SUKOB INTERESA

Tek je izabran, a njegov imidž već je srozan: Golemo bogatstvo novog britanskog premijera sve se više dovodi u pitanje

Ovi podaci dodatno narušavaju imidž Rushija Sunaka koji je već prije bio povezivan s poreznim kontroverzama

Rishi Sunak i njegova supruga

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/alamy/alamy/profimedia

U trenutku kada je britanska politika na rubu, gospodarstvo u kaosu zbog rastuće inflacije, a nejednakost sve veća, javnost sve više u pitanje dovodi vjerodostojnost i porijeklo bogatstva novog premijera Rishija Sunaka. On i njegova supruga, prema navodima Sunday Timesa, imaju neto vrijednost od 845 milijuna dolara. Za razliku od Sjedinjenih Država, Britanija nema povijest ultrabogatih premijera.

Njegovi prihodi većinski proizlaze iz softverske tvrtke koja pripada njegovu svekru. Infosys je indijski informatički div koji nije na dobrom glasu u Sjedinjenim Državama jer pomaže tvrtkama u outsourcingu radnika, odnosno da svoje radnike zamijene tisućama indijskih imigranata ili da presele svoja radna mjesta u prostrani kompleks tvrtke u Bangaloreu, izvijestio je New York Times.

Times piše da je tvrtka, čija je tržišna vrijednost gotovo 80 milijardi dolara, također plaćala rekordne kazne i suočavala se s optužbama za kršenje zakona o imigraciji te je pomogla tvrtkama da diskriminiraju američke radnike. U 2013. tvrtka je platila rekordna 34 milijuna dolara za nagodbu zbog tužbe Ministarstva pravosuđa koja se odnosi na "sustavne prijevare s vizom". U 2019. tvrtka se nagodila zbog porezne i useljeničke istrage koja se vodila u Kaliforniji. Infosys je zanijekao bilo kakvu krivnju u tim slučajevima.

Iako članovi Sunakove obitelji nisu više angažirani kao direktori Infosysa, oni su i dalje glavni dioničari. Udio njegove supruge Akshate Murty u tvrtki vrijedi 800 milijuna dolara. Sunak i njegova supruga su 2013. novcem od ulaganja u Infosys osnovali start-up investicijski fond Catamaran Ventures U.K. Sunak je prenio svoj udio u Catamaranu na suprugu neposredno prije nego što je izabran u parlament 2015. te se tako oslobodio dužnosti da otkrije pojedinosti o svojim financijskim interesima u tvrtki.

U travnju je The Independent otkrio da je Murty koristila takozvani porezni status bez prebivališta, koji ljudima omogućava izbjegavanje plaćanja britanskih poreza na novac zarađen u inozemstvu. Zahvaljujući tom statusu, uštedjela je 23 milijuna dolara poreza. Murty je branila strategiju, ali je brzo obećala da će ubuduće plaćati porez na svoj svjetski prihod jer nije željela da to pitanje "smeta njezinu suprugu".

Guardianov izvještaj pokazao je da Sunak nije javno otkrio niz financijskih interesa svoje obitelji dok je bio ministar financija u vladi Borisa Johnsona, uključujući Infosys i zajedničko ulaganje s Amazonom u Indiji vrijedno milijardu dolara. Neovisna istraga zaključila je da Sunak nije prekršio pravila.

Prema analizi istraživačke tvrtke Tussel, koja prati javnu potrošnju, Infosys je na listi britanskih poduzetnika koji je sklopio više od 120 milijuna dolara vrijednih poslova u javnom sektoru otkako je Sunak ušao u vladu. Jedan od njih uključuje ugovor od 8,6 milijuna dolara s Ministarstvom unutarnjih poslova i vladinim Uredom za useljeništvo.

Ugovor je objavljen tek u svibnju ove godine, unatoč pravilima koja nalažu da se ugovori objave u roku od 30 dana. Sunak je bio član parlamenta kada je ugovor potpisan i poslije je postao ministar financija te tada nije otkrio koliki udio njegova supruga ima u tvrtki. Britanska pravila ne zahtijevaju otkrivanje primanja supružnika, ali zakonodavci bi trebali otkriti financijske interese za koje bi drugi mogli misliti da utječu na njihove postupke.

Infosys je povremeno bio i političko pitanje. Kritičari su optuživali konzervativnu vladu da je prekršila trgovinski sporazum s Indijom 2021. nakon Brexita, čime su pogodovali Infosysu. Boris Johnson pohvalio je tvrtku tijekom dogovora zbog najave otvaranja novih radnih mjesta u Britaniji.

Ovi podaci dodatno narušavaju imidž Rushija Sunaka koji je već prije bio povezivan s poreznim kontroverzama, offshore računima i milijunima dolara u potencijalnim sukobima interesa koji su ostali neprijavljeni.

Na slučaj je reagirala oporba upozoravajući na nedostatak transparentnosti. "Nakon godina ljigavosti i skandala povjerenje javnosti u sustav Ujedinjenog Kraljevstva već je na dnu", izjavila je u četvrtak Angela Rayner, zamjenica čelnika Laburističke stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:33