobodu izražavanja.

Minuta šutnje ispred ministarstva obrane u Parizu (FOTO: AFP)

Akcije podrške listu Charlie Hebdo i općenito slobodi govora i medija diljem Europe organizirat će Europski pokret za suzbijanje rasizma (European Grassroots Antiracist Movement - EGAM), a u Zagrebu članica tog pokreta Inicijativa mladih za ljudska prava.

Akcija u Zagrebu bit će održana u 15 sati na Trgu Francuske Republike, gdje će biti postavljene svijeće i cvijeće uz poruke podrške i sućuti. Organizatori pozivaju građane da se pridruže kako bi se osvijestio taj tragični događaj i podržala sloboda govora i medija.

Skup je, najavljen i za 19 sati na Trgu bana Josipa Jelačića s kojeg bi okupljeni trebali krenuti do Zrinjevca gdje se nalazi francusko veleposlanstvo. Na društvenim mrežama još jučer su se počeli širiti pozivi na mirno bdijenje građana u znak solidarnosti prema ubijenim novinarima satiričkog lista Charlie Hebdo i njihovim obiteljima.

--------------------------------

12:01 U cijeloj Francuskoj održana je minuta šutnje za 12 žrtava napada na redakciju lista Charlie Hebdo.

--------------------------------

12:00 Charlie Hebdo izaći će sljedeći tjedan na kioscima unatoč jučerašnjem tragičnom događaju, potvrdio je list.

- Tjednik želi prkosno pokazati da glupost neće pobijediti, izjavio je kolumist Patrick Pelloux.

--------------------------------

11:45 Agencije javljaju da su dvojica glavnih osumnjičenika za jučerašnji napad u Parizu locirana u regiji Aisne, istočno od Pariza.

Lokalna televizija javlja da su locirani u Picardyju, te da su teško naoružani.

Prepoznao ih je vlasnik benzinske postaje u blizini Villers-Cottereta, javlja AFP. Navodno se kreću u smjeru Parizu u automobilu Renault Clio, javlja Le Parisien.

- Obojica nose maske i čini se da imaju kalašnjikove i ručne raketne bacače, potvrdio je jedan izvor.

EMMANUEL DUNAND
European Union flags fly half-mast at the European Parliament in Brussels on January 8, 2015, following an attack on January 7 against French satirical weekly newspaper Charlie Hebdo which left 12 people dead. A stunned and outraged France began a national day of mourning on January 8, as security forces desperately hunted two brothers suspected of gunning down 12 people in an Islamist assault on a satirical weekly, the country's bloodiest attack in half a century. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND

11:25 Zastave su spuštene na pola koplja ispred zgrade Europskog parlamenta, dok su zastupnici EU-a i ostali djelatnici održali dvije minute šutnje za 12 žrtava jučerašnjeg terorističkog pohoda na redakciju lista Charlie Hebdo.

--------------------------------

11:00 Francuski ministar Bernard Cazeneuve demantirao je informaciju da je uhićen jedan od glavnih osumnjičenih za jučerašnji teroristički pohod.

--------------------------------

10:50 U kebabdžinici u blizini džamije u francuskom gradiću Villefranche-sur-Saone došlo je do eksplozije. Zasad se najnoviji incident u Francuskoj, u blizini Lyona, ne dovodi u vezu s napadom na redakciju tjednika Charlie Hebdo. U najnovijem napadu nije bilo žrtava, a policija ga smatra kriminalnim činom.

--------------------------------

09:10 Le Monde javlja da se jutrošnji novi napad u pariškom predgrađu zasad ne dovodi u vezu s jučerašnjim napadom na redakciju lista Charlie Hebdo, prenoseći izjavu glavnog tužitelja.

NOVI NAPAD U PREDGRAĐU PARIZA Teško ranio policajca i pobjegao u podzemnu željeznicu!

--------------------------------

9:00 Jedan od glavnih sumnjivaca za teoristički napad navodno je uhićen nakon pucnjave u pariškom predgrađu Malakoff.

Said Kouachi, jedan od dvojice glavnih sumnjivaca, živio je u Reimsu zadnjih godinu dana, potvrdio je susjed za francuski RTL.

-
This image obtained by AFP from a French police source shows a reproduction of the ID card of Said Kouachi found in the car left by the two suspects of the Islamist attack the day before that killed 12 people at Charlie Hebdo's editorial office in Paris. Cherif Kouachi, the 32-year-old hunted along with his older brother Said is a jihadist who has been well-known to anti-terror police for many years. AFP PHOTO

Osobna iskaznica pronađena u automobilu koji su koristili napadači na redakciju (FOTO: AFP)

--------------------------------

8:25 Francusko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da je sedmero ljudi uhićeno u vezi s napadima na redakciju satiričkog tjednika Charlie Hebdo. Zasad nije jasno jesu li među njima braća Cherif i Said Kouachi.

Kako javljaju svjetski mediji, sedmero uhićenih su navodno prijatelji i suradnici trojice glavnih sumnjivaca.

--------------------------------

8:20 Francuski premijer Manuel Valls izjavio je, govoreći na francuskoj televiziji, da je tijekom noći došlo do nekoliko uhićenja vezanih za jučerašnji teroristički napad.

- Naš glavni cilj je spriječiti novi napad, rekao je premijer Valls pojašnjavajući zašto je policija objavila fotografije glavnih sumnjivaca te zatražila pomoć očevidaca.

- Islamisti su proglasili rat Francuskoj, izjavila je čelnica radikalnog Nacionalnog fronta Marine Le Pen.

PATRICK KOVARIK
French Prime Minister Manuel Valls speaks to the press at the Elysee Palace in Paris, on January 8, 2015, the morning after the attack by armed gunmen on the satirical weekly Charlie Habdo killing 12 people. A stunned and outraged France was in mourning yesterday, as security forces desperately hunted two brothers suspected of gunning down 12 people in an Islamist attack on a satirical weekly. AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK

Francuski premijer Manuel Valls (FOTO: AFP)

--------------------------------

7:55 Dvanaest osoba, među kojima dva policajca, ubijeno je, a desetak ranjeno u srijedu u napadu koji su izveli zamaskirani muškarci na sjedište satiričkog tjednika Charlie Hebdo u Parizu , u najsmrtonosnijem napadu počinjenom na tlu Francuske u posljednjih nekoliko desetljeća. Za napad su osumnjičena trojica napadača.

Policija je izdala dokument u kojem se trojica muškaraca traže zbog ubojstava povezanih sa napadom na Charlie Hebdo, navodi Reuters. U dokumentu se navode imena 34-godišnjeg Saida Kouachija, 32-godišnjeg Cherifa Kouachija i 18-godišnjeg Hamyda Mourada.

UREDNIK LISTA CHARLIE HEBDO ZA JUTARNJI 2012. GODINE: 'Ubit će nas, ali ako odustanemo, oni su pobijedili'

Policijski izvor rekao je da je jedan od njih identificiran pomoću osobne iskaznice koju je ostavio u autu za bijeg.

Braća Kouachi su iz Pariza, dok je Mourad iz sjevernoistočnog grada Reimsa, rekao je vladin izvor za Reuters.

Hamyd Mourad predao se policiji , nakon što je vidio da njegovo ime kruži na društvenim mrežama, rekao je izvor AFP-u.

Navodno je pritom tvrdio da je nevin i da je za vrijeme napada bio u školi.

Britanski mediji javljaju da su navodno prijatelji mladića potvrdili da je Hamyd Mourad bio u školi u vrijeme terorističkog pohoda.

REPORTERKA JUTARNJEG U PARIZU Francuska u šoku, ovakav napad ne pamte od 19. stoljeća

Policijski izvor istaknuo je i da je jednom od braće prethodno suđeno zbog optužbi za terorizam.

Cherifu Kouachiju suđeno je zbog kriminalne povezanosti s terorističkom skupinom 2005., nakon što je uhićen prije odlaska u Irak gdje se namjeravao pridružiti islamističkim militantima. Osuđen je na 18 mjeseci zatvora 2008., navode francuski mediji.

U srijedu oko 11.30 dva muškarca s crnim kapuljačama naoružana strojnicom kalašnjikov i ručnim bacačem raketa upala su u sjedište Charlie Hebdoa u pariškom 11. arondismanu. Došlo je do razmjene vatre s redarstvenicima. Dvojica su pucala i hladno ubila osobe na sastanku redakcije kao i policajaca zaduženog za zaštitu karikaturista Charba.

Bježeći s poprišta, dvojica napadača metkom su ranila policajca, pod prijetnjom oružja zaustavili automobil i odvezli se u njemu, pritom srušivši na tlo jednog prolaznika.

Tijekom napada, video kamera izvan zgrade je zabilježila kako jedan od napadača viče "Allah ekber" (Bog je velik) još dok su meci letjeli. Jedan od napadača pucao je ranjenom policajcu u glavu prije nego što su dvojica napadača oteli auto kod Porte de Pantin i otišli prema sjeveru Pariza. Među 12 ubijenih u terorističkom napadu na satirički tjednik Charlie Hebdo u srijedu u Parizu su i četiri karikaturista Charb, Cabu, Wolinski i Tignous.

u znak sjećanja na žrtve i za podršku za slobodu izražavanja.

Francuski predsjednik Francois Hollande odlučio je da četvrtak bude dan žalosti, dok je vlada istodobno proglasila najviši stupanj pripravnosti, pooštravanje sigurnosti na prometnim čvorištima, vjerskim objektima, uredima medija i robnim kućama dok je potraga za napadačima u tijeku.

Neki Parižani izrazili su zabrinutost zbog utjecaja napada na odnose u zajednici u Francuskoj, koja u Europi ima najveću populaciju muslimanskog stanovništva.

Charlie Hebdo poznat je po kontroverznim satiričnim napadima na političke i vjerske vođe svih vjera te je objavio brojne karikature proroka Muhameda. Džihadisti su u nekoliko navrata online upozorili časopis da će platiti za ismijavanje.

Zadnji tweet ismijavao se Abu Bakr al-Baghdadu, vođi militantne Islamske Države koja je preuzela kontrolu nad velikim dijelova u Iraku i Siriji i pozvala na napade "vukova samotnjaka" na francuskom tlu.

Jedan od svjedoka izjavio je da je jedan od napadača prije ulaska u auto vikao: "Poruči medijima da je ovo al-Qaeda iz Jemena".

Neki svjedoci, po izjavama policije, rekli su da su napadači uoči bijega u automobilu vikali: "Osvetili smo proroka!".

Pristaše islamske države i drugih džihadističkih skupina pozdravili su napad na internetskim stranicama. Vlade diljem Europe izrazile su bojazan da bi borci koji se vraćaju iz Iraka i Sirije mogli pokrenuti napade u svojim matičnim zemljama, te sada preispituju vlastitu sigurnost.

"Danas je Francuska Republika u cjelini bila meta", rekao je predsjednik Francois Hollande u televizijskom obraćanju.

-------------------------

2:46 Francuska se policija službeno obratila javnosti sa zahtjevom za pomoć u potrazi za preostalom dvojicom osumnjičenika, braćom Kouachi. Uz apel su objavljene i njihove fotografije.

-------------------------

2:26 Prema informacijama novinske agencije AFP, koja se pozvala na neimenovane izvore, najmlađi od trojice osumnjičenih napadača predao se francuskoj policiji. Riječ je o 18-godišnjem Hamydu Mouradu. Istu je vijest objavio i ABC News, koji se pozvao na francusku policiju.

Mladi osumnjičenik predao se u policijskoj postaji u Charleville-Mézièresu. Policajcima je navodno rekao da je svoje ime primijetio na društvenim mrežama te da je u vrijeme napada bio u školi, a ne u Parizu, dakle da je došlo do zabune. Do daljnjega je zadržan u službenim prostorijama.

U međuvremenu, policijska operacija u Reimsu se nastavlja.

-------------------------

1:13 Velika je policijska operacija započela i u Charleville-Mézièresu, sjeverno od Reimsa, u blizini francusko-belgijske granice. Istovremeno, pozivajući se na neimenovane izvore u američkom sigurnosnom aparatu, NBC News javlja da je jedan osumnjičeni napadač ubijen, dok su druga dvojica uhićena. To izvješće francuska policija nije potvrdila, a i ranije se pojavilo nekoliko sličnih informacija o navodnim uhićenjima koje su se pokazale netočnima.

-------------------------

23:25 Francuska antiteroristička policijska jedinica u večernjim je satima započela s velikom operacijom u gradu Reimsu na sjeveroistoku države, iz kojega je navodno jedan od osumnjičenika za krvavi napad u Parizu, 18-godišnji Hamyd Mourad.

Foto: AFP

Foto: AFP

Foto: AFP

-------------------------

22:44 Britanski je Telegraph objavio imena osumnjičenih napadača na redakciju Charlie Hebdoa. Dvojica braće zovu se Saïd (34) i Cherif Kouachi (32), a rodom su iz pariškog desetog arondismana. Cherif je navodno bio pripadnik iračke džihadističke mreže koja je svojedobno raskrinkana u 19. arondismanu. Pod optužbom za terorizam 2008. godine bio je osuđen na tri godine zatvora, ali kazna mu je pretvorena u 18 mjeseci uvjetno.

Iako su braća francuski državljani, porijeklo navodno vuku iz nekadašnje francuske kolonije Alžira, a ovog su se ljeta navodno vratili sa sirijskog ratišta.

Saïd i Cherif Kouachi (Foto: Twitter)

Treći napadač je identificiran kao 18-godišnji Hamyd Mourad, a jedino što je o njemu trenutno poznato je da se prošle godine upisao u jedan licej u široj okolici grada Reimsa.

Premda je dio francuskih i američkih medija u jednom trenutku izvijestio da su napadači uhićeni, francusko je ministarstvo unutarnjih poslova tu tvrdnju u srijedu navečer demantiralo.

-------------------------

Prema informacijama francuskih medija, policija je identificirala trojicu napadača koji su upali u redakciju satiričkog lista Charlie Hebdo i izvršili nezapamćeni masakr. Kako piše Metro News, riječ je o trojici francuskih državljana, jedan ima 18, drugi 32, a treći 34 godine, a dvojica od njih su braća.

Za njima po Parizu tragaju sve raspoložive snage, u akciju se uključila i vojska. Njihova imena zasad nisu objavljena, ali agencija Reuters piše da je jedan od braće dobro poznat policiji te da mu je svojevremeno već bilo suđeno za terorizam, ali detalji o konkretnim optužbama nisu poznati.

U međuvremenu je objavljen i identitet policajca čije je ubojstvo zabilježeno na uznemirujućoj snimci s jedne pariške ulice. Preklinjao je teroriste za milost, ali oni su ga dokrajčili ispalivši mu metak u glavu. Kako javlja britanski Telegraph, pariška policija kaže da se ubijeni zove Ahmed Merabet te da je bio muslimanske vjeroispovijesti.

A ovako je otprilike tekao dramatičan dan u Parizu koji je zgrozio Francusku i ostatak civiliziranog svijeta.

Oko 11,20 dvojica muškaraca obučena u crno s maskama na licima i kalašnjikovima stigla su do kućnog broja 6 u ulici Nicolas-Appet u 11. okrugu gdje se nalazi arhiva lista Charlie Hebdo. Viknuli su "To je Charlie Hebdo?" i kad su shvatili da su na krivoj adresi uputili su se do broja 10 i sjedišta lista, gdje su ubili portira i otišli na drugi kat, do uredništva lista.

"Dvojica su pucala i hladno ubila osobe na sastanku redakcije kao i policajaca zaduženog za zaštitu karikaturista Charba", objasnio je jedan izvor.

Spasila se jedna osoba, koja se uspjela sakriti ispod stola kad je čula da su dvojica muškaraca viknula "Osvetili smo proroka" i "Allah ekber".

Oko 11,30 policija je upućena na mjesto zločina.

Dvojica napadača bježe i ponovno viču "Allahu ekber", nailaze na policijsku postrojbu, nastaje pucnjava, ali napadači uspijevaju pobjeći crnim Citroenom C3 i nailaze na policijsko vozilo kojemu pucaju u vjetrobransko staklo, pri čemu nitko u autu nije ozlijeđen.

Policija puca na napadače, koji uzvraćaju te pogađaju jednog policajca.

Tada dvojica izlaze iz auta i trče do policajaca koji diže ruku i pita ih "Hoćete li me ubiti?" Jedan od napadača puca mu u glavu ne zaustavljajući se, prema videosnimci stavljenoj na internet. Napadači odlaze prema autu i viču "Osvetili smo proroka Muhameda. Ubili smo Charlie Hebdo" i odlaze.

Nešto dalje udaraju u jedan automobil, čiji je vozač lakše ranjen i odlaze iz auta na Porte de Pantin, u sjeveroistočnom dijelu Pariza.

Dvojica napadača otimaju auto kod Porte de Pantin i odlaze prema sjeveru Pariza, a policija im gubi trag.

Tijekom napada i bijega ubili su 12 osoba, od kojih najmanje petoricu članova redakcije Charlie Hebdo, a osam je ranjeno.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve je rekao da su tri osobe upletene u napad i da se za njima aktivno traga, ne preciziravši ulogu trećega. "Poduzima se sve kako bismo što brže neutralizirali trojicu zločinaca", rekao je ministar.

U večernjim se satima u Parizu i brojnim drugim francuskim gradovima okupio veći broj, prema prvim procjenama najmanje 100.000, građana koji su odlučili reći NE strahu. Francuski narod prozvao je ovaj napad barbarskim činom te napadom na slobodu medija i demokraciju.

"Ljubav je jača od mržnje", "Barbarizam ubija u Parizu isto kao i u Kobaneu", "Ja sam Charlie", "Sloboda medija: naša sloboda".... samo su neki od natpisa koje su u rukama držali prosvjednici. Neki su na prosvjedima u zraku ponosno držali olovke, simbolizirajući slobodu medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:22