UOČILI MOBITEL

Teoretičari zavjere ‘podivljali‘ na Facebooku: ‘Fotografija iz Drugog svjetskog rata dokaz je o putovanju kroz vrijeme‘

Fotografija je postala viralna nakon što je njezin vlasnik uočio jedan zanimljiv i pomalo nevjerojatan detalj

Fotografija s Islanda koja je potaknula teorije zavjere o putovanju kroz vrijeme

 Kristján Hoffman/Facebook

Teoretičari zavjere uvjereni su da je jedna fotografija iz četrdesetih godina prošlog stoljeća dokaz da je putovanje kroz vrijeme stvarno.

Fotografija snimljena 1943. godine u glavnom gradu Islanda, Reykjaviku, prikazuje gomilu mještana i vojnika iz Drugog svjetskog rata kako hodaju pločnikom.

No, fotografija je postala viralna nakon što je njezin vlasnik uočio jedan zanimljiv i pomalo nevjerojatan detalj. Naime, na fotografiji jedan muškarac koji se nalazi u pozadini gleda u kameru držeći ruku na jednoj strani lica. Zbog toga je fotografija potaknula glasine da je to dokaz o ‘putovanju kroz vrijeme‘ te da čovjek u ruci drži mobilni telefon.

image

Fotografija s Islanda koja je potaknula teorije zavjere o putovanju kroz vrijeme

Kristján Hoffman/Facebook

Inače, prvi mobilni telefon, Motorola DynaTAC 8000X, pojavio se u prodaji tek 1973. godine, točno 30 godina nakon što je spomenuta fotografija snimljena.

Kristján Hoffman, čija obitelj posjeduje fotografiju desetljećima, podijelio je sliku na Facebook grupi ‘Gamlar ljósmyndir‘, što u prijevodu znači "Stare fotografije".

Fotografija snimljena u jeku Drugog svjetskog rata prikazuje glavni grad Islanda koji su zauzele savezničke trupe.

"Američka vojska preuzima islandske divote, kao što vidite. Jedna stvar koja privlači pažnju na ovoj prelijepoj fotografiji je naslonjeni čovjek u sredini fotografije koji razgovara na mobitel", napisao je Hoffman na Facebooku i izazvao žustru raspravu na internetu.

Neki tvrde da se čovjek samo češkao po uhu, drugi su nagađali da je možda držao svoju lulu ili čak podigao sat do uha kako bi provjerio radi li još uvijek. Tu teoriju dodatno podupire činjenica da muškarac stoji pokraj trgovine satovima. No, našli su se tu i teoretičari zavjere koji uvjeravaju druge da je riječ o vremenskom putniku s mobitelom u ruci.

Ovo nije prvi put da se fotografije iz prošlosti koriste kao "dokaz" o putovanju kroz vrijeme. Nedavno su teoretičari zavjera uočili čovjeka kako "drži mobitel" na fotografiji iz 1940-ih koja je snimljena na plaži u Cornwallu, no kasnije se ispostavilo da je jednostavno motao cigaretu.

Također su se počele vrtjeti lude teorije o starogrčkom nadgrobnom spomeniku nakon što su neki primijetili da "jedna žena koristi prijenosno računalo". Na jednoj slici iz 1860-ih primijetili su čovjeka koji "gleda u iPhone" na jednom muralu koji prikazuje scenu iz Nove Engleske iz 17. stoljeća.

Tim Cook, šef Applea, našalio se da je i on pronašao jedan od gadgeta svoje tvrtke u 350 godina starom remek-djelu u Amsterdamu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:07