ZAUVIJEK MLAD

Tech-mogul na pomlađivanje troši milijune, evo što točno radi: ‘Želim da mi svi organi budu kao u 18-godišnjaka!‘

Bryan Johnson budi se u 5 sati, slijedi vegansku dijetu, na lice stavlja sedam krema, svaki dan vadi krv te zube ispire uljem čajevca

Bryan Johnson fotografiran 2022. godine; Bryan Johnson fotografiran 2017. godine

 Patricia De Melo Moreira/afp; Kernel/cybin/ferrari/profimedia/

Što biste dali da vam je tijelo opet kao u tinejdžera? Amerikanac Bryan Johnson, 45-godišnji osnivač i glavni izvršni direktor Kernela, tvrtke koja može nadzirati i bilježiti aktivnost mozga, spreman je za taj cilj svake godine izdvojiti dva milijuna dolara, piše The Telegraph.

Johnson je jedan predvodnika pokreta protiv starenja, a društvo mu u njemu prave milijarderi i javne ličnosti koji žele zauvijek biti mladi. Za razliku od onih čiji se napori svode na skupe kozmetičke preparate i zahvate, Johnson je odlučio angažirati 30 liječnika i stručnjaka koji bi mu trebali pomoći da opet postane tinejdžer. Tehnološki mogul želi postići to da mu svi organi u medicinskom smislu budu kao u 18-godišnjaka.

Johnson, koji je "težak" više stotina milijuna dolara, Bloombergu je otkrio kako napreduje njegov plan da se vrati u tinejdžerske dane.

Za početak, Johnson svaki dan ide spavati u isto vrijeme, a prije nego što utone u san, dva sata nosi posebne naočale koje blokiraju plavu svjetlost. Budi se u 5:00 sati te potom na vježbanje utroši 60 minuta, s tim tijekom tog vremena izvede točno 25 vježbi. Popije zatim desetak dodataka prehrani te zube ispere s uljem čajevca. Johnson slijedi strogu vegansku dijetu te svakog dana pojede točno 1977 kalorija. Na jelovniku mu se nalaze bademovo mlijeko, orasi, laneno sjeme, bobičasto voće i mnogo mljevenog povrća. Koži mladost nastoji vratiti pomoću sedam vrsti krema, a odlazi i na kemijske pilinge te lasersku terapiju. U lice si ubrizgava "skele od masti", a svakodnevno vadi krv te odlazi na kolonoskopije.

image

Bryan Johnson fotografiran 2022. godine

Kernel/Cybin/Ferrari/Profimedia

Johnsonov liječnički tim, koji nosi ime "Operacija tlocrt" (eng. Operation Blueprint), kaže da njegovi napori daju rezultate. Četrdesetpetogodišnji Amerikanac ima kapacitet pluća kao i 18-godišnjaci, a koža mu nalikuje onoj koju ima muškarac star 28 godina. Medicinski gledano, desni su mu "stare" 17 godina. Srce mu trenutno ima 37 godina.

Tehnološki je mogul na svojoj internetskoj stranici ustvrdio da je proces starenja svoga tijela usporio za 24 posto te da je njegovo "epigenetsko obrtanje starenja od 5,1 godine" svjetski rekord.

Johnson je pokrenuo Olimpijadu pomlađivanja, a za istu se do sada prijavilo 1750 sudionika. Kako tvrdi Johnson, od svih njih, on se najviše pomladio.

Stručnjaci su njegov režim usporedili s onim koji slijedi Patrick Bateman, narcistički protagonist romana Američki psiho Breta Eastona Ellisa. Batemana je u filmskoj ekranizacija romana igrao britanski glumac Christian Bale.

Johnson je rekao da se u pomlađivanje dao nakon što je svoju tvrtku za obradu plaćanja Braintree za 800 milijuna dolara prodao PayPalu. Nakon toga se osjećao kao da se neće moći prestati prejedati kako bi ublažio životnu bol koja ga je morila. Uspjeh koji je doživio nije ga odvratio od autodestruktivnog ponašanja. "Sada sam sretniji i više uživam u životu. Ljubazniji sam prema ljudima oko mene, bistrog sam uma i manje živčan", rekao je Johnson za Bloomberg.

image

Bryan Johnson fotografiran 2017. godine

PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Amerikanac u tijelu trenutno ima pet posto masti, a brada mu je isklesana.

Oliver Zolman, 29-godišnji liječnik koji istražuje pomlađivanje, vodi grupu stručnjaka koja brine o Johnsonovu zdravlju. "Želimo do 2030. godine prikupiti dokaze da je organe 80-godišnjaka moguće pomladiti do te mjere da izgledaju kao oni u 60-godišnjaka", rekao je Zolman.

Johnson pomlađivanju posvetio u trenutku kada raste broj osoba starih 100 i više godina. Prema podacima Ujedinjenih naroda, osoba starih 100 i više godina 2050. će biti oko 3,7 milijuna.

Profesor genetike na Sveučilištu Harvard David Sinclair rekao je da se starenje izgleda može obrnuti brže nego što je znanstvena zajednica mislila.

Neka istraživanja kažu da su geni zaslužni samo za 25 posto dugovječnosti te da se na ostalih 75 posto može utjecati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 14:18