STRADALI I CIVILI

Teheran raketama i bespilotnim letjelicama ‘kamikazama‘ napao iransku kurdsku oporbu, poginulo sedmero ljudi

Oštećene su i srušene zgrade u sektoru Zrgoiz, gdje su uredi više naoružanih oporbenih ljevičarskih stranaka iranskih Kurda

Napad u u iračkom Kurdistanu 

 Fariq Faraj/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Najmanje je sedam pripadnika skupine naoružane oporbe iranskih Kurda, koja ima uporište u iračkom Kurdistanu, poginulo, a 28 je ranjeno u srijedu u raketnim udarima Teherana na nekoliko kurdskih skupina koje osuđuju nasilno gušenje prosvjeda u Islamskoj Republici.

U napadima raketama i bespilotnim letjelicama "kamikazama", za koje je Teheran preuzeo odgovornost, poginulo je sedam osoba, članova Demokratske stranke iranskog Kurdistana (PDKI), navodi se u priopćenju te naoružane skupine koja je izvijestila o ranjenim borcima u svojim redovima.

"Po prvim informacijama, sedam je osoba izgubilo živote, a stanoviti broj pešmerga (kurdskih boraca) je ranjen", istaknuo je PDKI navodeći da je gađano područje Koysinjaga, istočno od Erbila, upravnog središta autonomnog iračkog Kurdistana.

U raketiranju su oštećene i srušene zgrade u sektoru Zrgoiz, petnaestak kilometara od Sulejmanije, gdje su uredi više naoružanih oporbenih ljevičarskih stranaka iranskih Kurda, napose Komale-kurdistanskih radnika.

Izvjestitelj AFP-a u Zrgoizu vidio je bijeli dim iznad mjesta pogođenog raketom, kamo su poslana vozila hitne medicinske pomoći. Stanovnici su bježali s mjesta napada, a lakšim ranjenicima je stranački liječnik pružio pomoć, javio je novinar AFP-a.

Ministarstvo zdravstva u Erbilu izvijestilo je o "četvorici mučenika i 14 ranjenika" na području Koysinjaga te o "trojici mučenika i 14 ranjenika" u Sherawi. "Među žrtvama ima civila", rekao je za AFP visoki dužnosnik autonomnog Kurdistana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 03:39