ASAD U PROBLEMU

Tektonske promjene na Bliskom istoku: Rusi se povlače iz Sirije, a dvije države već su u niskom startu

Već se dugo govori da zbog Ukrajine Rusija polako preispituje svoju ulogu ne samo u Siriji nego i u Libiji

Ruska vojska u Siriji

 Delil Souleiman/Afp

Rusi povlače vojsku, dio zapovjednog kadra i proturaketne sustave S-300 iz Sirije u Ukrajinu! To piše New York Times, ali i neki izraelski mediji, pozivajući se na obavještajne izvore u Siriji i Izraelu. Kako se navodi, riječ je o čak dva bataljuna od oko 1200 do 1600 vojnika, a povučeni su i suvremeni proturaketnu sustavi S-300, kao i još neko naoružanje. Sve je to odmah otišlo na ukrajinsko bojište, tvrde izvori na koje se američki list poziva. Neki analitičari smatraju kako Rusija time priznaje da ne stoji dobro u Ukrajini te da joj trebaju iskusni vojnici, ali i dodatno suvremeno naoružanje. Uz to, po svemu sudeći, spremna je riskirati u Siriji kako bi ojačala u Ukrajini.

Očito je da Rusija zbog Ukrajine ima sve više problema na globalnom planu. Već se dugo govori da zbog Ukrajine Rusija polako preispituje svoju ulogu ne samo u Siriji nego i u Libiji, odakle također ima naznaka o povlačenju "vagnerovaca" te smanjenju isporuka oružja tamošnjim ruskim saveznicima poput generala Haftara.

Dakle, povlačenje ruske vojske moglo bi promijeniti situaciju u Siriji - ojačati težnje Turske da "zagospodari" većim teritorijem nego što ga sada kontrolira, da oslabi poziciju predsjednika Bašara al Asada koji opstaje isključivo zbog ruske vojne prisutnosti (strah u Damasku zbog ovog poteza Rusije sigurno nije mali), te će dati Izraelu još više poticaja za operacije u Siriji jer više nema tolike opasnosti za njihove rakete od S-300.

Izrael mijenja stav

Naime, Izrael često vrši raketne i avionapade na probašarovske snage, a pogotovo na položaje iranskog Hezbolaha, koji su se tamo stacionirali, da bi onemogućio da Iran ojača svoju poziciju na sjeveroistočnim granicama Izraela te ugrožava izraelski teritorij. Zanimljivo je da Rusi nikada nisu prosvjedovali zbog izraelskih udara po Siriji (mada ih je bilo i na područjima gdje su stacionirani ruski vojnici), niti zbog toga tražili, recimo, sazivanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, a nije tajna, kako pišu tamošnji mediji, da su Izraelci svaki put upozorili Ruse na svoje napade kako bi oni povukli svoje vojnike da slučajno netko od njih ne strada. Svojedobno su i ruski mediji pisali da se Sirijci i Iranci bune zašto ih Rusi ne obavijeste o tim napadima kada već za njih znaju.

Ukrajinska pravda piše, pozivajući se na NYT, da bi Izrael sada mogao promijeniti svoj stav prema isporukama naoružanja Ukrajini. Podsjetimo da Ukrajina od Izraela traži "čeličnu kupolu", ali je izraelski ministar obrane Benny Gantz odbacio tu mogućnost. No, kijevski mediji navode da Tel Aviv daje informacije Ukrajini o iranskim dronovima kamikazama Shahid 136, kojima se odnedavno koristi ruska vojska za uništavanje ukrajinske energetske infrastrukture, što je sada glavni cilj ruske operacije pod neformalnim nazivom "Vratimo Ukrajinu u kameno doba".

Iako Moskva i Teheran demantiraju da su Shahidi isporučeni, a portal Ukrajinska pravda donosi da su dijelove tih dronova Ukrajinci već poslali na analizu u Izrael, a Washington Post piše da su dijelovi srušenih iranskih dronova već poslani i u SAD. Osim toga, izraelski mediji tvrde da su u Ukrajinu otišli i brojni sirijski plaćenici, a britanski mediji pišu i o dolasku pripadnika iranske Revolucionarne garde na Krim kako bi sudjelovali u ruskoj ratnoj ofenzivi. Doduše, Iran ima svojih problema s višetjednim nasilnim prosvjedima protiv režima zbog ubojstva 22-godišnje djevojke Mahse Amini, koja je nosila hidžab na "nepropisan" način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:47