KLIMATSKE PROMJENE

Temperature oceana oko južne Floride dostigle razinu vruće kade

Svjetska meteorološka organizacija upozorila je da temperature mora poput onih u Južnoj Floridi mogu biti smrtonosne za život u moru

NOAA je ranije ovog mjeseca upozorila da bi toplija voda oko Floride mogla pojačati tropske oluje i uragane, koji stvaraju više energije iznad toplijih voda

 Joseph Prezioso/AFP

Površinska temperatura oceana oko Florida Keysa ovog je tjedna porasla na 38,44 Celzija odnosno dosegla razinu vruće kade, od dok bi normalne temperature vode za to područje u ovo bi doba godine trebale biti između 23C i 31C, objavila je Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).

Sve veća učestalost i intenzitet loših vremenskih uvjeta - kako na kopnu tako i u oceanima - simptomatični su za globalne klimatske promjene koje pokreću ljudi.

Svjetska meteorološka organizacija upozorila je da temperature mora poput onih u Južnoj Floridi mogu biti smrtonosne za život u moru i ugroziti oceanske ekosustave, te, također, utjecati na ljudske zalihe hrane i sredstva za život.

NOAA je ranije ovog mjeseca upozorila da bi toplija voda oko Floride mogla pojačati tropske oluje i uragane, koji stvaraju više energije iznad toplijih voda. Rastuće temperature također ozbiljno opterećuju koraljne grebene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:01