‘NIJE ZBOG NOVCA‘

Talijanski princ od države želi natrag dragulje od 300 milijuna €: ‘Sramota, to ni Jugoslavija nije radila!‘

Zbirka dragulja nije nikada formalno procijenjena, a bivša kraljevska dinastija Savoj ostala je bez nje kad je Italija 1946. postala republika

Emanuele Filiberto i Clotilde Courau od Savoja

 Jean-baptiste Lacroix/AFP

Bivša kraljevska dinastija Savoj krenula je u kampanju povrata zbirke dragulja koju su izgubili 1946. godine, kada je monarhija ukinuta, a Italija proglašena republikom, prenosi The Telegraph.

Više od 75 godina zbirka je stajala u trezoru u Rimu, a radi se o blistavoj zbirci tijara, naušnica, ogrlica i broševa. Koju sada talijanska, nekoć prognana kraljevska obitelj, želi natrag.

Od tada se dragulji, koje su nosile talijanske princeze i kraljice, čuvaju u trezoru u Banci Italije u Rimu. Dragulji nisu nikada formalno procijenjeni, ali po nekim izvješćima vrijede i do 300 milijuna eura.

Zbirka uključuje ružičaste dijamante na broševima, duge niti od bisera i dijademe optočene draguljima. Zbirka se ukupno sastoji od gotovo 7.000 komada dragog kamenja i oko 2.000 bisera. Sada, po prvi puta, članovi kraljevske dinastije pozivaju da im se to blago vrati. U utorak je održan i posrednički sastanak između predstavnika Banke Italije i odvjetnika Savojaca, među kojima je bio i princ Vittorio Emanuele, sin posljednjeg talijanskog kralja Umberta II.

Sastanak je završio bez konkretnih rezultata i zapravo najavljuje početak dugog procesa u kojem će se Banka Italije vjerojatno morati prikloniti vladi po pitanju sudbine dragulja.

'Najvažnija je povijesna i sentimentalna vrijednost'

Na kraju Drugog svjetskog rata Talijani su na referendumu izglasali ukidanje monarhije i Umberto je morao abdicirati u lipnju 1946. Ostatak života proveo je u Portugalu. Muški članovi kuće Savoj nisu smjeli kročiti u Italiju sve do 2003. godine. Dragulji su potom predani na "čuvanje" guverneru Banke Italije, no nikada nije utvrđeno tko ih je doista posjedovao.

Savojci, dinastija iz koje su u Italiji dolazili kraljevi od ujedinjenja sredinom 19. stoljeća do ukinuća monarhije neposredno nakon Drugog svjetskog rata, tvrde da su dragulji njihovo privatno vlasništvo koje nikada nije ustupljeno talijanskoj državi te da im ga treba vratiti.

"Italija bi trebala učiniti ono što je ispravno i dolikuje te vratiti dragulje mojoj obitelji", rekao je princ Emanuele Filiberto od Savoja, najviši član bivše kraljevske dinastije.

"Novčana vrijednost dragulja nas ne zanima. Ono što je važnije jest povijesna i sentimentalna vrijednost koju imaju za obitelj", rekao je Filiberto za Telegraph.

"Italija je vjerojatno jedina republika na svijetu u kojoj je privatno vlasništvo bivše kraljevske obitelji još uvijek u rukama države. To je sramotno. Čak su i Rusija i Jugoslavija vratile privatno vlasništvo svojim kraljevima. Nakit je bio skriven u sanduku više od 70 godina. Za razliku od krunskih dragulja u London Toweru, oni nikada nisu bili izloženi javnosti. Vrijeme je da budu vraćeni nasljednicima kraljevske obitelji", kazao je.

'Nasljednici kraljevske obitelji odlučiti će što s njima'

Upitan je i hoće li Savojci osnovati muzej u kojem će izlagati zbirku. "Ovdje moramo ići korak po korak. Prvo ih Banka Italije mora vratiti, a onda će nasljednici kraljevske obitelji odlučiti što će s njima".

Nada se da je sada pravo vrijeme za to - premijer Mario Draghi bivši je čelnik Banke Italije i stoga bi, smatra, mogao imati utjecaja po tom pitanju. Međutim, moguće je da se Draghi sprema postati novi predsjednik Italije, gdje ovih dana traju borbe blokova desnog i lijevog centra oko obostrano prihvatljivog kandidata za šefa države, što je situacija u kojoj bi se mogla ubrzati borba za mjesto premijera i raspad koalicije.

Princ Emanuele Filiberto dobro je poznat u Italiji - sudjelovao je i u talijanskoj verziji Plesa sa zvijezdama, a prije nekoliko godina u Los Angelesu je pokrenuo posao s kamionom u kojem poslužuje hranu, nazvavši ga "Princ od Venecije", po jednoj od njegovih brojnih titula.

Podrška obnovi talijanske monarhije iznimno je slaba, ali članovi kuće Savoj nikada se nisu prestali nadati da bi jednog dana mogli biti vraćeni na prijesto. "Istina je da monarhija u Italiji više ne postoji, ali nikad ne reci nikad. Pogledajte što se dogodilo u Španjolskoj, kada je kralj ponovno postavljen na svoje mjesto nakon Frankove diktature. Nikad se ne zna", rekao je Emanuele Filiberto prošle godine za Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:40